Home > Advertorial > Importanța controalelor regulate la podiatru pentru pacienții cu diabet
Importanța controalelor regulate la podiatru pentru pacienții cu diabet
.
Diabetul este o afecțiune cronică în care organismul nu poate produce suficientă insulină sau nu o poate folosi eficient și care poate duce la complicații severe.[1] Gestionarea acestei boli necesită o abordare multidisciplinară și controale regulate la diverși specialiști, printre care se numără și podiatrul. De ce este important ca persoanele cu diabet să viziteze periodic un astfel de specialist vei afla mai jos!
Ce este un podiatru?
Conform Federației Naționale a Podiatrilor, un podiatru este un specialist care se ocupă cu „studierea, prevenția, diagnosticarea și tratarea deformărilor, patologiilor și rănilor picioarelor și ale structurilor asociate”. Această specialitate are în vedere atât relația dintre picioare și restul organismului, cât și manifestările bolilor sistemice.[2]
Cum afectează diabetul sănătatea picioarelor?
Diabetul este o boală care, după cum menționam anterior, poate duce la o serie de complicații severe. Unele dintre aceste complicații implică apariția unor probleme grave la nivelul picioarelor. Diabetul afectează nervii (neuropatie diabetică) și vasele de sânge, ceea ce duce la scăderea sensibilității și afectează circulația sângelui la nivelul picioarelor. În plus, boala mai afectează și sistemul imunitar.[1][3][4]
Scăderea sensibilității poate face ca tăieturile sau alte leziuni să treacă neobservate și, în consecință, să nu fie tratate la timp. Combinația dintre afectarea nervilor și circulația deficitară a sângelui, care îngreunează vindecarea unor eventuale răni, favorizează agravarea acestora și crește riscul dezvoltării unor infecții grave și a altor complicații. În cazurile severe, din cauza complicațiilor diabetului, se poate ajunge în situația în care este necesară amputarea întregului picior sau a unei părți a acestuia pentru a controla infecția și a salva viața pacientului.[1][3][4]
Beneficiile controalelor regulate la podiatru pentru pacienții cu diabet
Controalele regulate la podiatru oferă multiple beneficii când vine vorba de îngrijirea piciorului diabetic. Unul dintre principalele beneficii ale acestor controale este prevenția acelor complicații grave la nivelul picioarelor despre care vorbeam mai sus. Podiatrul poate efectua examinări amănunțite ale picioarelor pentru a depista rănile, infecțiile, ulcerele sau alte probleme. Dacă sunt identificate probleme, poate interveni prompt pentru a preveni agravarea acestora. De exemplu, pot fi îndepărtate bătăturile, pot fi tratate infecțiile minore și pot fi aplicate bandaje speciale pentru protejarea leziunile deschise. În cazurile mai grave, podiatrul colaborează cu alți specialiști pentru a oferi un tratament complex.[5]
Dincolo de depistarea și tratarea efectivă a afecțiunilor care pot apărea la nivelul picioarelor, podiatrul poate oferi recomandări și sfaturi personalizate privind îngrijirea piciorului diabetic. Acestea pot include, de exemplu, sfaturi privind tăierea corectă a unghiilor sau hidratarea pielii, recomandări referitoare la autoexaminarea picioarelor sau alegerea încălțămintei adecvate și alte informații utile pentru pacienții cu diabet.[1][3][4]
Programează vizite regulate la podiatru. În general, este indicat ca aceste controale să aibă loc lunar, dar podiatrul tău este cel mai în măsură să-ți spună care este frecvența recomandată.
Inspectează-ți cel puțin o dată pe zi picioarele pentru a identifica orice schimbare suspectă. Roagă pe cineva să te ajute dacă nu poți face acest lucru singur.
Menține un control strict al glicemiei pentru a reduce riscul complicațiilor.
Nu umbla niciodată desculț/ă, nici măcar în casă.
Poartă încălțăminte confortabilă și adecvată.[1][3][4]
Controalele regulate la podiatru au un rol foarte important în gestionarea corectă a diabetului și prevenirea complicațiilor grave. Prin colaborarea cu un astfel de specialist, pacienții cu diabet își pot menține sănătatea picioarelor și se pot bucura de o calitate a vieții mai bună. Dacă și tu ai diabet, nu subestima importanța acestor vizite și asigură-te că faci din îngrijirea corectă a picioarelor tale o prioritate!
Disclaimer: Acest articol are scop informativ și nu înlocuiește sfatul medicului. Pentru mai multe informații despre rolul controalelor la podiatru în diabet și frecvența recomandată a acestora, adresează-te unui specialist!
Surse:
„Diabetes”, American Podiatric Medical Association, 2024, www.apma.org/patients-and-the-public/conditions-affecting-the-foot-and-ankle/diabetes/. Accesat la 17 Ian. 2025.
„Podiatry”, International Federation of Podiatrists, 2024, www.fip.global/podiatry-1. Accesat la 17 Ian. 2025.
„Diabetes & Foot Problems”, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, 17 Jan. 2025, www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/preventing-problems/foot-problems. Accesat la 17 Ian. 2025.
Song, Kayla, and Aaron R Chambers. „Diabetic Foot Care”, Nih.gov, StatPearls Publishing, 24 July 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553110/. Accesat la 17 Ian. 2025.
„Promoting Foot Health – Diabetes”, Centers for Disease Control and Prevention, 2024, www.cdc.gov/diabetes/hcp/clinical-guidance/diabetes-podiatrist-health.html. Accesat la 17 Ian. 2025.