O viață sustenabilă – o planetă mai curată pentru copiii tăi. Ce măsuri poți lua pentru mai puțină poluare

.

Protejarea mediului înconjurător este un subiect din ce în ce mai popular în zilele noastre. Cu toții suntem implicați în procesul de poluare și este necesar să luăm măsuri, încă de timpuriu, pentru a schimba ceva în această privință.

Există o mulțime de soluții simplu de implementat, care, deși pot părea prea mici și nesemnificative, aduc un aport semnificativ procentului de schimbare în bine. Iată ce ai putea să faci, pentru a contribui semnificativ la combaterea poluării.

Mașina electrică sau tip hibrid – soluția perfectă pentru reducerea emisiilor

La nivel global, una dintre cele mai mari surse de poluare este transportul, mai ales cel pe bază de combustibili fosili.

Cantitățile de dioxid de carbon (CO2) emise de automobilele pe benzină și motorină contribuie semnificativ la încălzirea globală din ultimele decenii. Din acest motiv, înlocuirea mașinii pe benzină sau pe motorină cu una electrică sau de tip hibrid poate reprezenta o schimbare majoră, extrem de benefică luptei împotriva poluării. Astfel, o mașină Hyundai Ioniq 5 ar putea fi o alegere perfectă.

Mașinile electrice funcționează pe baza unui motor electric alimentat de baterii, iar astfel este eliminată necesitatea combustibilului fosil atât de poluant. Deși este cunoscut faptul că și producția acestor baterii implică un anumit grad de poluare, este semnificativ mai redus și este de luat în calcul o astfel de schimbare benefică. 

Mașinile de tip hibrid sunt o combinație între cele clasice și electrice, iar asta le face mult mai prietenoase atât cu cei care încă nu au curajul de a face o schimbare majoră, cât și cu mediu înconjurător.

Reducerea consumului de plastic

Plasticul este unul dintre cei mai mari factori poluatori ai planetei. Acesta se poate descompune și în sute de ani, în funcție de grosimea și tipul de plastic. În plus, plasticul ajunge să fie ingerat de animale, astfel afectând și ecosistemele terestre și marine.

Un pas important în protejarea mediului înconjurător este reducerea consumului de plastic. Astfel, cu pași mici poți face schimbări majore pentru mediul înconjurător.

Pentru început, ai putea să începi să utilizezi sacoșe reutilizabile, caserole din sticlă, să renunți la utilizarea paielor sau tacâmurilor din plastic și să folosești un recipient propriu atunci când iei cafeaua din oraș la pachet. 

Energia verde acasă

Un aspect extrem de important în reducerea poluării este reprezentat de producerea și consumul energiei acasă. Dacă ai de gând să faci tranziția către energie eoliană sau solară, trebuie să știi că reduci semnificativ emisiile de CO2.

Poți opta pentru instalarea de panouri solare pe acoperișul casei, pentru izolarea corespunzătoare a locuinței în scopul reducerii pierderii energiei și pentru utilizarea becurilor LED.

Utilizarea electrocasnicelor eficiente energetic este un alt pas important pe care ai putea să-l faci pentru a economisi curent electric.

Compost și reciclare

Gestionarea eficientă a deșeurilor joacă un rol extrem de important pentru protejarea mediului.

Este esențial să acorzi o atenție sporită reciclării corespunzătoare a tuturor materialelor reciclabile, precum hârtia, sticla, metalul și plasticul.

Compostul acasă este o altă metodă extrem de eficientă prin care poți colecta și reutiliza eficient resturile alimentare și deșeurile organice. Astfel, nu doar că ajuți la combaterea poluării, ci oferi și grădinii tale „hrana” de care are nevoie.

Dieta sustenabilă

Alimentația are, și ea, un impact semnificativ asupra mediului înconjurător. Creșterea animalelor pentru carne și agricultura intensivă generează emisii foarte mari de gaze cu efect de seră și consumă și cantități considerabile de apă.

Adoptarea unei diete pe bază de plante și consumul de alimente locale ajută la reducerea poluării. Mai mult decât atât, este foarte important și să ai grijă la risipa alimentară. O planificare din timp a meselor te poate ajuta să achiziționezi doar produsele de care chiar ai nevoie.

În concluzie, există o mulțime de aspecte la care putem avea mai mare grija pentru îmbrățișarea unei vieți mai sustenabile. O astfel de inițiativă nu vine doar cu schimbări majore, ci și cu pași mici, ușor de implementat, care în timp duc la schimbări uriașe.

Prin asumarea responsabilității de protejare a planetei nu doar că lași un mediu mai curat pentru copiii tăi, ci contribui la un viitor mai sustenabil pentru toate generațiile viitoare.

Sursa foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton