Ochelari cu lentile progresive: CE sunt și CUM ajută vederea

.

Pe măsură ce trec anii, elasticitatea ochilor noștri scade, fiind determinată de îngroșarea cristalinului. Astfel, ochii încep să dea  semne că au nevoie de un pic de asistență, atunci când vine vorba de a vedea lucrurile clar la  distanțe diferite, în special la apropiere. Acest fenomen cunoscut sub numele de  prezbiopie începe să se dezvolte în  jurul vârstei de 40 de ani și se accentuează odată trecerea anilor (evoluția vârstei). 

Soluția cea mai eficientă și sigură este reprezentată de ochelarii cu lentile progresive. Cunoscuți și  sub denumirea de ochelari progresivi, aceștia sunt echipați cu un tip de lentile speciale, care  asigură o schimbare treptată a puterii lentilelor pe verticala lentilei, ceea ce îți va  permite să vezi clar la distanță, la intermediar și aproape, fără linia vizibilă sesizată la ochelarii  bifocali tradiționali care oferă corecție doar la distanță și apropiere, excluzând vederea la  intermediar. 

Ce sunt lentilele progresive 

Pentru purtătorii miopi, hipermetropi sau emetropi (cei cu  dioptrie 0 în distanță) care au nevoie de corectie și în zona de aproape, există o lentilă unică concepută pentru a te ajuta să vezi lumea focalizată, indiferent de distanța la care doresc să privească: lentilele progresive.  

Denumite uneori lentile progresive sau lentile multifocale – sunt lentile speciale,  foarte avansate, care îți pot corecta vederea pentru a-ți permite să vezi obiecte focalizate clar care se află în zona focală la distanță, zona de distanță medie și zona de vedere de aproape (35-40  cm).  

Practic, partea superioară a lentilei este responsabilă cu corecția vederii la distanță (condus,  plimbări, privit la TV etc). Partea de mijloc a lentilei își schimbă progresiv puterea, astfel încât ochii  să se poată concentra mai ușor asupra obiectelor dintr-o zonă de distanță medie, cum ar fi cititul la  monitor (pe desktop sau laptop). 

Și, în cele din urmă, mărirea citirii se află în partea de jos a  lentilei, astfel încât ochii să se poată concentra cu ușurință asupra obiectelor de aproape, cum ar fi cititul pe telefon sau a unei cărți. Evoluția tehnologiei ne ajută în acest sens, cu ochelari cu lentile  progresive, considerați ochelari 3 în 1.  

Beneficiile purtării ochelarilor progresivi 

Acești ochelari cu lentile progresive oferă multe beneficii față de ochelarii bifocali tradiționali.  Deoarece corecția vederii se face ușor de la vederea la distanță la vederea de aproape, purtătorii  de lentile progresive se bucură de tranziții line pe măsură ce se concentrează asupra obiectelor  dintre diferitele zone focale. 

● Unul dintre principalele avantaje este că oferă o tranziție naturală între vederea la  distanță și cea la apropiere. Acest lucru elimină un fenomen cunoscut sub numele de  „salt vizual”.  

● În comparație cu lentilele bifocale, lentilele progresive au o zonă de mijloc desemnată pentru vederea intermediară, extrem de importantă pentru viața cotidiană deoarece  presupune focalizarea în special la monitor sau în discuții face to face cu oamenii. Utilizatorii bifocali trebuie adesea să-și continue să-și miște capul în timp ce alternează între câmpurile de vizualizare de sus și de jos ale lentilelor lor, încercând să găsească zona  ideală pentru vizualizarea unui anumit obiect. Aceste lentile progresive pot ajuta cu  aceste probleme.  

● În plus, ochelarii cu lentile progresive nu au linia vizibilă prezentă în ochelarii bifocali  tradiționali care separă cele două puteri diferite. Acest lucru înseamnă că îi poți purta în  orice situație. Cu alte cuvinte sunt ochelari care nu îți trădează vârsta, arată grozav și te  ajută să vezi clar. 

● În cele din urmă, lentilele progresive pot fi produse dintr-o varietate de materiale și  tratamente, adaptate oricărei dioptrii și tip de ramă, pot fi montate și pe ochelari de soare,  cu lentila polarizată progresivă, ceea ce înseamnă că pot fi personalizate pentru a se  potrivi nevoilor individuale și stilului de viață. 

Sfaturi pentru purtarea corectă a lentilelor progresive 

Pentru a te obișnui cu lentilele progresive, în mare parte este o chestiune de timp și practică. Va  trebui să te adaptezi la utilizarea diferitelor zone ale lentilelor pentru a vedea la distanțe diferite.  Iată ce poți face pentru a purta corect lentilele progresive: 

● Exersează îndreptarea capului, și nu doar a ochilor, în direcția în care dorești să privești. În  caz contrar, mișcarea ochilor înainte și înapoi îți poate determina schimbarea câmpurilor  prea rapid și nu se va permite ajustarea ochilor.

● Când mergi, încearcă să privești drept înainte, mai degrabă decât spre sol sau la picioare.  Deoarece partea de jos a lentilelor este de obicei destinată sarcinilor de aproape, privirea  în jos la picioare poate face ca vederea să devină prea mărită. 

● Poartă acești ochelari cu lentile progresive cât de des poți pentru a te obișnui cu ei.  Practic, monitorizează-te pentru distorsiuni vizuale sau disconfort și nu ezita să lucrezi  constant până la perioade mai lungi.  

● Urmează întotdeauna instrucțiunile și sfaturile medicului tău optician. Dacă ai probleme de  adaptare la aceste lentile progresive, anunță medicul pentru a putea să îți ajusteze  prescripția, să evalueze potrivirea ochelarilor sau să îți ofere mai multe îndrumări. 

Majoritatea oamenilor se adaptează destul de ușor la ochelarii cu lentile progresivi. În câteva zile,  ei găsesc rapid „punctul ideal” din partea de jos a lentilei pentru o vedere optimă la apropiere și se  obișnuiesc să-și încline ușor capul în sus și în jos pentru a-și ajuta ochii să treacă fără probleme  între corecția vederii la distanță în partea de sus a lentilei și mărirea citirii în partea de jos a lentilei.  

Mai ales dacă duci un stil de viață activ în aer liber, este bine să iei în considerare lentilele de  soare progresive, astfel încât să nu fie nevoie să îți scoți ochelarii de soare atunci când dorești să te concentrezi asupra telefonului sau să citești ceasul. Specialiștii de la EyeTemple sunt întotdeauna gata să te ajute cu sfaturile potrivite, astfel încât alegerea ochelarilor cu lentile progresive să fie cea mai bună alegere pentru tine.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton