Sănătatea noastră și a generațiilor viitoare depinde de un factor mai puțin discutat în prezent, însă deosebit de important: densitatea nutritivă a alimentelor pe care le consumăm zi de zi.
În data de 16 octombrie se celebrează la nivel internațional Ziua Mondială a Alimentației, iar, cu această ocazie, compania de nutriție și wellness Herbalife îndeamnă consumatorii să acorde o deosebită atenție nivelului de densitate nutritivă pe care îl au produsele alimentare achiziționate din comerț. Cele cu un nivel scăzut de densitate nutritivă pot fi responsabile pentru explozia cazurilor de obezitate*, dar și pentru malnutriția prezentă încă în multe părți ale lumii. Din păcate, consumul unor astfel de alimente provoacă o serie de efecte negative în lanț: creșterea costurilor de îngrijire a sănătății, scăderea productivității pe piața muncii și încetinirea creșterii economice.
De aceea, Herbalife consideră că este important ca fiecare dintre noi să înțeleagă ce este densitatea nutritivă și să consume acele produse alimentare cu o densitate nutrivită ridicată. În plus, este necesar ca factorii de decizie la nivel înalt să faciliteze accesul populației la aceste produse calitative.
Ce este densitatea nutritivă alimentară?
Densitatea nutritivă reprezintă raportul dintre nutrienții esențiali ai unui aliment per gram sau per calorie. Alimentele cu densitate nutritivă ridicată sunt cele cu cel mai mare raport de nutrienți.
Prin urmare, atunci când analizăm opțiunile alimentare, este bine să privim cât de dens nutritiv este un aliment și cum se integrează acesta în contextul dietei generale. Acest lucru poate însemna să privim dincolo de simpla măsurare a caloriilor sau de procesare a alimentelor, așa cum procedam până în prezent. Un aliment cu un raport ridicat de nutrienți poate fi benefic pentru dieta generală.
Pentru a verifica densitatea nutritivă a unui produs alimentar, iată câteva recomandări:
Citește eticheta nutrițională: Produsele alimentare ambalate au o etichetă nutrițională care oferă informații importante despre conținutul de calorii, grăsimi, proteine, carbohidrați, fibre, vitamine și minerale. Pentru a evalua densitatea nutritivă, compară aceste informații cu necesarul zilnic recomandat.
Evaluează porțiile: Densitatea nutritivă poate depinde și de mărimea porției consumate. Verifică informațiile de pe etichetă și ajustează calculele în funcție de cantitatea pe care o consumi efectiv.
Folosește aplicații și site-uri web: În cazul în care nu este disponibilă o eticheta nutrițională, există aplicații și site-uri web care te pot ajuta să analizezi valoarea nutritivă a alimentelor.
Alege produse cu certificări și etichete speciale: Produsele cu etichete precum ”organic”, ”fortificat cu vitamine” sau ”sursă de fibre” pot oferi indicii despre densitatea nutritivă. Verifică detaliile nutriționale pentru a confirma aceste afirmații.
Nutritionistul dietetician Florencia Braga, Senior Manager, Scientific Affairs – EMEA în cadrul Herbalife, ne oferă cinci sfaturi pentru a înțelege mai bine ce este densitatea nutritivă și cum să facem alegeri alimentare bune:
1. Mănâncă multe legume și fructe colorate
Include în dietă o varietate de legume și fructe colorate în mesele tale. O gamă diversă de culori înseamnă aport variat de vitamine, minerale și antioxidanți: roșiile sunt bogate în licopen, ardeiul gras – plin de fibre, vitamina C si A, morcovii – sursă de beta-caroten, spanacul – sursă de fier și acid folic, boccoli – vitamina K și calciu, afinele – antioxidanți, citricele – vitamina C, strugurii – resveratrol și lista poate continua.
2. Prioritizează cerealele integrale și proteinele slabe
Cerealele integrale, cum ar fi pastele, orezul, pâinea și făina integrală, oferă fibre și conțin mai multe vitamine și minerale decât cele rafinate. Sursele slabe de proteine, cum ar fi peștele, carnea de pasăre, fasolea și soia, sunt bogate în nutrienți esențiali și sărace în grăsimi saturate, ceea ce reprezintă un avantaj.
3. Bea apă și ferește-te de sucuri cu zahăr
Apa este esențială pentru performanța fizică și mentală, precum și pentru sănătatea generală. Ea ajută organismul să utilizeze eficient nutrienții din alimente și să elimine toxinele. Multe băuturi din comerț au însă cantități considerabile de zahăr, furnizând calorii goale și punând în pericol densitatea nutritivă a dietei. Propune-ți să bei în medie 8 pahare de apă pe zi. Băuturile fără zahăr, precum ceaiul sau apa infuzată, sunt și ele opțiuni bune.
4. Verifică întotdeauna eticheta! Unele alimentele procesate sunt benefice!
Caută alimente cu procente mai mici de grăsimi, grăsimi saturate, sare. În același timp, alege-le pe cele cu niveluri mai ridicate de proteine, fibre, vitamine și minerale. Alimentele procesate nu sunt complet interzise, dar alege-le cu înțelepciune. Deși multe alimente procesate și ultraprocesate sunt bogate în grăsimi saturate, zahăr și sare, nu toate sunt la fel. Trebuie să reținem că multe alimente trebuie să fie procesate pentru a fi conservate, iar majoritatea alimentelor pe care le consumăm astăzi au trecut printr-o formă de procesare. Un aliment procesat nu este neapărat rău, atâta timp cât are o densitate nutritivă ridicată. De exemplu, shake-urile de înlocuire a meselor de la Herbalife trebuie să fie procesate pentru a respecta cerințele de reglementare și pentru a furniza toți nutrienții care ar trebui să fie prezenți într-o masă echilibrată și sănătoasă.
5. Poți alege un shake de înlocuire a meselor, bogat în nutrienți esențiali
Mulți dintre noi au un ritm cotidian alert, iar acest lucru ne poate afecta, deoarece avem mai puțin timp pentru a pregăti și consuma o masă sănătoasă și echilibrată. În acest caz, înlocuitoarele de masă pot juca un rol important și pot crește aportul de nutrienți esențiali în dietă. Suplimentele alimentare, precum shake-urile de înlocuire a meselor de la Herbalife, pot umple golurile nutriționale și pot sprijini adoptarea unei diete echilibrate pentru cei care se străduiesc să obțină echilibrul corect din mesele tradiționale.
„Fără îndoială, în anii ce vor urma, formatul alimentelor pe care le consumăm se va schimba pe măsură ce factorii de mediu își fac simțită prezența iar populația continuă să crească la nivel mondial. Este important astfel să regândim nu doar ce mâncăm, ci și forma pe care o va lua alimentația noastră în timp. E nevoie să încetăm să demonizăm procesarea și să ne concentrăm, în schimb, pe ce nutrienți obținem din alimentele pe care le consumăm. Obținem zilnic proporția corectă de nutrienți de care avem nevoie? Dacă nu, avem nevoie de suplimente pentru a crea un echilibru mai bun? Acestea sunt întrebările pe care trebuie să le luăm în considerare astăzi pentru a livra rezultate pentru generațiile viitoare. Este important să ne amintim că alimentele și ingredientele proaspete, naturale sunt esențiale, dar nu sunt disponibile pentru toți, în orice moment. Trebuie să adoptăm o abordare holistică în atingerea unei diete sănătoase. Completând mesele proaspete cu suplimente alimentare și alte opțiuni dense din punct de vedere nutritiv, ne vom asigura că obținem echilibrul corect de macro și micronutrienți”, adaugă nutriționistul Florencia Braga.
Află mai multe despre abordarea Herbalife privind nutriția, pe www.herbalife.ro.
*Organizația Mondială a Sănătății. Fișă informativă despre obezitate și supraponderalitate, octombrie 2017, disponibilă la: https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
Ultima modificare octombrie 18, 2024 2:40 pm