De ce au femeile nevoie de mai mult somn?

.

Un adult are nevoie în medie de 7, până la 9 ore de somn pe noapte pentru a se simți plin de energie a doua zi. Cu toate acestea, cercetările sugerează că femeile tind să doarmă puțin mai mult decât bărbații, cu până la 20 de minute. Motivul din spatele acestei afirmații este că, în timp ce este treaz, creierul femeilor lucrează adesea mai mult, lucru dovedit prin multitasking-ul unei femei.

Femeile au un program mai aglomerat

Unul dintre motivele pentru care femeile au nevoie de mai mult somn, este programul mai aglomerat. Majoritatea au un loc de muncă zilnic, iar după orele de program devin mămici cu normă întreagă, având grijă de copii. 

Pregătirea cinei, curățenie, spălarea hainelor, pregătirea temelor cu cei mici, transpun femeia într-o superwoman. Zilnic, acest multitasking poate deveni obositor și poate priva femeile de rutina de somn necesară. 

Femeile trebuie să își sincronizeze programul cu copiii, gătitul, cumpărăturile, curățenia, fapt ce poate deveni de-a dreptul istovitor la un moment dat. Bărbații ar trebuie să țină cont de aceste lucruri și să își ajute soțiile mai mult în fiecare zi, prevenind totodată și iritabilitatea crescută provocată de lipsa somnului. 

Femeile trec prin mai multe schimbări hormonale

Schimbările hormonale, ciclul menstrual lunar, dereglările cauzate de sarcină, menopauza, alături de disconfortul fizic și durerea, sunt alte motive pentru care femeile au nevoie cu siguranță de mai mult somn. Toate aceste schimbări hormonale modifică creierul femeilor și îl predispune la afecțiuni precum depresia, anxietatea sau oboseală cronică. 

O femeie experimentează schimbări hormonale în fiecare lună și sute de-a lungul vieții. Aceste schimbări îi afectează ritmurile circadiene și creează o nevoie mai mare de somn. 

În timpul menstruației, majoritatea femeilor au probleme cu somnul din cauza crampelor, durerilor sau balonării. Astfel, pe timp de zi, se vor simți mai obosite și recalcitrante. 

În timpul sarcinii, femeile pot dezvolta sindromul picioarelor neliniştite, o afecţiune care face ca somnul să se instaleze mai greu. Chiar și post-partum, femeile pot experimenta depresie, dureri, incontinență, datorită dereglărilor hormonale apărute în perioada în care încep să aibă grijă de bebeluș, perioadă combinată cu un ciclu de somn neregulat. 

În timpul menopauzei, mare parte dintre femei experimentează bufeuri. Atunci când bufeurile apar noaptea, femeile se trezesc transpirate, perturbându-le astfel somnul. 

Sunt conectate diferit față de bărbați

În comparație cu bărbații, femeile funcționează diferit. Conexiunile unei femei sunt optimizate pentru a gândi analitic, dar și intuitiv. Femeile au tendința înnăscută de a face mai multe sarcini, iar acest impuls nu dispare atunci când vine ora de culcare. Probabil din acest motiv sunt femeile cele care se îngrijesc de copii și de casă, și nu bărbații. Acest lucru duce la instalarea somnului mai greu.

Ai nevoie de mai mult somn?

Numeroase studii arată faptul că femeile dorm mai puține ore pe noapte, decât este indicat. Și acest lucru se întâmplă indiferent de vârstă. Cea mai bună modalitate prin care să îți dai seama dacă dormi suficient, este să te analizezi cu atenție dimineața. Dacă te simți revigorată și proaspătă, cel mai probabil ai avut un somn odihnitor. Însă, dacă ești morocănoasă și simți că mai ai nevoie de câteva momente de odihnă, încearcă să adopți un program zilnic, care să te ajute să dormi mai bine. 

Lasă copiii cu soțul, pentru că și el trebuie să învețe ce înseamnă să fii un părinte stresat și obosit și acordă-ți 30 de minute pentru a face câteva exerciții fizice simple. De asemenea, stabilește-ți o oră de rutină atât pentru mers în pat, cât și pentru trezit. Îți vei îmbunătăți astfel programul de 7-9 ore în fiecare noapte. 

Totodată poți dezvolta o rutină care să îți calmeze mintea și corpul, te poți relaxa cu ajutorul unui difuzor de arome precum cele regăsite pe https://www.naturapia.ro și uleiul preferat. Extrem de importantă este și perna pe care dormi, fiindcă aceasta îți poate influența în semn pozitiv sau negativ somnul. Indicată ar fi o perna ca aceasta ortopedica, ea fiind ingredientul principal al unui somn relaxat. Perna îți va menține poziția anatomică corectă a capului și gâtului în timpul somnului, favorizând și o respirație ușoară, oxigenându-ți celulele nervoase și musculare, relaxându-te peste noapte.  

Viața modernă poate avea efecte nocive asupra sănătății femeilor, majoritatea confruntându-se cu stres zilnic. Acest lucru le afectează somnul în mod negativ. Ciclul de somn perturbat duce la o lipsă de concentrare, dar și la o calitate mai proastă a vieții. Somnul regulat este esențial, iar creșterea calității somnului va îmbunătăți atât sănătatea, cât și viața. 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton