Dieta vegetariană este benefică nu doar pentru sănătatea ta, cât și pentru mediul înconjurător. Mulți oameni se tem că preparatele vegetariene sunt lipsite de gust, iar acest mit trebuie demontat odată și pentru totdeauna.
Fie că urmezi o dietă vegetariană, fie că ții post, fie că pur și simplu vrei puțină varietate în dieta ta, atunci probabil știi cât de important este să găsești un substitut pentru clasicul lapte de vacă. O alternativă vegetală delicioasă și cu un conținut nutrițional ridicat o reprezintă băuturile 100% vegetale Carpos. Lansate în 2018 de Olympus, ele au o textură ușoară și cremoasă, iar gustul este inegalabil.
Există mai multe variante din care să alegi, prietenoase și cu cele mai pretențioase papile gustative, cum ar fi: nuci, migdale, fistic, ovăz și cocos. Acestea sunt recomandate inclusiv persoanelor care suferă de diferite intoleranțe alimentare, întrucât nu conțin nici lactoză, nici gluten. Iar un bonus îl constituie nivelul scăzut de calorii și grăsimi saturate.
Inspirate de iubirea pentru natură, băuturile vegetale de la Olympus sunt disponibile în 11 variante tentante, dintre care patru sunt neîndulcite:
Băutură vegetală neîndulcită pe bază de ovăz și alune de pădure;
Băutură vegetală pe bază de ovăz cu 32g proteină vegetală;
Băutură vegetală pe bază de migdale cu 32g proteină vegetală;
Băutură vegetală pe bază de cocos și orez;
Băutură vegetală pe bază de cocos și migdale.
Indiferent ce variantă alegi, băuturile Carpos sunt o alternativă nutritivă a laptelui de origine animală. Conțin un mix de minerale și vitamine, cum ar fi B2, B12, D2, E sau calciu, care îți asigură o doză sănătoasă de energie, pe care organismul tău o va aprecia.
Cele mai gustoase rețete de post pe bază de băuturi vegetale
Postul Crăciunului a început, iar cu el a crescut și cererea pentru rețete de post. Există acel mit că mâncărurile vegetariene sau de post nu sunt la fel de savuroase ca cele pe bază de alimente de origine animală. După ce vei încerca ideile noastre de rețete, vei realiza că acest mit este cât se poate de fals.
Iată trei idei ingenioase pentru cele mai importante mese ale zilei: micul dejun, prânzul și cina.
Micul dejun: terci aromat cu băutură pe bază de migdale și banane
Ingrediente:
150 ml băutură vegetală pe bază de migdale Carpos
75 g ovăz
30 g semințe de chia
1 banană
2 linguri de miere
scorțișoară după gust
Mod de preparare:
Ovăzul se lasă la înmuiat peste noapte în băutura vegetală pe bază de migdale de la Carpos.
Dimineața, în ovăz se adaugă mierea și scorțișoara și se amestecă bine.
Banana se taie în rondele.
Feliile de banană se pun deasupra bolului de ovăz și, opțional, se presară cu mai multă scorțișoară.
Prânz: Orez asiatic în sos de curry și băutură vegetală pe bază de cocos și migdale
Ingrediente:
250 g orez
400 ml apă
150 ml băutură vegetală pe bază de cocos și migdale Carpos
1 ceapă mică
1 morcov
15 g pudră de curry
5 g curcuma
2 g cuișoare
un baton de scorțișoară
sare și piper după gust
Mod de preparare:
Orezul se lasă la înmuiat în apă timp de jumătate de oră.
Între timp, ceapa și morcovul se taie cubulețe.
Se călesc ceapa și morcovul într-o tigaie, apoi se pun deoparte.
Orezul și apa se toarnă într-un vas încăpător și se pune pe foc, până când dă în clocot.
Când începe să fiarbă, se adaugă toate celelalte ingrediente.
Se lasă pe foc până când orezul a absorbit tot lichidul și este fiert bine.
Se servește ca atare, sau alături de șnițele de soia.
Cină: Legume la cuptor în sos Bechamel cu băutură vegetală pe bază de ovăz
Ingrediente:
250 g buchete de conopidă
250 g dovlecel
o ceapă mică
250 ml băutură vegetală neîndulcită pe bază de ovăz Carpos
30 ml ulei de floarea soarelui
30 g amidon de porumb dizolvat
zeamă de lămâie după gust
sare și piper după gust
Mod de preparare:
Buchetele de conopidă se rup în buchete mai mici.
Ceapa și dovlecelul se curăță de coajă și se taie în rondele.
Amidonul se dizolvă în câteva linguri de băutură vegetală pe bază de ovăz Carpos.
Într-o oală, se pune restul de băutură vegetală, uleiul și amidonul dizolvat, adăugând sare și piper după gust.
Când sosul începe să se îngroașe, se ia de pe foc și se adaugă zeamă de lămâie după preferințe.
Legumele tăiate se pun într-o tavă termorezistentă, se sărează, iar peste ele se pune sosul Bechamel vegetal.
Tava se pune în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, și se lasă acolo până când legumele sunt bine gătite.
Legumele cu sos Bechamel vegetal se pot consuma alături de o salată verde proaspătă.