Încă din cele mai vechi timpuri, inelul reprezintă o formă de legământ între două persoane. Este adevărat că de-a lungul timpului a semnificat și statutul social, autoritatea sau puterea și că în perioade precum Roma Antică sau Egiptul Antic, inelele erau folosite doar de către cei din înalta societate.
Astăzi însă, oricărei persoane îi este permis să poarte inele și chiar este recomandată purtarea unui inel după căsătorie. Purtarea unui inel după căsătorie semnifică unitatea dintre soț și soție și promisiunea făcută unul altuia.
Inelele de pe degetele oamenilor căsătoriți poartă numele de verighete.
Cum pot fi realizate verighetele?
La început, în urmă cu mii de ani, cuplurile făceau schimb de inele împletite din stuf sau din cânepă. Din păcate, acestea nu rezistau foarte mult, motiv pentru care s-a trecut la inele realizate din piele, os sau fildeș. Cu cât materialul din care era realizată verigheta era mai scump și mai rar, cu atât era demonstrată o dragoste mai mare. Tocmai de aceea, verighetele au început să fie realizate din metale prețioase, iar astăzi sunt realizate doar din metale prețioase.
Cel mai popular metal este, de departe, aurul. Acesta reprezintă o alegere atemporală și se remarcă printr-un aspect cald și natural, o strălucire aparte și o rezistență foarte bună. Pentru a putea fi purtat și a nu fi prea moale, aurul este amestecat cu diverse alte metale. În funcție de metalul ales, culoarea aurului poate să fie diferită: albă, roz sau galbenă.
Dacă vrei să porți un material diferit de aur, există și alte opțiuni cel puțin la fel de prețioase:
-
Paladiul. Este un metal de culoare argintie-albă care oferă strălucire și durabilitate. O verighetă de paladiu este o piesă care va rezista întreagă viață. Printre avantajele pe care le oferă se numără greutatea redusă, ceea ce îl face o opțiune excelentă atunci când verigheta este una de dimensiuni mai mari.
-
Platină. Este cel mai atractiv metal pentru verighete și cel mai scump. Este un material mult mai rar decât aurul, cu o densitate mare și o puritate convingătoare. Inelele din platină arată foarte bine și pot rezista foarte mult timp fără a fi uzate.
-
Argintul. Este un material comun și destul de ieftin. Este o opțiune foarte bună pentru cei care au un buget mai mic, deoarece oferă o strălucire aparte și are un aspect contemporan. Din păcate, în timp argintul se poate înnegri și are nevoie de curățare profesională.
Ce criterii contează la alegerea verighetei?
Pe lângă materialul din care este realizată verigheta mai contează și alte criterii, cum ar fi modul în care această este finisată, grosimea, lățimea și într-un final modelul. Multe dintre verighetele moderne (cu preponderență cele pentru femei) sunt dotate cu mici pietre prețioase care pot crește destul de mult prețul bijuteriei, dar o pot face mai specială și mai strălucitoare.