Călătoriile alături de pisică pot fi experiențe frumoase, cu multe beneficii. Pot întări legătura dintre voi și să îi ofere animăluțului tău noi stimuli și ocazii de explorat, precum și să elimine stresul și costurile de pet sitting. Cu toate acestea, experiența poate avea și provocări. Pisicile preferă o rutină și pot deveni anxioase sau stresate în locuri necunoscute pentru ele. În plus, unele dintre ele au rău de mișcare, iar găsirea unor locuri de cazare prietenoase cu animalele poate fi o provocare. Este important să cântărim aceste argumentele pro și contra și să luăm decizia înainte de a pleca în vacanță.
Cum să îți obișnuiești pisica să călătorească ușor
Atunci când vine vorba despre călătorit, este important să începi încă din momentul în care pisica este pui, printr-un proces numit socializare. Este o etapă cheie în dezvoltarea pisicuței, atunci când este expusă unor experiențe diverse, medii și stimuli într-un mod pozitiv și sigur. Acest proces ajută la dezvoltarea comportamentului ei viitor. În cazul călătoriilor, socializarea trebuie să înceapă treptat. Începe prin a obișnui pisicuța cu cușca de transport. Lasă cușca în camera, cu ușa deschisă, pentru a putea fi explorată în voie. Poți să lași recompense sau jucării înăuntru pentru a încuraja pisica să intre. Odată ce se obișnuiește cu cușca, începe să iei pisoiul în călătorii scurte. Acestea pot fi o simplă plimbare prin casă sau o excursie rapidă la magazinul de la colț.
Feedback pozitiv
În timpul acestor mici excursii, nu uita de feedback-ul pozitiv – recompense, jucării sau laude pentru a crea o relație pozitivă cu cușca de transport și plecările. Extinde treptat durata acestor călătorii. Încearcă să îți expui pisoiul la diferite scenarii de călătorie – diferite moduri de transport, locuri noi, sunete și mirosuri – și păstrează întotdeauna pisoiul în siguranță și confortabil. În acest fel, pisoiul tău va crește pentru a deveni o felină care se simte bine atunci când călătorește, iar aventurile voastre viitoare vor fi mai plăcute.
Nu uita, răbdarea și consecvența sunt cheia în acest proces. Fiecare pisică este unică și se va adapta la călătorii în propriul ritm. Respectă întotdeauna nivelul ei de confort și nu o forța niciodată să ia parte la situații în care nu se simte confortabilă.
Vlad Vancia, specialist in comportamentul animalelor: „Un alt mod prin care o putem obișnui că deplasările sunt ceva interesant, este prin a face finalul călătoriei cât mai plăcut. Aici ne putem folosi de hrana preferată, ceva special ce primește doar când se termină călătoria. Astfel pisica învață să anticipeze acea plăcere și se concentrează pe ea, nu pe stresul cauzat de noul loc. Așa cum spun majoritatea specialiștilor, fiecare pisică este unică în felul ei și ca urmare nu toate vor aprecia schimbarea mediului. În general pisicile sunt animale sfioase și au nevoie să se simtă în siguranță pentru a putea începe să exploreze. Nu se recomandă să scoateți o pisică din zona ei de confort dacă nu s-au urmat o serie de pași pentru socializare.”
Hrana regulată este esențială
Un calendar regulat de hrănire și bucuria unui bol plin fac parte din campania Whiskas „E timpul de tors”. O dietă echilibrată și regulată înseamnă o pisicuță calmă și echilibrată, chiar și în timpul aventurilor din excursii. Îi oferă un sentiment de securitate și stabilitate chiar și în medii necunoscute. În același timp, previne problemele digestive care pot apărea la schimbarea bruscă a alimentelor în timpul călătoriilor. Așa că asigură-te că ai suficientă mâncare de bună calitate, pentru a evita orice potențiale experimente.
Vlad Vancia: „Așa cum s-a scris mai sus, pisicile apreciază rutina. Astfel, o putem obișnui că primește cea mai bună mâncare chiar în, sau foarte aproape de geanta ei de transport. Nu uitați că și la pisici funcționează zicala: prima impresie contează. Așa că dacă primul lucru pe care îl simte când ajunge într-un mediu nou este un miros bun de mâncare, înseamnă că suntem pe drumul cel bun. Este important însă să nu forțăm animalul, iar dacă nici după câteva ore acesta nu dorește să se hrănească, înseamnă că stresul este prea mare și mai are nevoie de pregătiri pentru a se putea bucura de călătorii”.
Mâncarea joacă, de asemenea, un rol important în crearea și întărirea legăturii dintre animăluț și părintele său. Nu este doar o necesitate pentru supraviețuire, ci și un canal prin care să vă întăriți dragostea, încrederea și conexiunea reciprocă.
Sistemul „Pisica sălbatică”
Ritualurile sunt cele care dau ritmul zilei. Mulțumită lor, știm la ce să ne așteptăm în diferite părți ale zilei. Prin stabilirea și urmărirea lor, poți evita incertitudinea și anxietatea, nu numai atunci când călătorești. În cazul călătoriei, este, de asemenea, o idee bună să-ți obișnuiești pisica să se joace mereu cu tine la culcare. Acest lucru va avea un efect pozitiv asupra bunăstării sale fizice și mentale și, mai ales, o va ajuta să elibereze energia neutilizată, ceea ce ar putea să contribuie la somn bun pentru amândoi.
„Ritualul unei pisici sălbatice este explorarea și căutarea hranei, vânarea acesteia, hrănirea, auto curățarea (în engleză grooming) și somn. Pentru a avea o pisică fericită este bine să ținem cont de această ordine. Ne putem folosi de diverse tehnici și jucării de enrichment pentru a stimula explorarea, vânătoarea și procesul de hrănire. Așa ne asigurăm că pisica noastră își consumă energia într-un mod natural care contribuie la o bună-stare ridicată atât pentru ea cât și pentru noi”, a adaugat Vlad Vancia.
Ultima modificare august 21, 2024 1:48 pm