„Suntem ceea ce facem în mod repetat. Prin urmare, excelența nu este un act, ci un obicei!”, spunea Aristotel cu mai bine de 2000 de ani în urmă. Astăzi rămâne un adevăr care se reconfirmă în fiecare zi.
Ritualurile zilnice formate de-a lungul anilor ajung să dicteze felul în care trăim și, implicit, calitatea vieții noastre. Puterea obiceiurilor sănătoase a fost îndelung studiată și demonstrată, de cele mai multe ori calitatea vieții fiind strâns legată de alimentație. Gesturi mici, precum pauza de prânz luată zilnic în afara biroului, alături de colegi, ne îmbunătățesc viața de zi cu zi și ne ajută să ne păstrăm un tonus sănătos și un nivel de energie de invidiat.
Pauza de prânz este un drept al fiecăruia dintre noi, indiferent de ce meserie avem, tocmai pentru că este un generator de energie mentală și fizică ce ajută la obținerea unui echilibru între viața noastră profesională și cea personală. Și partea bună e că, dacă noi ne simțim bine, și treburile ne vor merge mult mai ușor și mai cu spor, așa că toată lumea are numai de câștigat. Un gest atât de mic cu beneficii atât de mari, mai ales dacă avem grijă să ținem cont de câteva detalii.
- Prânzul cu colegii este mai bun în afara biroului, în fiecare zi
Avem tot felul de lucruri de făcut la birou sau la locul nostru de muncă în fiecare dimineață încât nu reușim să stăm de vorbă atât cât am vrea. Pauza de masă este ocazia perfectă să povestim despre piesa de teatru de aseară sau despre ce isprăvi au mai făcut puștii noștri la grădiniță.
- Să mâncăm după nevoie, nu după poftă
Cantitatea de nutrienți de care corpul nostru are nevoie este, de multe ori, mai mică decât dimensiunile porțiilor pe care le găsim în restaurante sau bistrouri. Este absolut ok să cerem doar o jumătate de porție dacă știm că ne este suficient.
- Să alegem preparate gătite la abur, pe grătar sau coapte
Aceste moduri de preparare păstrează cel mai bine nutrienții din alimente, ceea ce le face pariurile potrivite pentru sănătatea noastră.
- Să gustăm înainte să adăugăm sare în mâncare
Legumele conțin deja cantitatea de sare necesară corpului nostru, de aceea e cel mai bine să gustăm mâncarea înainte de a-i adăuga sare suplimentară.
- Să includem mai multe grăsimi vegetale și mai puține grăsimi animale
Grăsimile vegetale sunt esențiale pentru buna funcționare a organelor noastre interne, dar și pentru sănătatea tenului și a unghiilor, așa că un avocado va fi o opțiune mult mai ușoară și mai sănătoasă pentru organismul nostru.
- Să alegem pâinea integrală
Corpul nostru are nevoie de fibre în fiecare zi, iar făina integrală este varianta cea mai bună pentru a le include în alimentația noastră de fiecare zi.
- Să includem 5 porții de fructe și legume în mesele noastre zilnice
Fibrele vegetale și vitaminele sunt esențiale pentru ca sistemul nostru digestiv să funcționeze ca la carte, iar organismul nostru să se bucure de toată energia din natură.
- Să bem apă în loc de suc
Hidratarea este unul dintre cele mai importante procese de menținere a sănătății corpului nostru, de aceea apa ar trebui să fie nelipsită din dieta noastră cotidiană.
- Să folosim cât mai puțin zahăr
Gustul dulce ne place celor mai mulți dintre noi, însă sunt atâtea variante alternative de a ne bucura de el în afară de zahăr, încât chiar e păcat să nu încercăm. Ce ziceți de miere?
- Să alegem fructe la desert
Fructoza este substanța care dă gustul dulce și bun al fructelor și cea care ne face să ne îndrăgostim iremediabil de un măr roșu sau de o piersică. Atât de mult, încât chiar ne pot ajuta să uităm de dulciuri și în același timp să ne dea un aport de vitamine incredibil pentru energia organismului nostru.
Aceste recomandări fac parte din programul european FOOD ”Hai la 1 la masă! Ia o pauză pentru sănătate”, la care România a aderat chiar de Ziua Internațională a Alimentației și pe care Edenred, în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică, îl susține cu entuziasm și cu bucuria de a ne ajuta să fim mai sănătoși în fiecare zi.
Găsiți mai multe detalii despre program pe website-ul nostru sau pe pagina noastră de Facebook.
Ultima modificare octombrie 25, 2018 10:25 am