Este posibil să fie dificil să îți imaginezi că poți pregăti un desert cu legumele din grădină. Cu toate acestea, legumele sunt folosite pentru prepararea dulciurilor de sute de ani. De exemplu, tortul cu morcovi datează încă din Evul Mediu. Rase fin ori transformate în piure, unele legume sunt excelente pentru prepararea unor deserturi delicioase și sănătoase, demne de un maestru bucătar.
De ce să folosești legume pentru deserturi
Unul dintre principalele motive pentru care poți folosi legume la prepararea dulciurilor este acela că sporesc nivelul de umiditate al aluaturilor. Este cazul brioșelor cu dovleac și al delicioaselor brownie cu sfeclă roșie. Avocado, vinetele și dovleceii pot înlocui untul în deserturile vegane. Legumele aduc în mod natural dulceață, acesta fiind cazul morcovilor, cartofului dulce și sfeclei. De asemenea, unele contribuie la accentuarea gustului, așa cum este feniculul, cu aromă de anason. Nu în ultimul rând, aceasta este o modalitate eficientă de a servi copiilor mofturoși legume pe care nu le apreciază în mod deosebit.
Legume pentru deserturi
Integrarea legumelor în deserturi nu implică metode de gătire prea complicate. Iată câteva legume pe care le poți folosi pentru deserturi uimitoare.
Dovleacul și cartoful dulce
Au o pulpă dulce și cremoasă și sunt folosite frecvent în plăcinte ori tarte. Însoțite de înghețată sau cremă de vanilie ori pur și simplu de frișcă și fructe proaspete, deserturile cu dovleac sunt divine.
Tarta cu dovleac și scorțișoară
Ingrediente: 200 g aluat de tartă, 500 g dovleac, 2 portocale, 80 g zahăr brun, 250 ml smântână lichidă, 3 ouă, 1 linguriță de scorțișoară măcinată, 2 batoane de scorțișoară, 1 vârf de pudră de ghimbir
Mod de preparare: Preîncălzește cuptorul la 180° C. Într-o cratiță, pune dovleacul tăiat cubulețe, zeama de portocale și zahărul și lasă să fiarbă la foc mediu, timp de 20 de minute, până se evaporă lichidul. După ce s-a răcit, pasează și amestecă cu restul ingredientelor. Întinde aluatul de tartă și pune-l în tavă, acoperă-l cu crema de dovleac și coace tarta timp de 25 de minute.
Morcovul
Ras fin, acesta poate fi ușor de integrat în plăcinte și prăjituri, oferindu-le moliciune. Morcovii pot sta la baza unor creme delicioase precum cea prezentată mai jos.
Cappuccino de morcovi cu frișcă
Ingrediente: 4 morcovi, 1 lămâie, 2 linguri de zahăr pudră, ½ litru de apă, frișcă
Mod de preparare: Încălzește apa cu zahărul, adaugă morcovii curățați și tăiați felii și coaja de lămâie rasă. Lasă la fiert 30 de minute, apoi pune compoziția într-un blender și mixează. Servește rece, cu frișcă.
Dovlecel
Această legumă are avantajul că oferă onctuozitate prăjiturilor și nu se simte absolut deloc în ele.
Prăjitură cu migdale și dovlecei
Ingrediente: 1 kg dovlecei, 150 ml lapte, 250 g zahăr pudră, 150 g de făină, 100 g făină de migdale, extract de vanilie, 4 ouă, 90 g de unt
Mod de preparare: Taie dovleceii cuburi și fierbe-i în apă clocotită 15 minute, apoi scurge-i și pasează-i. Într-un bol, pune ouăle și zahărul și bate-le spumă. Adaugă treptat făina, migdalele, piureul de dovlecei, untul topit călduț și laptele. Toarnă compoziția într-o formă de chec unsă cu ulei și coace într-un cuptor preîncălzit la 200° C timp de aproximativ o oră.
Roșii
Consumate în general ca legume, acestea sunt de fapt fructe. Se pot folosi pentru dulceață, salată de fructe sau tartar dulce, asociate cu căpșuni.
Tartar de roșii cu căpșuni și lămâie verde
Ingrediente: 4 roșii cherry, 200 g căpșuni, 1 lămâie verde, 1 lingură de sirop de agave (sau miere)
Mod de preparare: Roșiile se decojesc după ce le-ai scufundat timp de 30 de secunde în apă clocotită. Taie-le în două, curăță-le de semințe și toacă-le în cuburi mici. Taie și căpșunile în cuburi mici. Rade coaja de lămâie și stoarce sucul. Amestecă toate ingredientele într-un castron și servește.
Avocado
La fel ca roșia, acesta este un fruct folosit în general ca o legumă. Însă este excelent pentru deserturi, integrat în înghețate, creme sau salate de fructe.
Prăjitură cu avocado și lapte de cocos
Ingrediente: 170 g piure de avocado, 150 g zahăr, 2 ouă, 50 ml lapte de cocos, 160 g făină, 1 linguriță de vanilie, 1 vârf de praf de scorțișoară, 1 lingură de rom, o jumătate de plic de praf de copt
Mod de preparare: Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Într-un bol, pune piureul de avocado și zahărul și amestecă până se dizolvă cel din urmă. Adaugă pe rând restul ingredientelor. Toarnă aluatul într-o tavă de tort căptușită cu hârtie de copt și coace 30-35 de minute.
Surprinzătoare și delicioase, prăjiturile cu legume de mai sus îți vor încânta papilele gustative și vor deveni, cu siguranță, preferatele tale.
Sursă foto: Shutterstock
(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Selgros
Ultima modificare septembrie 20, 2021 12:50 pm