De ce ar trebui să avem un tensiometru acasă?

.

Răspunsul la această întrebare pare evident – să ne monitorizăm zilnic tensiunea arterială, ceea ce ne va ajuta la diagnosticarea timpurie a hipertensiunii arteriale. 

Dar tensiunea arterială nu este tot ceea ce trebuie să monitorizăm pentru a preveni bolile cardiovasculare și complicațiile acestora. Aritmia prezintă un risc grav de accident vascular cerebral și de blocare a vaselor de sânge, iar tensiometrele moderne joacă un rol important în detectarea timpurie a acesteia.  

Ce este aritmia?

Aritmia este o anomalie a inimii care provoacă o problemă de ritm cardiac. Inima dumneavoastră poate bate prea repede, prea încet sau într-un ritm neregulat. 

Bătăile neregulate ale inimii se numesc tahicardie. Unele tahicardii pot fi relativ inofensive, dar altele pot duce la o pierdere bruscă a funcției cardiace.

Bradicardia se numește starea în care inima bate prea încet. Această afecțiune se poate datora unei anumite boli, dar nu este obligatoriu să fie așa. Sportivii și persoanele active pot avea o frecvență cardiacă în repaus mai mică fără ca aceasta să fie o afecțiune medicală.  

Al treilea tip de aritmie este fibrilația atrială. Fibrilația atrială este cel mai frecvent tip de aritmie, provocând bătăi neregulate și rapide ale inimii. 

Această afecțiune poate fi permanentă sau poate apărea episodic. Deși fibrilația atrială în sine nu pune de obicei viața în pericol, ea este asociată cu riscul formării de cheaguri de sânge în atriile inimii. Aceste cheaguri de sânge pot circula spre alte organe și pot duce la blocarea fluxului sanguin către acestea.

Prevalența acestui tip de aritmie crește odată cu vârsta, mai mult de 95% dintre pacienții cu fibrilație atrială având peste 60 de ani. Riscul de apariție a fibrilației atriale pentru pacienții în vârstă de 40 de ani este de aproximativ 25%. 

De ce ar trebui să avem un tensiometru acasă?

Fibrilația atrială este mai  frecvent întâlnită la bărbați, decât la femei. Hipertensiunea și fibrilația atrială au, de asemenea, o relație foarte directă – aritmiile sunt extrem de frecvente la persoanele cu tensiune arterială ridicată. Alți factori de risc pentru această aritmie sunt diabetul zaharat, bolile de inimă, apneea în somn și stresul. Medicii estimează că aproximativ unul din patru accidente vasculare cerebrale este cauzat de cheaguri formate în fibrilația atrială. De asemenea, este asociat cu un risc mai mare de insuficiență cardiacă și demență.  

Cum aflați dacă suferiți de aritmie?

Diferitele tipuri de aritmie sunt fie inofensive, fie amenințătoare de viață, așa că este bine să le depistați încă de la început și să consultați un medic în legătură cu starea dumneavoastră. Simptomele aritmiei sunt ușor de identificat – o senzație de bătăi rapide ale inimii, bătăi sărite, puls rapid, amețeli, dureri în piept, dificultăți de respirație, oboseală ușoară, transpirație și capacitate fizică redusă. Dar este posibil să aveți aritmie și fără simptome atât de evidente. În același timp, este posibil să vă simțiți atât de slăbit, încât să nu vă puteți ridica din pat, dar să nu aveți idee că suferiți de o aritmie. 

Bineînțeles, medicul dumneavoastră poate efectua teste pentru a afla dacă aveți o aritmie și vă poate prescrie un tratament corespunzător. Dar astfel de teste sunt rareori relizate fără suspiciuni specifice că suferiți de probleme cardiovasculare. 

Este mult mai ușor și mai eficient să folosiți un aparat de măsurat tensiunea arterială acasă pentru a verifica dacă aveți această problemă. În prezent, pe piață există tensiometre digitale care utilizează algoritmi validați pentru a detecta aritmia. Acestea vă pot alerta dacă detectează cea mai mică anomalie a ritmului cardiac. Iar ăsta este exact al doilea motiv pentru care e indicat să aveți un tensiometru acasă – pe lângă măsurarea regulată a tensiunii arteriale, vă veți putea verifica și ritmul cardiac, fără a vă deplasa constant la cabinetul medicului.

De ce ar trebui să avem un tensiometru acasă?

Bineînțeles, trebuie să fiți foarte atenți atunci când vă alegeți tensiometrul. Acesta ar trebui să aibă o funcție specială de detectare a pulsului aritmic și să fie certificat medical.

SENDO ADVANCE 3 este cel mai performant model din gama de tensiometre SENDO. SENDO ADVANCE 3 este conceput pentru măsurarea tensiunii la nivelul brațului și a fost dezvoltat în conformitate cu tehnologiile inovatoare japoneze de fabricare a dispozitivelor electronice de măsurare a tensiunii arteriale.

Dispozitivul are o funcție specială denumită HIRA, datorită căreia tensiometrul SENDO nu doar detectează aritmia, dar este capabil să o și clasifice în diferite grade de risc. Tehnologia din spatele funcției HIRA detectează și analizează prezența unei bătăi de inimă aritmice, iar bătăile de inimă aritmice detectate sunt stocate în dispozitiv. Atunci când șapte înregistrări sunt acumulate în memorie, HIRA analizează fiecare bătaie aritmică a inimii înregistrată ulterior și îi determină gradul, pe o scară cu patru niveluri de risc prestabilite. Acesta transmite apoi mesajul corespunzător pe ecranul dispozitivului și vă avertizează atunci când trebuie să solicitați asistență medicală. 

Ce trebuie să faceți dacă descoperiți că suferiți de aritmie? 

Dacă credeți că este posibil să suferiți de aritmie, pe baza rezultatelor pe care le obțineți prin măsurarea tensiunii acasă, primul lucru pe care ar trebui să-l faceți este să vă consultați medicul. Arătați toate citirile pe care vi le-a afișat tensiometrul, iar medicul dumneavoastră va știi ce să facă de aici – vă va prescrie tratament, vă va recomanda teste suplimentare sau controale regulate pentru a vă monitoriza starea. 

Vestea bună este că, dacă vă monitorizați zilnic tensiunea arterială și ritmul cardiac și dacă urmați tratamentul și prescripțiile medicului, aceste afecțiuni precum aritmia sau hipertensiunea pot fi gestionate, iar posibilele complicații precum infarctul și accidentul vascular cerebral pot fi chiar evitate.  

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton