Istoria cardiganului, piesă vestimentară versatilă

.

Când ne uităm în garderoba, mulți dintre noi s-ar putea să nu se întrebe niciodată despre istoria și originea articolelor de îmbrăcăminte. Păcat, pentru că ne vor lipsi o mulțime de date, atât valoroase, cât și curioase, care ne ajută să înțelegem cum s-a modelat evoluția modei și de ce unele articole vestimentare au devenit simboluri ale culturii populare.

De asemenea, un cardigan nu este doar o altă piesă vestimentară, ci este o piatră de temelie către unele dintre cele mai populare stiluri contemporane. Poate fi folosit cu blugi sau pantaloni kaki, de exemplu. Unele stiluri de cardigan pot fi purtate chiar și cu un costum sau pantaloni scurți într-o după-amiază răcoroasă. Această îmbrăcăminte cu adevărat pragmatică a devenit piesa de vestmentație perfectă pentru cei care doresc să poarte ceva confortabil și călduros, dar nu la fel de călduros ca o bluză sau un pulover pe gât.

Originile cardiganului

Cardiganul are o proveniență istorică vie și acerbă. Inventatorul său omonim, James Thomas Brudenell, al 7-lea conte de Cardigan, a fost locotenent general în armata britanică. Era o persoană arogantă și capricioasă, potrivit istoricilor, dar și bogat, elegant și seducător. Ca o dovadă a gusturilor sale înfumurate, el a cheltuit 10.000 de lire sterline pe an pentru a-și îmbrăca regimentul în uniforme noi extravagante.

Contele trebuie să fi avut și un spirit neînfricat (sau afectat de criza vârstei de mijloc), deoarece în 1854, la vârsta de 57 de ani, a condus celebrul atac al Brigăzii Ușoare din Bătălia de la Balaclava din timpul Războiului Crimeei. Cardigan era un bărbat care avea numai de pierdut și nimic de câștigat. Cu toate acestea, a supraviețuit fără nicio zgârietură. S-a întors la Londra semeț în fruntea trupele sale, fiind primit ca un erou și chiar cu o recepție a Reginei Victoria la Windsor. Cardiganul a devenit apoi o haină foarte populară în timpul scurtului moment de glorie al contelui. Ca dovadă a puterii practice și de rezistență a cardiganului, acesta a început curând să fie produs industrial și comercial în fabrici, ținând de cald unor mii de britanici.

Deși acum această haină poartă numele Contelui de Cardigan, începuturile istoriei sale merg și mai mult înapoi în timp. În secolul al XVII-lea, pescarii britanici și francezi au adoptat această îmbrăcăminte pentru a se încălzi în zilele reci de iarnă pe mare. Cardiganul a fost folosit și în Statele Unite, iar în 1865, echipa de baseball a Universității Harvard a adăugat litera „H” pe partea din față a tricourilor, iar cardiganul cu guler în „V”, tot cu litere pe piept, a devenit îmbrăcămintea preferată în campusurile din întreaga țară.

Coco Chanel a reînviat interesul pentru cardigan în rândul femeilor în anii 1920. Un deceniu mai târziu, cardiganele au devenit foarte populare atât în ​​îmbrăcămintea formală pentru bărbați, cât și pe terenul de golf.

Confectionat inițial din materiale mai dure precum lâna, cardiganul dintr-o singura piesa are de obicei nasturi sau alte piese de prindere in fata. Acești nasturi ajută la închiderea în față, fie de jos în sus, fie poate doar până la mijlocul trunchiului, în funcție de stilul și croiala acestuia. Unele cardigane au și fermoare în loc de nasturi care pot ajuta la închiderea în față în alt mod.

Cum să porți un cardigan

Cardiganul este o piesa vestimentara confortabila si foarte practică. Poate fi realizat din aproape orice tip de material, desi daca este folosit pentru a obtine o mai mare caldura, cel mai bine este sa alegeti materialele mai traditionale: lâna si bumbacul.

Ca și în cazul unui sacou sau a unei geci , găsirea mărimii potrivite a unui cardigan este de cea mai mare importanță. Din fericire, este o îmbrăcăminte flexibilă care se adaptează formei corpului tău. Vei descoperi că cardiganele pot fi de diferite lungimi, dar ar trebui să fie întotdeauna suficient de lungi pentru a-ți acoperi cureaua, altfel va arăta ca și cum frățiorul tău l-a lăsat pentru tine.

Ar trebui să acordați o atenție deosebită mărimii mânecilor. Dacă sunt prea scurte, te vei simți foarte incomod și dacă sunt prea lungi, nu numai că vor arăta largi, dar va trebui să petreci tot timpul trăgând cardiganul peste încheieturi.

Cardiganul este o îmbrăcăminte informală care poate oferi multă prestanță look-ului tău. De exemplu, poți înlocui geaca sau hanoracul sport cu un cardigan. De asemenea, poți opta pentru o cămașă și o cravată pe dedesubt. Este un articol de îmbrăcăminte perfect de purtat la ocazii, dar te poate ajuta totuși să îți exercitați selecția cravatei. 

Când înlocuiești un blazer sau o haină sport, optează pentru un cardigan din tricot gros. Un cardigan poate fi perfect dacă ți se pare că vesta este prea formală pentru lucru, deoarece formalitatea unui cardigan este chiar undeva între un pulover și un blazer.

La fel ca și cămășile, lungimea corectă a mânecilor este importantă. Dacă porți doar un cardigan, cel mai bine este să nu arăți manșeta cămășii. Dar dacă porți un cardigan subțire sub un blazer, ar fi bine să arăți cardiganul și manșeta cămășii.

Ultima modificare ianuarie 20, 2022 3:05 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale