Home > Advertorial > Deserturi rapide și delicioase: ce poți prepara în friteuza cu aer cald
Deserturi rapide și delicioase: ce poți prepara în friteuza cu aer cald
.
Cu toții ne dorim să ne bucurăm de mese gustoase și sănătoase, fără efort sau timp pierdut. Iar electrocasnicele moderne sunt concepute astfel încât să bifeze toate necesitățile. Eficiente și ușor de utilizat, friteuzele cu aer cald sunt un exemplu perfect în acest sens: pot fi folosite pentru a prepara atât feluri principale de mâncare, cât și gustări rapide sau deserturi. În plus, principiul de funcționare le permite să pregătească alimentele mult mai sănătos față de alte variante.
Dacă și tu ai o friteuză cu aer cald, sau te gândești să achiziționezi una, ți-am pregătit câteva idei de deserturi delicioase, pe care le poți prepara fără a avea nevoie de un cuptor pentru coacere.
Avantajele preparării deserturilor în friteuza cu aer cald
Te întrebi de ce merită să pregătești deserturi cu ajutorul friteuzei cu aer cald? Hai să vedem care sunt avantajele pe care ți le aduce un astfel de aparat:
Deserturile preparate în friteuza cu aer cald se gătesc mult mai rapid, comparativ cu metodele tradiționale. Nu mai trebuie să aștepți o oră lângă cuptor, pentru că de multe ori poți obține un preparat delicios în 15-20 de minute.
Unul dintre cele mai mari beneficii ale folosirii unei friteuze cu aer cald este reducerea cantității de ulei pentru gătit. Astfel, poți savura deserturi cu mai puține grăsimi, dar și cu mai puține calorii, fără a le compromite gustul.
Friteuza cu aer cald poate fi utilizată pentru a pregăti o gamă largă de deserturi. Totodată, ai posibilitatea de a experimenta rețete proprii.
Folosind o friteuză cu aer cald, ai posibilitatea de a găti mai eficient, cu un consum redus de energie, datorită timpului rapid de gătire. De asemenea, programele preinstalate ale friteuzelor te pot ajuta să prepari mai rapid mâncărurile preferate.
Deserturi rapide și delicioase pentru friteuza cu aer cald
Dacă ți-am făcut deja poftă de preparate delicioase, gătite la friteuza cu aer cald, iată și câteva deserturi pe care le poți încerca oricând:
1. Gogoși
Cu o textură pufoasă și o crustă ușor crocantă, gogoșile preparate în friteuza cu aer cald sunt delicioase și mai sănătoase decât varianta prăjită în ulei. Iată de ce ingrediente ai nevoie:
25-30 de grame de drojdie proaspătă sau 7-8 grame de drojdie uscată
o jumătate de litru de lapte
30-40 grame de unt
o lingură de smântână de 25% grăsime
un ou
un vârf de cuțit de sare
100 de grame de zahăr
Pune într-un vas făina trecută prin sită, oul și smântâna. Într-un bol separat, amestecă drojdia cu puțin lapte si zahăr, iar după ce le-ai lăsat câteva minute, adaugă-le în vasul cu făină. Toarnă într-o crăticioară laptele, untul si zaharul și amestecă-le până obții o compoziție omogenă, pe care apoi o vei lăsa la răcit. După răcire, toarnă amestecul peste compoziție și frământă până obții un aluat elastic. Acoperă cu folie de plastic și lasă la dospit aluatul până își dublează volumul. După ce aluatul a crescut corespunzător, întinde-l pe o planșetă pe care ai presărat în prealabil făină. Cu ajutorul unui pahar, taie forme de aluat rotunde pe care le vei găti în coșul friteuzei cu aer cald. La mijlocul timpului de gătire, poți întoarce gogoșile pe partea cealaltă, pentru a se coace și a crește uniform. Se servesc presărate cu zahăr pudră, cât încă sunt calde, cu dulceață sau simple.
2. Clătite americane cu banane fără zahăr
Aceste clătite americane sunt ideale pentru un mic dejun sănătos sau o gustare dulce, fără zahăr. Bananele adaugă o dulceață naturală și o textură cremoasă, iar friteuza cu aer cald le coace uniform, fără a fi nevoie de ulei. Pentru prepararea aluatului ai nevoie de:
250 ml lapte
250 g făină
3 banane (350 g)
30 ml ulei
2 ouă
10 g praf de copt
1 linguriță esență de vanilie
puțină sare
Zdrobește bananele curățate cu o furculiță sau pasează-le printr-o strecurătoare cu găuri mari. Amestecă-le într-un bol cu laptele la temperatura camerei împreună cu cele 2 ouă, uleiul și esența de vanilie, până obții o compoziție omogenă. În final, adaugă în compoziție făina, sarea, și praful de copt și continuă să amesteci până când ingredientele se încorporează. Gătește-le în coșul friteuzei cu aer cald, într-o formă pentru clătite americane unsă cu puțin ulei. La jumătatea timpului de gătire, întoarce-le pe partea cealaltă pentru o coacere uniformă. Se pot servi calde, unse cu puțin unt și stropite cu sirop de arțar.
3. Brownie
Pentru iubitorii de ciocolată, brownie-ul preparat în friteuza cu aer cald este o opțiune rapidă și delicioasă. Crusta crocantă și interiorul moale te vor cuceri instant. Pentru preparare ai nevoie de:
350 g zahăr
70 g faină
80 g cacao
1 linguriță de praf de copt
250 g unt
200 g ciocolată
4 ouă
Amestecă toate ingredientele uscate: zahăr, cacao, făină și praf de copt. Topește ciocolata împreună cu untul la baia de aburi (folosind metoda bain-marie). Mixează până obții o textură omogenă. Încorporează apoi mixul de ingrediente uscate și gălbenușurile frecate cu puțin zahăr în ciocolata topită. În final, toarnă albușurile bătute spumă peste compoziție și amestecă ușor cu o lingură sau un tel, pentru a obține o textură aerată.
Unde tava friteuzei cu puțin unt, înainte de a turna compoziția pentru coacere. Gătește timp de 25 de minute la 180 de grade. Poți verifica dacă prăjitura este gata cu ajutorul unei scobitori. Dacă se ia aluat pe scobitoare atunci când o introduci în prăjitură, este semn că trebuie să o mai lași pentru câteva minute sau până ce scobitoarea rămâne curată.
4. Mini papanași
Papanașii sunt un desert tradițional românesc, iar varianta mini este perfectă pentru prepararea în friteuza cu aer cald. Sunt crocanți la exterior și moi în interior, servindu-se cu smântână și dulceață. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru aproximativ 20 de mini papanași:
250 g brânză dulce de vaci
150 g făină
1 ou
15 g zahăr brun
1 lingură de esență de vanilie
coaja rasă de la o lămâie
O jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu
Sare
100 g dulceață
100 g smântână
Amestecă într-un bol brânza dulce, făina, oul, coaja rasă de lămâie, sarea, zahărul, esența de vanilie și bicarbonatul de sodiu. Frământă până obții un aluat omogen. Presară puțină făină pe mâini și formează papanași de aproximativ 20 de grame. Pregătește-i în tava friteuzei cu aer cald, unși cu puțin ulei sau unt, timp de 15 minute la 180 de grade. Timpul poate varia în funcție de friteuza folosită, așa că e bine să verifici la prima tranșă. Papanașii se servesc cu dulceață și smântână.
5. Prăjitură cu caise și musli
Această prăjitură este o combinație perfectă între fructele zemoase și crocantul musliului, fiind ușor de preparat și foarte aromată. Friteuza cu aer cald o coace perfect, dându-i o textură ușor crocantă la exterior. Acestea sunt ingredientele necesare pentru a obține 8 porții:
300 g caise
200 g făină
4 ouă
30 g musli
100 g unt topit
100 g zahăr
30 g migdale mărunţite
puţină sare
coaja rasă de la o lămâie
7 g praf de copt
Taie caisele în jumătate şi scoate sâmburii, apoi taie fiecare jumătate în 3 bucăţi. Pune untul într-un bol mare, adaugă zahărul, sarea şi coaja de lămâie rasă şi amestecă bine cu un tel. Adaugă ouăle, unul câte unul, şi mixează până sunt foarte bine incorporate. La final, pune făina şi praful de copt şi amestecă până când compoziţia devine omogenă. Pentru coacere, toarnă compoziția în tava friteuzei. Așază deasupra aluatului bucățile de caise, apoi presară musli şi câteva migdale mărunţite, pentru a obţine o crustă crocantă. Gătește la friteuza cu aer cald timp de 30 de minute. Înainte de a tăia prăjitura, trebuie să o lași să se răcească cel puţin 30 de minute.
Sugestie: Dacă ai intoleranță la lactoză, poţi înlocui untul topit cu ulei
Sfaturi și trucuri pentru deserturi perfecte
Poți folosi friteuza cu aer cald selectând un program de gătire prestabilit sau poți prelua controlul introducând setările manual – procedând astfel ai siguranța că preparatele vor fi pe gustul tău. Iată câteva sugestii de care e bine să ții cont pentru a obține deserturi așa cum ți le dorești:
Controlează temperatura – pentru a evita arderea sau uscarea excesivă a preparatelor de patiserie, este important să ajustezi temperatura în funcție de rețetă. Fiecare desert necesită o temperatură diferită, așa că asigură-te că urmărești cu atenție recomandările.
Amestecă ingredientele uniform – o bună amestecare a ingredientelor asigură o gătire uniformă. De asemenea, este recomandat să verifici din când în când desertul în timpul gătitului, pentru a te asigura că se coace uniform.
Utilizează accesoriile speciale – unele friteuze vin cu accesorii speciale, cum ar fi forme pentru prăjituri sau grătare. Acestea sunt extrem de utile pentru a pregăti deserturi mai complexe sau pentru a obține texturi crocante. Dacă nu le ai incluse, poți achiziționa separat accesoriile.
Folosită în mod corespunzător, friteuza cu aer cald îți poate transforma rapid bucătăria într-un adevărat laborator de deserturi delicioase. Încearcă rețetele prezentate și bucură-te de deserturi mai sănătoase, fără compromisuri în materie de gust. Începe să experimentezi cu friteuza ta cu aer cald și descoperă cât de simplu și rapid este să prepari deserturi uimitoare!