Micoza: Un invitat nepoftit, indiferent de anotimp

.

În ciuda percepției comune că micoza piciorului și alte tipuri de infecții fungice sunt asociate doar cu zilele toride de vară, acestea pot apărea de fapt în orice moment al anului. 

De ce se întâmplă asta?

Micoza nu alege un anotimp anume. Ciupercile care cauzează micoza trăiesc în mod natural pe pielea noastră și în mediu. 

Micoza în sezonul rece

În lunile reci, tendința noastră este să purtăm încălțăminte închisă și groasă, menținând astfel un mediu cald și umed în interior. Picioarele pot transpira chiar și atunci când este frig afară, iar transpirația rămâne captivă în încălțămintea groasă și în șosetele dense. Acest mediu este ideal pentru ciuperci, astfel poți dezvolta onicomicoza ( infecție fungică a unghiei) sau chiar Tinea Pedis ( infecție fungică ce afectează călcâiul, tălpile sau spațiul interdigital- în special al 4lea si al 5lea deget )

De asemenea, sala de sport rămâne un factor de risc, chiar și în sezonul rece. Antrenamentele intense și saunele pot contribui la transpirație, care combinată cu utilizarea dușurilor și vestiarelor comune, crește riscul de infecție.

Pe de altă parte, utilizarea excesivă a încălzirii în locuințe poate crea un mediu cald și uscat care, în combinație cu umezeala produsă de corp, poate deveni un teren propice pentru ciuperci.

Să nu uităm și că sezonul rece aduce cu sine o serie de infectii virale sau bacteriene care pot afecta sistemul imunitar. O imunitate slăbită poate crește susceptibilitatea organismului față de diverse infecții, inclusiv față de micoză.

Prevenție și îngrijire

Prevenirea rămâne cea mai bună metodă de luptă împotriva micozei. Iată câteva sfaturi pentru a evita apariția ei, indiferent de anotimp:

  • Păstrează-ți picioarele uscate și curate.
  • Evită să te descalți în locuri publice.
  • Poartă șosete din materiale care absorb umezeala.
  • Optează pentru încălțăminte care permite pielii să respire.
  • Folosește produse antifungice la primele semne ale micozei.

Concluzie

Micoza nu este doar o problemă exclusiv estivală. Poate apărea în orice anotimp, indiferent de condițiile meteorologice. Fiind conștienți de riscuri și luând măsuri de precauție, putem reduce riscul de a dezvolta această neplăcere. În cazul în care apar simptome de micoză, cum ar fi modificarea culorii unghiilor mâncărimea, roșeața sau descuamarea pielii, este esențial să consultați un medic sau un farmacist pentru a alege cel mai potrivit tratament. Prin prevenție și acordarea atenției semnelor timpurii, putem lupta eficient împotriva acestei afecțiuni neplăcute. 

Nu uita să duci tratamentul până la capăt, astfel micoza poate să reapară.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton