Hidratarea în dietă: De ce apa este esențială pentru pierderea în greutate

.

Despre apă se știe cât de importantă este pentru potolirea setei, menținerea sănătății și echilibrului corpului. Studii recente au demonstrat însă și că apa poate fi un ajutor pentru cei care vor să scape de kilogramele în plus.

Află din acest articol câtă apă trebuie să bei zilnic și cum influențează consumul ei atât modul cum te simți, cât și greutatea corporală.

Importanța apei pentru organism

Un organism bine hidratat este ajutat să lucreze mai eficient pentru a duce la îndeplinire sarcini care variază de la concentrare, la arderea grăsimilor corporale. Corpul uman este alcătuit din 60% apă, ceea ce spune multe despre importanța acesteia pentru noi. Fiecare celulă, țesut și organ din corp depind de apă pentru a funcționa corect.

Apa ajută la reglarea temperaturii corpului, la eliminarea toxinelor prin urină și transpirație, la lubrifierea articulațiilor. De asemenea, o hidratare corespunzătoare este vitală pentru a menține un nivel bun de energie, pentru a favoriza digestia și pentru funcționarea normală a sistemului circulator. 

Consumul de apă este o componentă importantă a menținerii unui metabolism activ. Hidratarea corespunzătoare ajută la reglarea apetitului, la absorbția nutrienților esențiali și la menținerea echilibrului electrolitic, prevenind crampele musculare și susținând activitatea fizică.

Lipsa unei cantități adecvate de apă poate duce la deshidratare, afectând organismul în mai multe moduri, printre care: oboseală, dureri de cap, scăderea concentrației. Pe termen lung, deshidratarea afectează sănătatea pielii și funcțiile renale. Pentru a evita aceste neplăceri, este recomandat consumul optim de apă, cu un plus în perioadele cu temperaturi ridicate sau cu o activitate fizică intensă. 

Specialiștii recomandă ca femeile să bea cel puțin 9 căni de apă pe zi, iar bărbații aproximativ 13 căni, necesarul ajustându-se și în funcție de diverși factori: vârstă, greutate, mediu, sănătatea generală, sarcina și alăptarea.

Cum ajută apa în dietă

Avem nevoie de apă pentru a supraviețui, însă știai că apa nu are calorii? Compoziția sa este lipsită de carbohidrați, proteine sau grăsimi, care sunt substanțe nutritive ce furnizează energie (calorii). În schimb, conține hidrogen și oxigen, precum și unele minerale, care nu sunt compuși calorici. Astfel, se obține din start un plus în diete, având în vedere că apa nu îngrașă, indiferent de cantitate, ea doar hidratează organismul și îl ajută să funcționeze corect. Iată câteva mecanisme prin care consumul de apă poate ajuta la pierderea în greutate:

Organismul are nevoie de apă pentru a arde grăsimile

Creșterea aportului de apă în organism poate amplifica lipoliza, procesul prin care organismul arde grăsimile pentru energie. La polul opus, deshidratarea poate determina scăderea lipolizei.

Apa poate „tăia” pofta de mâncare

Atunci când le este foame, oamenii tind să consume mâncare, ceea ce, în cazul dietelor, poate să nu fie un obicei tocmai recomandat. Consumul de apă în aceste momente poate induce senzația de sațietate, deoarece lichidul trece repede prin sistem, inclusiv prin stomac, fapt ce va trimite creierului mesajul că acesta din urmă este plin. Unii nutriționiști recomandă consumul a 1-2 pahare de apă înainte de masă, pentru a umple mai repede stomacul și a ajuta la scăderea aportului de alimente.

Apa poate înlocui băuturile dulci, cu mult zahăr și multe calorii

Deoarece apa nu conține calorii, consumul său, atunci când ai poftă să bei suc, compot sau ceai îndulcit, este o decizie înțeleaptă. Consumând, de exemplu, un pahar de apă plată sau unul de apă carbogazificată vei reduce aportul caloric. Acest lucru te va ajuta în dietă, dar și în prevenirea unor probleme de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2.

Apa ajută organismul să elimine toxinele

Consumul adecvat de apă ajută rinichii să funcționeze corect (filtrând și eliminând substanțele dăunătoare), dar și digestia și absorbția nutrienților, ceea ce este esențial pentru menținerea unei greutăți sănătoase.

Hidratarea optimă îmbunătățește starea de spirit și motivația

În orice dietă, motivația este un factor indispensabil. Dacă ești deshidratat, este foarte posibil să crească nivelul de cortizol și să ai simptome precum amețeli, confuzie și stare proastă. În schimb, dacă bei o cantitate optimă de apă în fiecare zi, îți vei menține starea de bine și motivația, de care ai nevoie pentru a continua dieta începută.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton