Interviu Dr. Iulian Amza: Despre nutriția pisicilor și inițiativa #Iamacatperson lansată de Whiskas

.

71% dintre români sunt de părere că viața lor s-a îmbunătățit considerabil de când au pisică. Mai mult de jumătate (61%) spun că nu își mai pot imagina viața fără ea, în timp ce 43% consideră pisica parte din familie, conform studiului recent Whiskas*.

Whiskas a lansat astfel inițiativa #Iamacatperson pentru a arăta numeroasele beneficii ale traiului alături de feline și a inspira oamenii să afirme cu mândrie cât de minunate sunt pisicile lor, dar și cum le îmbunătățesc acestea viața. 

Am vorbit cu  Phd Dr. Iulian Amza, Petcare Ambasador în cadrul Mars Multisales Europe, care ne-a răspuns la câteva întrebări despre nutriția felinelor și cele mai importante sfaturi legate de îngrijirea acestora.

Care este cea mai frecventă greșeală pe care stăpânii de pisici o fac, cu privire la alimentație?

Cea mai frecventă greșeală pe care părinții de pisici o fac este să le ofere hrană la discreție, fapt care în timp, împreună cu modificarea metabolismului după sterilizare, poate duce la obezitate. Aceasta este întâlnită frecvent la pisici, în special la cele crescute în apartament. 

Obezitatea trebuie abordată împreună cu medicul veterinar pentru că restricționarea alimentelor poate avea, de asemenea, consecințe grave asupra sănătății lor, pisicile fiind adaptate să se hrănească în doze mici și dese. Consultarea medicului veterinar pentru a afla greutatea ideală a pisoiului este de asemenea importantă. O greutatea stabilă este un indicator al sănătății bune, astfel că greutatea trebuie verificată cel puțin o dată pe lună.

Ce produse din alimentația noastră pot avea consecințe extrem de grave asupra lor?

Putem crede că o bucată de carne sau o masă gătită acasă sunt benefice pentru pisică și îi oferă o nutriție adecvată, însă este greșit. Din contră, acestea pot duce la apariția multor probleme. 

Ca urmare a fiziologiei specifice, pisica este deosebit de sensibilă la anumiți compuși și substanțe chimice pe care corpul ei nu le poate detoxifia întotdeauna corect, acestea putând cauza boli și chiar decesul. Printre categoriile de alimente toxice pentru pisică se numără:

  • Ciocolata, produce tulburări de ritm cardiac din cauza teobrominei.
  • Ceapa și usturoiul, descompun celulele roșii, fapt ce duce la o anemie severă și tulburări gastro-intestinale, în funcție de cantitate.
  • Strugurii și stafidele, provoacă insuficiență renală.
  • Ouăle crude, determină toxiinfecții alimentare din cauza proteinei avidin din albuș.
  • Ficatul mâncat în exces, intoxicarea cu vitamina A duce la osteoporoză.
  • Laptele natural de vacă,  din cauza intoleranței la lactoză, des întâlnită la pisici, apar probleme digestive și disconfort.

Ce e benefic din ce consumăm noi pentru ele?

Este important de știut că felinele nu trebuie hrănite cu resturile alimentare ale oamenilor. Acestea sunt dezechilibrate din punct de vedere nutrițional, ceea ce poate duce la creșterea în greutate cu tulburări frecvente ale sistemului digestiv exprimate prin diaree. De asemenea, așa cum am menționat, unele mâncăruri sunt toxice pentru pisici și pot avea consecințe grave asupra sănătății felinei. În schimb, o dietă adecvată și echilibrată contribuie la o viață lungă și de calitate a pisicii. 

De asemenea, contrar așteptărilor, pisicile nu trebuie hrănite cu lapte sau alte derivate din produse lactate, cu excepția laptelui matern. Producția de enzime necesare pentru digerarea lactozei din lapte scade treptat la sfârșitul perioadei de alăptare a pisoilor, iar laptele de vacă conține un nivel ridicat de lactoză, astfel că poate provoca tulburări intestinale.

Este recomandat să le tundem pe timpul verii sau le poate afecta sănătatea, având în vedere că au pielea sensibilă?

Acest subiect trebuie abordat separat pentru fiecare pisică în parte. Este important de știut că pisicile trebuie tunse doar atunci când este imperios necesar și anume:

  • Atunci când blana nu mai poate fi întreținută/ tratată corespunzător și nu mai există alte soluții;
  • Atunci când pisicile suferă cronic de cald și termoreglarea lor este deficitară.

Există însă și rase precum pisicile persane, main coon, norvegiana, angora sau birmaneze, la care tunsul este indispensabil. 

Cum le stimulăm să bea mai multă apă? Este o problemă legată de acest aspect, mai ales că se spune că sunt predispuse problemelor cu rinichii?

Apa este esențială pentru sănătatea generală a organismului. Aportul scăzut sau chiar lipsa cronică a acesteia duce la deshidratare, cu implicații profunde în sănătatea pisicilor noastre, cele mai frecvente afecțiuni fiind cele ale aparatului urinar.

Studiile arată că sunt necesare mai multe surse de apă în mai multe puncte din casă, în boluri mici și sub diverse forme de hrănire (de exemplu, mix feeding, respectiv combinarea hranei uscate, cu cea umedă). Astfel, este stimulată ingestia voluntară și involuntară a apei, care reglează pe termen lung echilibrul hidric al pisicii.

Interviu Dr. Iulian Amza: Despre nutriția pisicilor și inițiativa #Iamacatperson lansată de Whiskas

Ce le putem oferi pentru a diminua căderea părului?

În primul rând, trebuie să aflăm cauza căderii în exces a părului, care poate fi și una naturală realizată prin năpârlirea fiziologică a acesteia. Cele mai frecvente cauze sunt:

  • Impetigo (Peginginea pisicii) produs de Microsporum canis care este un spor fungic;
  • Alimentația deficitară care duce la carență în proteine, grăsimi și vitaminele A și E;
  • Toaletarea excesivă.

În funcție de cauză, remediul este unul singur, și anume consultul la medicul veterinar pentru a începe un program bine stabilit de remediere a acestui fenomen.

Unde greșim când problemele cu pierderea părului devin mai grave ca de obicei?

Dacă ne referim doar la cauzele amintite mai sus trebuie să avem grijă la:

  • Contactul cu alte animale, în special cele abandonate și care nu sunt sub observația unui om/ medicului veterinar;
  • Adaptarea și folosirea hranei conform recomandării medicului veterinar;
  • Pe lângă toaletarea părului pisicii făcută de noi, trebuie să avem în vedere că mai este și toaletarea fiziologică/ naturală a pisicii și tot ce este în exces este nesănătos.
  1. Este bine să le spălăm? Dacă da, cât de des?

Igiena este o prioritate inclusiv pentru felină, tocmai de aceea ea se întâmplă zilnic și ori de câte ori pisica simte nevoia să o facă. Spălarea este recomandată în principal în cazul pisicilor cu părul lung și mai greu de întreținut.

Trebuie să avem în vedere însă ca felinelor nu le place îmbăierea deoarece le creează o senzație de vulnerabilitate prin încărcarea excesivă a părului cu apă, acestea devenind mai puțin agile. Tocmai de aceea, este recomandată uscarea cât mai rapidă după ce procesul îmbăierii este încheiat.

  1. Care sunt primii pași de urgență pe care îi putem face când înghit un corp străin, până ajungem la veterinar?

Trebuie să avem în vedere două aspecte: dacă corpul înghițit îi produce simptome respiratorii acute de sufocare sau dacă corpul înghițit a trecut de zona faringiană și a ajuns în stomac.

În primul caz, avem o urgență medicală supraacută și până să ajungem la medicul veterinar, pe drum, trebuie să verificăm dacă observăm și reușim să extragem acest corp. De asemenea, există posibilitatea ca limba să fie imobilizată și să astupe căile respiratorii, caz în care trebuie să încercăm deblocarea acesteia.

În al doilea caz, avem o urgență medicală acută fiindcă corpul înghițit poate obtura căile digestive la diferite nivele, ceea ce poate duce la ocluzii sau invaginații, caz care se poate transforma rapid într-o urgență supraacută chirurgicală.

*Studiul comandat de brandul Whiskas a fost realizat de Reveal Marketing Research în mai 2023 pe un eșantion de 1.010 de respondenți din România.

Despre Whiskas: Hrana pentru pisici Whiskas este pe piață din anul 1958. Angajamentul pe termen lung al brandului este de a produce hrană de calitate care să le asigure pisicilor o viață sănătoasă și fericită. Whiskas colaborează cu Institutul WALTHAM®, centrul de cercetare dezvoltat de Mars Petcare, pentru a dezvolta în permanență produse cu o calitate nutrițională îmbunătățită. Astfel, produsele Whiskas sunt sănătoase și echilibrate din punct de vedere nutrițional.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton