Home > Advertorial > Dr. Mirela Butuc: Obiceiuri vicioase la copii. Metode de a scăpa de ele!
Dr. Mirela Butuc: Obiceiuri vicioase la copii. Metode de a scăpa de ele!
.
Pe măsură ce copiii cresc, ei pot dezvolta obiceiuri care le pot afecta sănătatea dentară. Uneori acestea continuă până în adolescență și se agravează. Dacă aceste obiceiuri vicioase nu sunt corectate la timp, ele pot provoca probleme grave care pot fi costisitoare și dureroase pe termen lung. Pentru a promova obiceiurile dentare sănătoase ale copiilor și pentru a descuraja obiceiurile vicioase, este important să vă educați mai întâi, ca părinte, și să descoperiți ce metode sunt eficiente pentru a schimba comportamentul celor mici.
Dr. Mirela Butuc, medic specialist pedodont, în cadrul clinicii Smile4Kids ne vorbește despre cele mai frecvente obiceiuri vicioase și ne oferă câteva modalități pentru a le elimina pentru ca cei mici să dezvolte o dantură frumoasă și sănătoasă.
Printre cele mai frecvente obiceiuri dentare vicioase regăsim:
Neglijarea controalelor regulate la medicul stomatolog. Amânarea vizitelor la medicul pedodont nu va face decât să agraveze orice durere dentară existentă pe care copilul dvs o poate avea. Ba mai mult, poate crește riscul dezvoltării cariilor și/sau gingivitelor.
Suptul degetului. Copii care au acest obicei pot dezvolta probleme ortodontice, iar microbii nedoriți pot fi introduși în cavitatea bucală.
Sorbirea frecventă a sucului trebuie evitată deoarece lasă o peliculă constantă de placă ce cauzează carii pe dinți. După ce se consumă suc sau ceai îndulcit este recomandată realizarea igienei dentare.
Mușcarea unghiilor este un obicei similar cu suptul degetului. În acest mod, copiii care își mușcă unghiile lasă germenii să pătrundă în gură și în acest fel pot fi afectați și dinții, nu doar unghiile.
Mușcarea creioanelor/pixurilor este un alt obicei vicios. În afara faptului că există riscul de spargere a dinților, sunt intoduse bacterii ce pot îmbolnăvi copii.
Modalități de a combate obiceiurile vicioase la copii
Pentru a ajuta la eliminarea obiceiurilor vicioase ale copiilor care sunt dăunătoare pentru dinții lor, sunt necesare două lucruri: timp și răbdare. În timp ce unii copii pot renunța imediat la un obicei vicios, alții ar putea avea nevoie de mai multă îndrumare. În ambele cazuri, există anumite tehnici care au fost folosite de părinți cu mare succes.
Frica de a merge la dentist: aceasta este o teamă foarte comună în rândul copiilor de toate vârstele. Pentru a evita o astfel de situație primele vizite la medicul stomatolog sunt recomandate încă de la apariția primului dințișor. Dacă totuși copilul nu este familiarizat cu cabinetul stomatologic, uneori, este util să le arătați copiilor imagini cu oamenii care lucrează la cabinet, precum și cum arată clinica stomatologică înainte de a merge acolo. Acest lucru va ajuta la reducerea fricii și anxietății față de necunoscut. O altă modalitate de a reduce frica este să le arătați și să le spuneți copiilor la ce să se aștepte în timpul vizitei la dentist. Nu uitați să evitați folosirea cuvintelor negative precum „durere” și „înfricoșător” – în schimb, înlocuiți-le cu „distracție” și „educativ”. De asemenea, este foarte important să alegeți o clincă specializată pentru copii, pentru că aici vor găsi elemente care le vor asigura confortul: jocuri, desene animate în timpul tratamentului dentar…
Suptul degetului: Încearcați să vă recompensați copiii când observați că își sug degetul mare și aleg să-l scoată imediat. Aceasta se mai numește și formarea pozitivă și poate include oferirea unei noi jucării sau mai mult timp de joacă atunci când își amintesc să scoată degetul din gură.
Sorbirea sucului toată ziua: Înlocuiți sucul cu apă. Uneori, poate ajuta chiar să adăugați o aromă naturală fără zahăr în apă pentru a o face mai atrăgătoare pentru copil.
Muşcarea unghiilor: Similar cu sugerea degetului mare, recompensele tind să ajute la reducerea obiceiului. Dincolo de asta, unii părinți au ales să coloreze unghiile copiilor cu un lac non-toxic, amar, pentru a-i descuraja să-și muște unghiile și să-și bage degetele în gură.
Mestecarea unor pixuri și creioane: acesta este încă un alt exemplu în care recompensele funcționează. Recompensați copiii pentru că NU mestecă pixuri și creioane la intervale de timp. De exemplu, dacă un copil nu și-a mestecat creionul în timp ce își făcea temele timp de 15 minute, primește o recompensă. Dacă se pot abține 30 de minute, primesc o recompensă și mai bună, și așa mai departe până obiceiul va fi eliminat complet.
Dacă toate aceste metode nu dau rezultatele dorite, tratamentul obiceiurilor vicioase poate fi realizat în cabinetul stomatologic prin folosirea unor aparate foarte ușor de purtat.
Trainerele dentare sunt recomandate doar de medicul stomatolog în funcție de obiceiul vicios al copilului. Scopul acestui tip de tratament este de a elimina obiceiul și de a asigura o dezvoltare dento-maxilo-facială normală.
Pentru mai multe sugestii, recomandarea noastră este să consultați medicul dentist pediatru. Clinica noastră, Smile4Kids oferă o experiență stomatologică distractivă și educativă pentru copii. Medicii clinicii noastre au o vastă experiență în tratamentele stomatologice pediatrice și în managementul comportamental al copiilor. Medicul stomatolog pediatru poate fi o sursă excelentă de informații atunci când vine vorba de a scăpa de obiceiurile dentare vicioase.