Home > Advertorial > Cum să previi dezvoltarea bacteriilor din cavitatea bucală?
Cum să previi dezvoltarea bacteriilor din cavitatea bucală?
.
Menținerea sănătății orale este o bătălie care trebuie purtată zilnic pentru a preveni înmulțirea bacteriilor. Deși unele dintre bacterii sunt benefice, ele pot deveni ușor un inamic dacă sunt lăsate să se dezvolte nestingherite. Iată ce măsuri poți lua pentru a preveni înmulțirea bacteriilor din cavitatea bucală.
Menține o igienă orală corectă și completă
O igienă orală corectă și completă este esențială pentru a preveni înmulțirea bacteriilor din gură. Spălarea pe dinți de cel puțin două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene, pelicula subțire de microfilm care favorizează proliferarea bacteriilor. De asemenea, spălarea pe dinți elimină particulele de alimente care sunt folosite drept hrană de bacterii, și astfel previi multiplicarea lor și deteriorarea dinților.
În plus, curățarea spațiilor interdentare este importantă pentru a elimina resturile alimentare și bacteriile din zonele în care periuța de dinți nu poate ajunge. Această practică dislocă placa bacteriană și previne inflamația bacteriană.
Menținerea igienei orale este cu atât mai importantă după o intervenție precum o extracție sau un implant dentar, atunci când este indicată folosirea unei ape de gura cu clorhexidina, ca strat suplimentar de apărare în fața bacteriilor.
O hidratare optimă de-a lungul întregii zile este un alt aspect important pentru sănătatea orală și pentru a preveni înmulțirea necontrolată a bacteriilor. Apa ajută la eliminarea resturilor de alimente de bacterii acumulate în gură. Dacă aceste particule persistă, ele reprezintă o masă accesibilă bacteriilor și cresc riscul de formare a plăcii, de carii și de inflamație gingivală.
Mai mult, hidratarea regulă este vitală pentru menținerea unei producții normale de salivă. Aceasta joacă un rol în igiena orală deoarece acționează ca un mecanism de apărare în fața bacteriilor. Saliva neutralizează acizii produși de bacterii, contribuie la eliminarea particulelor de alimente dintre dinți și conține compuși cu efect antimicrobian care inhibă dezvoltarea bacteriilor. De cealaltă parte, deshidratarea contribuie la diminuarea producției de salivă și uscarea gurii, fapt care încurajează înmulțirea bacteriilor.
Cavitatea bucală menține prin mecanismele sale un echilibru al bacteriilor. Alimentația nesănătoasă, însă, poate stimula înmulțirea bacteriilor. O cauză a răspândirii bacteriilor din gură este alimentația pe bază de dulciuri și alimente acide.
În momentul în care mănânci dulciuri, bacteriile se hrănesc cu zahărul din ele și produc acizi care erodează smalțul dentar. Astfel, reducerea consumului de dulciuri contribuie la capacitatea bacteriilor de a se înmulți.
În plus, alimentele și băuturile acide (citrice, băuturi carbogazoase etc.) conțin cantități mari de zahăr și sunt acide, contribuind pe două planuri la deteriorarea dinților și la înmulțirea bacteriilor. Pe scurt, pentru a avea grijă de dinții tăi și de echilibrul bacterian din gură este indicat să mănânci mai puține dulciuri și alimente acide.
Adoptă o alimentație sănătoasă și echilibrată
O dietă echilibrată și sănătoasă joacă un rol deosebit pentru a preveni înmulțirea bacteriilor. Alimentele bogate în calciu precum lactatele și legumele verzi întăresc smalțul dentar, pentru a face față mai ușor acizilor produși de bacterii. În plus, calciul contribuie la remineralizare, astfel că inclusiv problemele minore pot fi reparate eficient.
În plus, legumele și fructele crocante, cum ar fi morcovii și merele, sunt o alegere bună pentru curățarea dinților. Mestecând alimente mai tari, stimulezi producția de salivă, care ajută la curățarea naturală a dinților. Textura lor fibroasă are și un efect ușor abraziv, contribuind la eliminarea plăcii bacteriene. Totuși, nu este suficient să mănânci doar legume crocante; este esențial să ai o igienă dentară completă și corectă.
Mergi regulat la stomatolog
Drumul periodic la stomatolog și igienizarea profesională, de două ori pe an, sunt importante pentru a preveni înmulțirea bacteriilor periculoase. Deși igiena orală zilnică ajută la eliminarea plăcii bacteriene, este posibil să nu ajungi în anumite zone. În timp, placa bacteriană se întărește și formează tartrul, care poate fi îndepărtat doar prin intervenția medicului stomatolog.
De asemenea, consultul stomatologic permite identificarea din timp a posibilelor probleme, de la inflamația gingivală la apariția cariilor.
Menținerea sănătății orale și prevenirea înmulțirii bacteriilor din gură necesită o abordare consecventă în mai multe direcții. Igiena orală zilnică, inclusiv spălarea pe dinți, curățarea spațiilor interdentare și folosirea unei ape de gură, alături de o alimentație echilibrată și vizita periodică la stomatolog te ajută să creezi cadrul potrivit pentru a descuraja răspândirea bacteriilor.