Generarea deșeurilor constituie un element cheie al stilului de viață modern. Problema, care se înrăutățește constant, are efecte negative pentru mediu și sănătatea umană. În fiecare an sunt produse milioane de tone de gunoi, iar specialiștii estimează că cifrele vor continua să crească. Pentru a rezolva această situație, Uniunea Europeană a decis să transforme economia liniară în una circulară, implicând producătorii în rezolvarea problemei. Agenții economici care aduc pe piață ambalaje sunt obligați prin lege să se ocupe în mod corespunzător de gestionarea deșeurilor, fie individual sau prin intermediul unei OIREP. Află care sunt beneficiile acesteia și cum o alegi pe cea potrivită dintr-o listă de organizații de transfer de responsabilitate.
Ce obiective de reciclare trebuie să îndeplinească producătorul?
Companiile care comercializează produse ambalate sunt nevoite să accepte responsabilitatea gestionării deșeurilor. Astfel, se dorește minimizarea impactului ambalajelor asupra mediului. Răspunderea juridică și economică îi revine societății care a adus pe piață ambalajele, nu consumatorului final. Legea se bazează pe principiul „poluatorul plătește”, poluatorul fiind entitatea a cărei activitate a dat naștere procesului de poluare. Prin acțiunile sale (aducerea pe piață a ambalajelor poluante), compania cauzează în mod direct și indirect deteriorarea mediului.
În acest moment, conform legii 249/2015, țintele anuale de reciclare sunt:
- 60% din greutate pentru hârtie și carton;
- 60% din greutate pentru sticlă;
- 50% din greutate pentru metal;
- 22,5% din greutate pentru plastic și 55% pentru PET;
- 20% din greutate pentru aluminiu;
- 15% din greutate pentru lemn
Dacă aceste ținte nu sunt îndeplinite, compania trebuie să plătească 2 lei per kg pentru diferența dintre obiectivul anual stabilit și cel realizat.
Care sunt responsabilitățile unei OIREP?
Numită și organizație de transfer de responsabilitate (OTR) , o OIREP vizează agenții economici care introduc pe piață ambalaje din diferite materiale.
Producătorii pot gestiona deșeurile produse fie intern, fie extern. Desigur, în general se preferă conservarea resurselor interne și se optează pentru transferul responsabilității. Aici intervine OIREP, care preia obligațiile.
Mai exact, o astfel de organizație facilitează înregistrarea și declararea obligațiilor de mediu, raportează cantitățile de ambalaje, garantează respectarea țintelor de reciclare și plătește taxele datorate Fondului de Mediu. Datele și deșeurile sunt astfel colectate, stocate și gestionate în siguranță și în mod responsabil fără ca societatea să irosească resurse.
Beneficiile unei astfel de colaborări sunt evidente, însă cum alegi organizația potrivită? În primul rând, aceasta trebuie să funcționeze în mod legal, deci asigură-te că are toate autorizațiile necesare. Apoi, trebuie să ofere transparență, promptitudine și consultanță.
Valorificarea deșeurilor de ambalaje trebuie să ajungă în final la o companie de sortare și reciclare care inspiră încredere și profesionalism. O OIREP deține deja informațiile necesare pentru a realiza transferul de responsabilitate, în urma experienței cu alți agenți economici. Este important ca deșeurile să nu ajungă la operatori ilegali, care nu gestionează și valorifică deșeurile în mod legal. Operațiunile ilegale includ administrarea unei locații fără autorizație, exportul ilegal de deșeuri sau aruncarea la scară largă.
O organizație de transfer de responsabilitate este un instrument eficient de gestionare a deșeurilor. Cu un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, OIREP aduce o contribuție semnificativă la dezvoltarea durabilă a societății.
Sursa foto: https://www.freepik.com
Ultima modificare octombrie 7, 2021 1:01 am