Implantul dentar – Când este necesar și de ce avem nevoie de el

Ai pierdut până acum vreun dinte și te-ai gândit că nu e mare lucru, cât timp poți mesteca la fel de bine și fără el? Dacă era să fie unul dintre dinții care se văd atunci când zâmbești, probabil te-ai fi îndreptat de urgență la dentist, pentru a rezolva problema. Pierderea unui dinte nu este doar o problemă estetică, deși acolo ne deranjează cel mai mult. Lipsa unui dinte ne poate afecta sănătatea orală, iar singura soluție de a înlocui un dinte care deja a căzut este implantul dentar.

În continuare, vom vedea cum funcționează implantul dentar și de ce nu ar trebui să amâni vizita la dentist pentru a rezolva problema.

Cum funcționează implantul dentar?

Implantul dentar este ca o rădăcină ce se introduce în gingie și os, pentru a înlocui dintele pierdut. De obicei, elementele de bază ale implantului sunt metalice și se acoperă cu o coroniță dintr-un material asemănător dintelui natural.

Deși este costisitor, implantul dentar reprezintă o investiție în sănătate, mai ales că astăzi avem atâtea opțiuni prin care putem rezolva problema banilor pe termen scurt sau mediu, inclusiv prin accesarea unui credit nebancar prin telefon.

Când este necesar implantul dentar?

Așa cum bine știi, implantul dentar devine necesar la pierderea unui dinte, dar mai sunt câteva situații în care acesta se dovedește a fi o soluție potrivită.

  1. Pierderea unui dinte – de ce nu ar trebui să fie ignorată

Poate ai fost tentat să ignori pierderea unui dinte, deoarece nu te deranjează estetic și nu pare să îți afecteze sănătatea orală. Totuși, lucrurile nu rămân pe loc. Fără dintele care a căzut, ceilalți dinți încep să se miște, situație care îți va afecta mușcătura. În plus, spațiul gol devine ca un magnet pentru resturile alimentare, ceea ce duce la creșterea riscului de carii și alte probleme gingivale.

  1. Deteriorarea severă a unui dinte

În unele cazuri, cariile pot afecta dinții atât de tare, încât să nu mai poată fi salvați. Același lucru se poate întâmpla și în cazul fracturilor dentare sau al infecțiilor cronice, care necesită extracția dintelui. Implantul dentar devine cea mai bună soluție în cazurile prezentate. 

Gândește-te că ai o masă cu un picior lipsă. E cam instabilă, nu-i așa? Te poți gândi la implantul dentar ca la piciorul care va face masa funcțională din nou.

  1. Lipsa mai multor dinți

Lipsa dinților duce la pierdere osoasă, care poate provoca modificarea fizionomiei feței. Buzele vor deveni mai subțiri, iar pielea din jurul gurii își va pierde elasticitatea, aspectul final fiind unul îmbătrânit. Aceste lucruri vor face ca masticația să devină și ea tot mai dificilă.

  1. Proteze inconfortabile

Protezele mobile sunt o opțiune destul de populară pentru înlocuirea dinților lipsă, însă acestea pot deveni destul de inconfortabile. În acest caz, implantul dentar este o soluție salvatoare, mai ales că poate susține protezele fixe, pentru mai multă siguranță și confort.

Contează vârsta în alegerea implantului dentar?

Vârsta nu este un impediment pentru implantul dentar, deoarece operația se poate realiza fără probleme, atât timp cât pacientul are o stare de sănătate relativ bună.

Câtă vreme gingiile și osul sunt sănătoase, implantul dentar se poate realiza inclusiv la pacienții care depășesc 60-70 ani. Important este să discuți cu medicul stomatolog despre sănătatea ta generală și să vă asigurați împreună că implantul dentar este o opțiune sigură pentru tine.

Un dinte pierdut nu înseamnă doar un gol în zâmbet, ci îți poate provoca o mulțime de probleme pe termen lung. Implantul dentar este singura soluție care te ajută să redobândești funcționalitatea dintelui original, atât practic, cât și emoțional. Zâmbetul tău merită tot ce e mai bun și nu uita că sănătatea orală este parte din starea generală de bine.

Sursa foto: Shutterstock

Ultima modificare ianuarie 10, 2025 3:12 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale