Noua strategie Nestlé: Bun pentru tine, bun pentru planetă

Prima întrebare ar fi ce rol are un nutriționist la Nestlé?

Istoria nutriției la Nestlé începe o dată cu fondatorul Henri Nestlé care a creat Farine Lactée, un produs nutrițional inovator ce a salvat vieți. Nestlé are experți în nutriție aproape în fiecare market în care este prezentă compania, precum și la Centrul de Cercetare de la Lausanne. În România, în calitatea mea de nutriționist-dietetician autorizat, sunt implicată în renovarea produselor cu scopul de a avea un profil nutrițional cât mai echilibrat, precum și în inovație. De exemplu, fiecare rețetă care ajunge pe piața din România trebuie să respecte anumite criterii nutriționale stricte. De asemenea, fiecare ambalaj trece prin mâinile mele pentru a asigura mesaje nutriționale corecte și relevante. O altă ramură importantă a activității mele sunt proiectele de educație nutrițională, dintre care cel mai recent este Ghidul „Nutriția copiilor pe înțelesul părinților” dezvoltat împreună cu Asociația Dieteticienilor din România.

De ce insistă Nestlé atât de mult pe nutriția echilibrată?

Suntem cea mai mare companie alimentară din lume și considerăm că este și în responsabilitatea noastră ca, alături de experți, instituții publice și alți parteneri, să promovăm o alimentație echilibrată. Ne dorim să avem consumatori sănătoși care să se poată bucura de o cât mai mare varietate din produsele noastre pe o perioadă cât mai lungă. Chiar dacă noi avem și dulciuri în portofoliu, considerăm că acestea pot face parte din alimentația echilibrată a unui om sănătos. De aceea, încercăm prin diferite metode de comunicare și educație să îi încurajăm pe consumatori să aleagă porția corectă și să fie moderați, mai ales când vine vorba de dulciuri. Evident, o persoană care suferă de o patologie din sfera bolilor cronice asociate cu nutriția și stilul de viață va fi mai restricționat în consumarea anumitor produse, cum sunt dulciurile. Prin urmare, dincolo de aspectele sociale și nobile, promovarea nutriției este relevantă și pentru business-ul nostru. 

Care sunt principalele inițiative Nestlé pentru o nutriție echilibrată și de ce?

Nestlé este producător de alimente, prin urmare principalul nostru obiectiv este de a îmbunătăți constant produsele și a ne asigura că respectă ultimele recomandări din domeniul nutriției, precum și cele mai înalte standarde de calitate. În același timp, este important să găsim soluția ideală pentru a oferi produse cât mai nutritive, dar care să fie accesibile din punct de vedere cost și distribuție unui număr cât mai mare de persoane. Cât despre educația nutrițională, suntem foarte activi, focusul nostru fiind educația tinerei generații, a copiilor. În acest sens, suntem parteneri în două programe de educație nutrițională în școli cu o acoperire națională foarte mare, am lansat NutriPorția chiar în perioada pandemiei când părinții aveau poate cea mai mare nevoie de inspirație pentru mesele gătite acasă și toată lumea era preocupată de sănătate. Recent, am lansat împreună cu Asociația Dieteticienilor din România, Ghidul „Nutriția copiilor pe înțelesul părinților”.

Cum transpunem principiile din strategia Nestlé, cu noua abordare ”Bun pentru tine, bun pentru planetă”, în viața de zi cu zi?

Există o legătură foarte puternică între ce mâncăm și sustenabilitate. Peste o treime dintre toate emisiile de gaze de seră sunt generate de sistemul alimentar, de la furcă la furculiță, incluzând și risipa alimentară. Alegerile alimentare pot fi mai mult sau mai puțin sustenabile. Este demonstrat că o alimentație de tipul flexitarian, adică bazată preponderent pe alimente de origine vegetală și o cantitate mai mică de alimente de origine animală sau un consum mai rar al acestora, reduce emisiile de carbon. Produsele care provin din agricultura regenerabilă sau din surse sustenabile sunt mai prietenoase cu mediul. Reducerea risipei alimentare este o altă măsură care să ne ajute pe fiecare dintre noi să avem grijă de planetă și de prețioasele ei resurse.

Credeți că este nevoie de un ghid de nutriție echilibrată a copiilor, pentru părinți, la nivel național?

Din păcate, țara noastră nu stă prea bine la ghiduri oficiale de nutriție pentru populație. Ultimul ghid de nutriție pentru populație publicat la nivel național și recunoscut ca ghid oficial este de aproape 20 de ani, fiind publicat în 2006. Aceste ghiduri au nevoie de actualizări mult mai frecvente pentru că cercetarea în nutriție evoluează de la o zi la alta. Tocmai de aceea, orice ghid făcut de specialiști pentru publicul larg este valoros și contribuie la buna înțelegere a principiilor nutriționale și orientează populația să distingă între informațiile bazate pe știință și mituri.

Care este povestea primului astfel de Ghid: cine a avut ideea, cine a contribuit, de ce a decis Nestlé să îl susțină?

În primul rând, eu sunt dietetician autorizat și membru al Asociației Dieteticienilor din România și cunosc foarte bine formarea dieteticienilor din România și pregătirea lor în acest domeniu. Profesia de dietetician, reglementată prin lege, este unica profesie conexă actului medical, autorizată să furnizeze servicii specializate în domeniul nutriției umane. Prin acest ghid, ne-am dorit să venim în ajutorul părinților cu un material unic, scris de specialiști foarte bine pregătiți și cu experiență. Ca parte din promovarea educației nutriționale în România, Nestlé susține mai multe astfel de inițiative ale specialiștilor, precum și conferințe medicale.

Potrivit comunicatului de lansare a ghidului, ”o mare majoritate a părinților din România are dificultăți în a le oferi copiilor un regim alimentar echilibrat”. De ce, oare?

Din studiile desfășurate de noi, barierele cele mai frecvent menționate, inclusiv de părinți, sunt lipsa timpului, lipsa cunoștințelor de încredere și apoi limitările de ordin economic. Copilărie este o perioadă dificilă, cuprinzând foarte multe etape, iar nevoile nutriționale se schimbă de la an la an. Părinților le este greu să țină pasul și să găsească recomandările nutriționale adecvate pentru fiecare vârstă. Mai mult, pubertatea și adolescența aduc schimbări majore pe toate planurile și fără un ajutor sau cunoștințe adecvate, părinții s-ar putea să nu identifice anumite abateri de la un comportament alimentar normal.

Care este cel mai mare folos al acestui ghid?

Ce face acest ghid diferit este informația exactă și bazată pe cele mai recente ghiduri pe care o furnizează într-un mod cât mai ușor de înțeles de către părinți. Există recomandară pentru fiecare an din dezvoltarea copilului de la 0 la 17 ani, dar și informații valoroase despre cum trebuie să se pregătească părinții și cât de important este să-și îmbunătățească alimentația și stilul de viața înainte de concepție. 

Acest ghid conține numai recomandări din perspectivă științifică, sau și ”înțelepciune din bătrâni”?

Toate informațiile prezentate în acest ghid se bazează pe evidențe științifice. Desigur, unele aspecte al nutriției sunt cunoscute cu mult timp înainte de apariția cercetării moderne, iar studiile recente le-au confirmat. Discutarea miturilor nutriționale nu a făcut obiectul acestui material.

Ce urmează, după ghid, în materie de proiecte?

Cu siguranța noi vom susține și în anii următori toate proiectele de educație nutrițională în școli, vom continua să dezvoltăm astfel de ghiduri și materiale utile pentru diferite grupuri ale populației. Am început să lucrăm deja la un proiect de cercetare cu Asociația Dieteticienilor din România, dar mai multe informații vom furniza după finalizarea lui.

Ultima modificare decembrie 16, 2024 12:32 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale