Infertilitatea este o problemă cu care se confruntă peste 48 de milioane de cupluri și 186 de milioane de persoane din întreaga lume, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În România, aproximativ unul din 4 cupluri întâmpină dificultăți în a concepe un copil, motiv pentru care la Timișoara se implementează un proiect transfrontalier România – Ungaria care se axează pe găsirea de soluții la această problemă.
OMS definește infertilitatea ca incapacitatea de a concepe un copil după o perioadă de cel puțin 12 luni de contacte sexuale neprotejate regulate. Cauzele infertilității sunt variate, afectând atât femeile, cât și bărbații.
La bărbați, infertilitatea poate fi cauzată de anomalii de producție, funcție sau calitate a spermei, obstrucții la nivelul aparatului reproducător, infecții cu transmitere sexuală, tulburări hormonale, cancer și tratamente oncologice, factori de mediu. O serie de factori de risc au fost identificați, printre care vârsta (peste 40 de ani), supraponderabilitatea sau obezitatea, fumatul, abuzul de alcool și / sau droguri, tratamentele cu testosteron, expunerea la radiații, la toxine din mediu sau expunerea frecventă a testiculelor la temperaturi mari.
Cauzele infertilității la femei includ afecțiuni ale trompelor uterine provocate de infecții cu transmitere sexuală netratate, complicații ale unui avort, sepsis postpartum, intervenții chirurgicale la nivelul abdomenului sau pelvisului, afecțiuni ale ovarelor (sindromul ovarian polichistic), afecțiuni la nivelul uterului (endometrioza) sau al colului uterin, tulburări de ovulație, aderențe pelvine, dereglări hormonale. Printre factorii de risc se numără vârsta înaintată, fumatul, consumul excesiv de alcool, sub- sau supraponderabilitatea extreme, stresul fizic sau emoțional, care poate conduce la amenoree.
Diagnosticul infertilității la femei se bazează pe investigații paraclinice: teste de ovulație, măsurarea nivelului hormonului anti-mullerian (AMH) pentru determinarea rezervei ovariene, ecografia zonei pelvine, sonohisterosalpingografia, histerosalpingografia; în anumite cazuri, se indică și histeroscopia, laparoscopia sau testarea genetică.
Și infertilitatea masculină se diagnostichează prin teste paraclinice: spermograma, spermocultura, analiza lichidului seminal asistată de calculator (CASA), testele Sperm Mar (determinarea anticorpilor antispermatozoizi în spermă) și Halosperm (determinarea fragmentării ADN-ului spermatic), măsurarea valorilor serice hormonale pentru testosteron, testosteron liber, prolactină, hormoni tiroidieni, identificarea unor infecții urogenitale, testarea genetică.
Tratamentul depinde de cauzele infertilității, vârstă și de perioada de timp de când persoana se confruntă cu infertilitatea. În cazul bărbaților, tratamentul presupune schimbarea stilului de viață, medicație, intervenții chirurgicale, recuperarea spermatozoizilor din urină, iar la femei opțiunile sunt stimularea ovulației cu medicamente pentru fertilitate, inseminarea intrauterină, intervenții chirurgicale sau fertilizare in vitro.
Incapacitatea de a procrea are un impact emoțional profund asupra cuplurilor, cu atât mai mult cu cât subiectul este unul tabu în culturile tradiționale. Din păcate, infertilitatea nu este o prioritate pentru sistemele de sănătate publică din multe țări, dar este o problemă vitală pentru persoanele care se confruntă cu ea, femei și bărbați deopotrivă. (Articol realizat cu sprijinul doamnei Carmen Pitic – responsabil comunicare HEALTH-PREGN-RO-HU).În scopul informării unui public cât mai larg cu privire la aspectele de sănătate care fac obiectul proiectului, s-au creat o pagină web (https://healthy-pregnancy-rohu.eu/) și una de Facebook (https://www.facebook.com/Healthy-Pregnancy-110076004745436).
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene.
Parteneriat pentru un viitor mai bun www.interreg-rohu.eu
Ultima modificare martie 7, 2023 2:21 pm