Home > Advertorial > Implant mamar: riscuri și contraindicații. Dr. Pascal Dameh, medic estetician, răspunde la cele mai frecvente întrebări legate de mărirea bustului
Implant mamar: riscuri și contraindicații. Dr. Pascal Dameh, medic estetician, răspunde la cele mai frecvente întrebări legate de mărirea bustului
Una dintre intervențiile chirurgicale cerute cel des de către femei în cabinetele medicilor esteticieni este implantul mamar. Atunci când vine vorba despre mărirea bustului cele mai multe doamne și domnișoare caută răspunsuri în ceea ce privește riscurile și contraindicațiile unei astfel de operații.
Dacă optezi pentru impantul mamar, atunci trebuie să știi ce presupune această intervenție estetică și ce sfaturi dau specialiștii. Astfel, am ales să stăm de vorbă cu Dr. Pascal Dameh, unul dintre cei mai buni medici în domeniul esteticii, care răspunde la întrebările aflate pe buzele tuturor.
Doctor Pascal Dameh este medic specialist în chirurgia plastică și estetică, trainer și speaker internațional, iar în acest interviu veți găși răspunsuri legate de riscurile implantului mamar, despre ce nu e bine, dar și despre ce e bine să faci după o astfel de operație la nivelul sânilor.
Una dintre cele mai dorite intervenții estetice este cea de implant mamar, motiv pentru care o să discutăm despre riscurile pe care le implică această operație menită să facă busturile generoase.
Este adevărat că propriul corp ar putea respinge implantul mamar?
Dr. Pascal Dameh: Multe dintre femeile care doresc să aibă sânii perfecți și mult visați prin operația de augumentare mamară amână această intervenție din cauza informațiilor greșite pe care le găsesc pe internet sau din cauza miturilor despre protezele mamare. Este foarte important să nu dăm valoarea tuturor informațiilor pe care le găsim pe internet, deoarece acestea nu au la baza nicio cercetare medicală.
Concret, gelul de silicon și textura implantului de ultima generație pe care le utilizez sunt materiale neutre și compatibile cu corpul, sunt extrem de bine tolerate de organism, dar nu putem vorbi de o respingere în sensul medical al cuvântului. Odată introdus, reacția naturală a corpului va fi de izolare a implantului mamar de țesuturile din jur. Corpul creează o membrană în jurul protezei denumită capsulă. Această capsulă se formează și în jurul protezelor de la sold, stimulatoarelor cardiace și a altor obiecte străine inserate în corp din diferite motive medicale. Aceasta este o reacție normală a corpului.
Uneori, corpul poate reacționa excesiv producând mai mult decât suficient țesut fibros în jurul protezei mamare care poate deforma implantul și chiar poate provoca durere. Această se numește contractură capsulară, care se întâmplă în cazul implanturilor de generație veche, însă odată cu avansarea tehnologiei și a practicilor medicale, în ziua de astăzi este foarte rar să apară contractura capsulară cu aceste proteze de ultima generație.
În ce cazuri ajungem la infecție? Cum tratăm infecțiile?
Dr. Pascal Dameh: Toate procedurile chirurgicale prezintă anumite riscuri. Cauza apariției infecției este dificil de identificat, însă de cele mai multe ori motivele sunt: plaga este murdară, implantul nu este steril, sala de operație nu este sterilă, nu se respectă protocolul de către pacientă după operație, etc. Atunci când vine vorba de tratament, în general, se apelează la antibiotice. În timpul operației folosesc diferite tehnici astfel încât mediul să fie tot timpul steril, iar în cazul implantului folosesc un dispozitiv medical de unică folosință care mă ajută să introduc implantul fără să îl ating, iar în acest caz riscul de infecție este zero.
Trebuie să renunț la implant dacă am făcut infecție?
Dr. Pascal Dameh: Infecția în cazul operației de implant mamar este întotdeauna o complicație neprevăzută, dar este foarte rară și poate fi de obicei evitată cu o îngrijire chirurgicală adecvată. Odată ce bacteriile intră în contact cu implantul, imunitatea corpului nu pot combate cu ușurință o infecție. Chiar și prin administrarea antibioticelor, uneori, infecțiile nu pot fi întotdeauna înlăturate. În funcție de fiecare situație, se poate face o toaletă chimică cu 3 tipuri de antibiotic și se pune implantul înapoi în cadrul aceleiași intervenții. Însă sunt și cazuri în care este necesară scoaterea implantului, introducerea unor drene care ajută la eliminarea infecțiilor și tratamen cu antibiotic pentru cel puțin 10 zile. Reinserția unui nou implant poate fi efectuată în siguranță după aproximativ 3 luni.
Putem avea probleme cu spatele dacă implanturile mamare sunt prea mari?
Dr. Pascal Dameh: Implanturile mamare care sunt de mărimi mari în raport cu construcția corpului, duc adesea la dureri de spate, dureri în zona toracică,dureri de gât și o postura incorectă.
În plus, posturile naturale de dormit cu care sunt obișnuite majoritatea femeilor sunt modificate, deoarece după operația de implant mamar este recomand să nu doarmă pe burtă sau lateral pentru o anumită perioada de timp.
Durerile de spate sunt cauzate în mare parte de dimensiunile mari ale implanturilor, posturile de mers pe jos și de poziția de somn, prin urmare este important să aveți o postura corectă pentru ameliorarea durerii.
La cât timp după operație știm că avem probleme cu implanturile?
Dr. Pascal Dameh: Nu există un anumit termen, problemele pot apărea imediat după operație sau după o perioada de 10 ani. Tocmai din acest motiv este recomandată ecografia anuală, pentru prevenirea posibilelor probleme. Efectul final al implantul mamar este între 6 – 9 luni după ce se duce edemul inflamator și se așează implantul.
Când pot apărea scrugerile sau rupturile implantului?
Dr. Pascal Dameh: Implanturile de ultima generație nu se rup, sunt foarte rare astfel de cazuri și pot avea loc ca o consecință a supunerii implantului la forțe de compresie excesive în timpul implantării. Au fost făcute experimente care au demonstrat că implanturile mamare nu se sparg nici la presiuni foarte mari, decât în cazul în care acestea sunt înțepate sau găurite.
După implant mamar există tăietura și cusătura respectivă, cum îngrijesc zona? La ce riscuri mă expun dacă mă spăl sau ating operația, locul pe unde a fost introdus implantul?
Dr. Pascal Dameh: Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc în cadrul consultației de implant mamar este „Vor exista cicatrici mari și, dacă da, cum vor arăta?” Cicatricile, sunt de obicei de o dimensiune foarte mică, plasate sub sâni, foarte puțin vizibile. Este important de precizat că procesul de vindecare a unei ciatrici poate dura aproximativ 12 luni, timp în care aspectul cicatricei se poate îmbunătăți de la lună la lună prin folosirea unor creme recomandate.
Respectarea indicațiilor de îngrijire a zonei este foarte importantă. Spălarea zonei se face doar după ce chirurgul îți recomandă și cicatricea nu trebuie frecată. Dacă nu este respectat termenul indicat de medic și instrucțiunile de îngrijire există riscul să se rupă incizia sau să infectezi zona. În general, abia după o lunv se poate face un duș normal, dar fară a pune jetul de apă direct pe sâni.
Pot face lifting mamar și impant mamar în același timp? Exist vreun risc?
Dr. Pascal Dameh: Se pot face ambele operații în cadrul aceleiași intervenții, însă sunt anumite cazuri în care este preferabil să se facă doar mastopexie fară implant și după o perioada de 6 luni – 1 an se poate pune implant. Acest lucru este recomandat atunci când calitatea pielii este foarte slabă și există ptoză mamară excesivă.
Cum mă pregătesc înainte de impantul mamar? Ce am voie să mănânc sau ce nu am voie să consum?
Dr. Pascal Dameh: Ideal este să nu se fumeze două săptămâni înainte și după operație. Înainte de operație, pacientul NU are voie să ia medicamente antiinflamatoare, de exemplu aspirină și pentru orice tratament luat trebuie să anunțe doctorul. Cu privire la mâncare nu sunt restricții, doar cu 12 ore înainte de operație nu este voie să mai mâncăm sau să bem lichide. După operația de implant mamar este important să nu creștem sau să scădem foarte mult în greutate pentru că va influența rezultatul final.
Dacă cineva face sport chiar și după impant mmar, la scurt timp, pentru că a devenit o “dependență” activitatea, la ce riscuri se expune?
Dr. Pascal Dameh: Activitatea sportivă ne creează o starea de spirit bună, ne menține sănătatea fizică și este normal să o putem relua și după operația de implant mamar, însă treptat. Sportul poate fi reluat doar în partea de jos a corpului după o lună de la operația de implant mamar, iar ușor, ușor, după o perioadă de 4-6 luni se poate face sport și în partea de sus, însă doar la recomandarea medicului. În cazul în care sportul se reia la mai puțîn de o lună există riscul să se deplaseze implantul sau să se rupă incizia.
Ce tratament iau imediat după implantul mamar?
Dr. Pascal Dameh: Tratamentul recomandat pacienților după impantul mamar este compus din antiinflamatoare, calmante și antibiotic.
Cât timp se poartă bustieră după impant mamar?
Dr. Pascal Dameh: Bustiera se poartă trei luni, în modul general astfel: primele două luni se poartă zi și noapte, iar o luna doar noaptea. Dar, recomandarea mea este că după această perioadă obligatorie să se poarte bustiera încă 3 luni doar noaptea.
Dacă o femeie vrea să poarte un sutien obișnuit la scurt timp după impant și nu ascultă sfatul medicului de a purta bustieră 2/3 luni, la ce riscuri se expune?
Dr. Pascal Dameh: În acest caz incizia poate fi afectată, iar implantul se poate deplasa. De asemenea, purtarea unui sutien obișnuit imediat după operația de implant mamar poate provoca edem infalamtor și apariția sindormului double bubble.
De câte ori poate face o femeie implant mamar într-o viață și la ce riscuri se expune dacă schimbă foarte des mărimea/implantul?
Dr. Pascal Dameh: Nu există o limită, se poate face la fiecare 6 luni, însă de fiecare dată când schimbi implantul mamar elasticitatea pielii are de suferit, mai ales dacă se schimbă cu un implant mai mare. Iar dacă vrea să pună un implant mai mic, trebuie să recurgă la o ridicare. Nu recomand schimbarea foarte des a implantului deoarece acesta are o garanție pe viață și pacienta nu trebuie să fie expusă atât de des la anestezia generală care poate afecta sănătatea în timp. Domnul doctor Pascal Dameh poate fi găsit în cadrul clinicii sale situată la adresa: Str. Constantin Aricescu, Nr. 18 – Sect 1. În cazul în care doriți mai multe informații puteți apela la numărul de telefon +4 0745 539 109 sau puteți trimite un email la adresa [email protected].