ernic influențată de internet și tehnologizare. Și am putea spune că sunt o generație cu totul aparte. Sunt cei ce știu să își prețuiască sănătatea mintală și emoțională, cei ce își valorează pacea sufletească, cei ce au dat startul unei ere în care se recunoaște importanța echilibrului între viața personală și carieră. Evită, cu orice preț, situațiile stresante și bine o fac, fiindcă stresul este cauza multor afecțiuni.
Să vedem mai jos ce diferențe sunt între generația Z și alte generații, în special când vine vorba de locul de muncă dorit.
Nu se mai caută muncă fizică, joburile online pot fi și mai bănoase
Nativii digitali au luat contact cu tehnologia de la o vârstă fragedă. Sunt pricepuți în acest domeniu, își folosesc talentele creative, sunt inovatori și antreprenori cu opinii puternice și dorința de a se face ascultați. Iar ca joburi de început optează pentru cele online, fiindcă numai ei știu cât s-au săturat să audă de negativism și de plângere de milă din partea altor generații.
Problema principală este că încă nu se întrevăd mari schimbări în cum se fac angajările. Toți cer experiență de muncă, iar tu abia ieșit de pe băncile facultății de unde să o ai? Așa că unii optează pentru angajari videochat, fac cursuri de perfecționare pe un domeniu ce îi pasionează, își deschid o afacere online. Și de ce să se plângă la 30 de ani de dureri cronice, când pot găsi un loc de muncă în fața calculatorului?
O nouă perspectivă adusă de generația Z
Am putea spune că această generație are un curaj de nestăvilit. Au crescut nivelul așteptărilor și nu se complac în situații care nu le priesc. În trecut, generațiile de Boomers(1946-1964), generația X(1965-1980), generația Y sau millennials(1981-1997) erau de cele mai multe ori fideli unui singur loc de muncă mare parte din viața lor sau până intrau la pensie. Ceva ce nu veți vedea la generația Z. De ce? Pentru că așteptările lor în ce privește locul de muncă este ca acesta să se potrivească valorilor lor personale. La primele semne de lipsă de respect, toxicitate, rasism, hărțuire din partea colegilor sau șefilor și multe alte cazuri, conducerea se trezește a doua zi cu demisia pe masă. Această generație a venit ca un cutremur și a zgâlțâit din rădăcini cultura business.
Cu alte cuvinte, această generație nu mai trece ușor cu vederea peste anumite situații, nu este dispusă să tolereze orice. Dimpotrivă, se reinventează, preferă să încerce, să experimenteze și altceva. Asta nu înseamnă că nu se poate fideliza unui domeniu, ci că vorbim despre oameni tot mai bine informații care fac comparatie ușor între mediile de muncă și aleg cu mai mare ușurință o schimbare în carieră.
Ce alte schimbări mai aduc în domeniul muncii
În multe privințe generația Z nu este chiar diferită de celelalte. Până la urmă, cu toții ne dorim aceleași lucruri și anume fericire, împlinire, apreciere și securitate. Acestea sunt valori universale pe care majoritatea oamenilor le împart. Dar, în ce privește atitudinea, valorile morale și personale, așteptările de la viață, oameni și locul de muncă, noile generații au o altă abordare. Sunt capabile să stabilească limite și să nu lase jobul să îi afecteze într-atât încât să ajungă la burnout.
Așa că își fac temele înainte de a se angaja undeva. Și cum angajatorii sunt capabil de a face o verificare a antecedentelor, iată că nici cei ce vor să se angajeze nu se culcă pe-o ureche. Preferă lucrul de acasă, în propriul confort, tocmai de aceea caută oferte de angajari videochat in Bucuresti, marketing online, alții fac bani și din TikTok și câte alte oportunități nu există acum. Trebuie doar să caute și să aleagă ce se potrivește personalității, competențelor și eticii lor de muncă.
Generațiile în vârstă trebuie să se obișnuiască ideii că a nu da cu sapa nu înseamnă că nu muncești, că nu ai un viitor sau că ești leneș. Generația Z ne-a deschis ochii spre a ne respecta mai mult pe noi înșine și să avem standarde ridicate și când vine vorba de locul de muncă.
Ultima modificare martie 4, 2022 5:09 pm