De ce e important să dezvolți abilități digitale de bază

.

Abilitățile digitale îți permit să rămâi un candidat dezirabil. La o căutare a jobului dorit pe eJobs.ro, vei observa că multe solicită competențele digitale. Este esențial să ai abilitatea de a folosi e-mailul, de a crea și de a gestiona documentele Microsoft, dar și abilitatea de a folosi tool-urile de colaborare în echipă. În funcție de planul tău în carieră se adaugă și alte abilități, pe care le poți deprinde mai ușor, dacă urmezi cursuri IT.  Iată ce trebuie să faci!

Text: Mihaela Pascari

De ce e important să dezvolți abilități digitale de bază?

Aceste abilități îți vor oferi ocazia de a dezvolta cariera și de a negocia un salariu pe măsura așteptărilor tale. Poți câștiga un salariu mai mare cu aproximativ 33% (comparativ cu persoanele care nu dețin abilități digitale), potrivit unui studiu Burning Glass. Iată câteva date interesante care-ți vor arăta importanța abilităților digitale.

Te ajută să faci mai ușor o recalificare. 54% din angajați vor avea nevoie de o recalificare semnificativă în 2022, în special pentru abilități tehnice, precum programarea și dezvoltarea de aplicații, arată World Economic Forum.

Ai mai multe oferte de muncă la îndemână. În următorii 5 ani, piața muncii globală poate absorbi aproximativ 149 de milioane de locuri de muncă orientate spre tehnologie, arată Microsoft.

Poți avansa la jobul actual sau poți face o schimbare. 85% dintre americani cred că abilitățile digitale vor fi importante pentru succesul la job, conform pewresearch.org.

Inspiră-te de la vedetele care îmbină filmul cu abilitățile digitale

Lyndsey Scott, modelul Victorias Secret, Calvin Klein, Prada, a absolvit Amherst College, Massachusetts, cu specializare în teatru și în informatică. În timpul liber creează aplicații iOS, iar pe multe dintre ele le poți descoperi în Apple App Store. imDown este o aplicație cu videoclipuri de mai puțin de un minut, beautifulBook îți permite să adaugi teme art deco sau gotice cărților online, iar Educate! sprijină o organizație care dezvoltă tineri lideri și antreprenori în Africa.

Angela Bassett, vedeta filmelor Monsters Ball și Whats Love Got To Do a urmat Hour of Code, campania la care a participat și Președintele Barack Obama. Hour of Code este o mișcare globală care ajunge la zeci de milioane de studenți din peste 180 de țări. A învățat să scrie 5 rânduri de cod într-o oră și a creat un videoclip pentru a dovedi acest lucru. Dacă într-o oră a învățat să scrie 5 linii de cod, imaginează-ți ce ai putea învăța într-un curs de 120 de ore, precum cele organizate în România de eJobs, prin proiectul Cursuri de IT by eJobs.

Îți dorești un job de junior în IT? Iată ce abilități de bază să dezvolți

Managementul rețelelor sociale

Principalele platforme de social media pe care este important să știi cum să le utilizezi sunt Facebook și LinkedIn. Postările tale pe aceste conturi, folosind de exemplu tag-uri, link-uri cu preview sau anumite feature-uri pentru poze arată că îți ești mereu la zi cu noutățile. Mai mult decât atât poți să folosești tool-uri care-ți permit să programezi postări pentru toate conturile de rețele sociale (precum Hootsuite) sau tool-uri care-ți permit să creezi reguli pentru rețelele sociale atunci când sunt îndeplinite anumite condiții. De exemplu, poți face back-upuri ale postărilor în Dropbox după ce acestea sunt difuzate sau să repostezi automat. Când oferi astfel de exemple la interviu, îți crești considerabil șansele de a obține locul de muncă dorit, chiar dacă nu ai experiență. Angajatorii vor ști că ai un start bun.

UX

Așa cum experiența la cumpărături în magazinele fizice joacă un rol esențial în stimularea vânzărilor, experiența utilizării unui site web sau a unei aplicații mobile este cheia pentru a-i determina pe utilizatori să cumpere sau să plaseze lead-uri. Astfel UX (User experience) intră în sfera abilităților digitale pe care merită să le dezvolți, mai ales din poziția de tester.  Aceasta este arta de a te asigura că aplicațiile și site-urile sunt intuitive și plăcute de utilizat. Pentru a te califica pentru un job de UX Expert, contează mult să deprinzi și abilități de AB Testing și Photoshop.

Analiza traficului web

Este esențial să știi cine este publicul pentru care lucrezi, ce subiecte îl interesează, ce pagini accesează, cât timp dedică navigării pe site. Iar la interviu poți vorbi despre profilul utilizatorilor unui site, despre comportamentul acestora și despre deciziile pe care le-ai luat pentru a îmbunătăți timpul petrecut pe site.

SEO

Este procesul prin care optimizezi conținutul web pentru motoarele de căutare (de obicei pentru Google Search), astfel încât acesta să apară în primele rezultate atunci când utilizatorii folosesc cuvintele cheie prezente. Și poți face exercițiul acesta cu site-ul personal. Să vezi dacă acesta apare în Google la o căutare după anumite cuvinte cheie pe care le-ai folosit.

Există câteva instrumente  care te pot ajuta SEO și afli cât de bine optimizat este site-ul tău. De exemplu, SEMrush îți oferă o analiză a site-ului și a poziționării acestuia, precum și idei pentru a-i crește poziția. O altă opțiune este Moz.com. Are articole informative și tutoriale care-ți oferă o pregătire de bază în SEO.

Cum deprinzi abilității digitale

Unele dintre cele mai bune resurse pe care le puteți folosi pentru a-ți dezvolta abilitățile digitale sunt cursurile IT, organizate în România de eJobs, prin proiectul Cursuri de IT by eJobs. Acestea sunt create printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020.

Ce trebuie să știi despre cursuri:

Cursurile sunt 100% gratuite, finanțate prin fonduri europene

Au loc de luni până vineri, între orele 17:00 / 17:30 și 20:00 / 20:30 (ora de începere se stabilește la prima oră de curs)

Te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT

Se întâmplă 100% online

Te învață o abilitate practică, căutată pe piața muncii

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Contactează-ne la 0729 699 505 sau cursuri-it@ejobsgroup.ro!

Ultima modificare februarie 4, 2022 12:02 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale