Zilele reci ne pot influența organismul în diverse moduri, răcelile și virozele fiind consecințe ale frigului. Salatele pot fi, deseori, utile în tratarea sau prevenirea anumitor simptome, datorită nutrienților pe care le conțin. Hreanul, ceapa, spanacul, pătrunjelul, țelina și alte legume sunt ajutoare de nădejde în lupta cu virozele.
Există, însă, și efecte pozitive ale zilelor reci, unul dintre ele fiind accelerarea metabolismului. Corelat cu o dietă sănătoasă, consumul de energie sporit al organismului te poate ajuta să slăbești. Așadar, salatele pot fi aliatul tău și în acest caz. De aceea, te invităm să descoperi trei salate perfecte pentru zilele reci!
Salată de varză roșie cu portocale
Ingrediente
- 1 varză roșie (aproximativ 650 g)
- 2 cepe roșii, mici
- 2 mere roșii
- 250 g de sfeclă roșie, fiartă și tăiată cubulețe
- 50 g de miez de nucă, tocat mare
- 2 portocale mari, de preferință bio
- 5 lingurițe de oțet din vin roșu
- 2 lingurițe de miere
- 2 lingurițe de ulei de măsline
- Sare
Mod de preparare
Toacă varza, frământ-o cu sare, ca să se înmoaie, și pune-o într-un bol alături de ceapa tocată mărunt, merele curățate de miez și tăiate cubulețe, sfecla roșie și nuca. Rade, deasupra, coaja portocalelor, apoi curăță-le și taie feliile. Este indicat să le tai deasupra bolului, astfel încât zeama să cadă în interiorul acestuia. Amestecă oțetul, mierea și uleiul de măsline, apoi, adaugă dressingul obținut în salată și amestecă din nou. Salata este gata!
Salată de conopidă caldă
Ingrediente
- 1 conopidă, ruptă în inflorescențe
- 2 lingurițe de ulei de măsline
- 1 ceapă roșie, tocată fin
- 3 lingurițe de oțet
- 1 ½ lingurițe de miere
- 3 lingurițe de stafide
- 1 legătură de mărar, tocată
- 3 lingurițe de migdale coapte sau prăjite
- 50 g de spanac baby
- Sare
Mod de preparare
Încălzește cuptorul la 180 de grade C. Pune conopida într-un vas termorezistent, unge-o cu ulei de măsline, asezoneaz-o cu sare și las-o la cuptor, un sfert de oră. Adaugă ceapa și lasă la cuptor pentru alt sfert de oră, până se înmoaie. Conopida se poate prepara și pe aragaz, la capac.
Cât timp conopida stă în cuptor, amestecă oțetul, mierea și stafidele cu puțină sare. După ce scoți conopida din cuptor, adaugă și încorporează dressingul obținut, mărarul, migdalele și spanacul. Servește salata imediat, ca să te bucuri de aromele conopidei și ca să te încălzești.
Salată de iarnă cu semințe de chimen
Ingrediente
- 200 g de fasole verde fideluță
- 1 varză albă mică, tocată
- 4 morcovi mari, dați prin răzătoare
- 5 lingurițe de ulei de floarea soarelui
- 5 lingurițe de oțet de mere
- 4 lingurițe de zahăr brun
- 1 linguriță de semințe de chimen
- 1 linguriță de muștar cu boabe
- Sare
Mod de preparare
Opărește fasolea, timp de 1 minut în apă fiartă cu sare, apoi scurge-o și clătește-o cu apă rece. Pune-o într-un bol mare, alături de varză, ceapă și morcov. Într-o tigaie, pune uleiul, oțetul, zahărul, semințele de chimen și muștarul și lasă-le până ajung la punctul de fierbere. Adaugă un pic de sare și îndepărtează tigaia de pe foc. După 5 minute, adaugă dressingul obținut la restul salatei. Boabele de muștar și de chimen stimulează circulația și te încălzesc. Poftă bună!
Asociem, deseori, salatele cu anotimpul cald, când simțim nevoia de alimente ușoare. Toamna și iarna, legumele și vegetalele îi atrag pe mulți dintre noi mai mult sub forma murăturilor. Totuși, dacă vei comanda mâncare acasă, de la Salad Box, știi că salatele pot fi la fel de atractive. Simple sau asociate cu alte preparate, acestea ne asigură doza necesară de prospețime, fibre și vitamine, ba, chiar ne ajută să ne încălzim.
Ultima modificare octombrie 22, 2020 1:17 am