Cum să evitați majorarea dobânzii și incapacitatea de plată?

.

Cu siguranță una dintre cele mai mari temeri pe care o are orice solicitant sau debitor, cu privire la un credit de orice fel, face referire la incapacitatea de plată și riscurile asociate acesteia.

Este totuși important să avem în vedere că acest fenomen cunoscut cub denumirea de „incapacitate de plată”, este favorizat de anumite condiții pe care creditorul ales de dumneavoastră, le-a adoptat.

Cu alte cuvinte, incapacitatea de plata nu este întotdeauna rezultatul unei gestionări defectuoase a finanțelor proprii, ci, de multe ori, această poate fi influențată de modul în care este structurat creditul și de clauzele contractuale impuse de creditor. Factori precum dobânzile fluctuante, comisioanele ascunse, penalitățile excesive sau lipsa unei comunicări transparente, pot contribui semnificativ la apariția dificultăților financiare care să va conducă rapid către incapacitate de plata.

Așa cum vom observă în rândurile ce urmează, responsabilitatea este atât a debitorului, cât și a creditorului, dinamică dintre cei doi fiind esențială în procesul de alegere a unui credit sigur și benefic pe termen lung.

În prezentul articol vom puncta cele mai importante aspecte pe care trebuie să le avem în vedere atunci când alegem un credit, pentru a evita incapacitatea de plata și dificultățile financiare cauzate de majorarea dobânzii.

Cuprins:

  1. Rolul debitorului și cel al creditorului
  2. Tipul și valoarea dobânzii
  3. Comisioanele abuzive
  4. Modalitățile de rambursare
  5. Rolul debitorului și cel al creditorului

Că în orice relație, de orice natură, ambele părți au roluri importante, esențiale pentru rezultatul final. Trebuie să avem în vedere faptul că atât debitorul, cât și creditorul, sunt atât responsabili, cât și interdependenți în succesul unei relații financiare.

Debitorul are rolul de a evalua corect propria nevoie de finanțare, capacitatea de rambursare și de a respectă obligațiile contractuale asumate. Mai exact, în calitate de debitor, trebuie să va asigurați că nu solicitați o suma mai mare decât putetiti, real, să rambursati și că aveți posibilitatea de a suportă atât valoarea ratei lunare, cât și termenii contractuali adoptați de către creditor în cazul unui împrumut cu garanție imobiliară sau de orice alt fel.

În altă ordine de idei, creditorul are responsabilitatea de a oferi informații clare, complete și reale și o comunicare cât se poate de transparență cu potențialii clienți, astfel încât aceștia să poată lua decizii financiare informate.

În final este important să înțelegem faptul că succesul sau eșecul acestei relații nu depinde exclusiv de una dintre părți. Dacă debitorul își asumă obligații financiare peste posibilitățile sale reale de plata sau dacă creditorul oferă soluții financiare inadecvate ori insuficient explicate, rezultatul poate fi incapacitatea de plata și deteriorarea relației de colaborare dintre cei doi.

Astfel, este crucial că ambele părți să își asume responsabilitățile și să coopereze pentru a evita posibilele probleme.

De asemenea, în calitate de debitor, este important să acordați o atenție deosebită detaliilor și comunicării dintre dumneavoastră și specialistul în credite cu garanție imobiliară, pe care compania creditoare vi-l pune la dispoziție. Pregătirea acestuia, acuratețea informațiilor și seriozitatea companiei, sunt elemente esențiale pentru o colaborare fructuoasă.

  1. Tipul și valoarea dobânzii

Probabil cel mai important factor în ceea ce privește riscul incapacității de plata pentru un credit garanție imobiliară, sau de orice alt fel, face referire la dobânda, mai exact tipul și valoarea acesteia.

Este de la sine înțeles faptul că trebuie să aveți în vedere accesarea unui credit cu o dobânda cât mai mică, astfel încât să aveți o rambursare cât mai ușoară, însă, cel de-al doilea factor esențial în ceea ce privește dobânda, face referire la valoarea fixă sau variabilă a acesteia.

Majorările pe care ratele lunare le suportă, reprezintă factorul principal pentru care debitorii întră în incapacitate de plata. Valorile fluctuante și imposibilitatea de a anticipa ori cunoaște costul următoarei rate pot transformă un credit care pare avantajos și gestionabil într-o reală povara financiară. Dobânzile variabile, deși inițial pot părea mai atractive datorită unei valori mai scăzute, sunt influențate de fluctuațiile pieței financiare și de indicatorii economici, cum ar fi ROBOR sau IRCC. Acești factori externi, care nu pot fi controlați de către dumneavoastră, în calitate de debitor, pot determina creșteri bruște ale ratelor, impovarand bugetul personal și crescând riscul de incapacitate de plata.

În ceea ce privește dobânzile fixe, acestea oferă o predictibilitate mare, ceea ce înseamnă că ratele rămân constante pe toată durata împrumutului, indiferent de schimbările, fluctuațiile sau creșterile înregistrate în piață economico-financiară. Această stabilitate ajută debitorii să își planifice mai bine cheltuielile și să evite surprizele neplăcute precum supraindatorarea, care este motivul principal ce stă la baza apariției incapacității de plata.

Pe scurt, este esențial că atunci când dorim să accesăm orice împrumut, inclusiv un credit cu garanție imobiliară avantajos și sigur, care să ne ofere beneficii reale pe termen lung, trebuie să ne asigurăm că formă de finanțare aleasă, are o dobânda fixă și cu o valoarea avantajoasă pentru noi.

  1. Comisioanele abuzive

Comisioanele abuzive sunt foarte cunoscute în rândul celor interesați să acceseze un împrumut și poate că, deja, și dumneavoastră ați fost avertizat cu privire la acestea.

Aceste taxe suprimentare percepute pentru tot felul de acțiuni cum ar fi modificarea monedei în care este accesat împrumutul, schimbarea modalității de plata a ratelor ori chiar plata anticipată, pot avea valori impresionante și va pot îngreuna considerabil procesul de rambursare a împrumutului.

Ce puteți face în acest sens?

Asigurați-va că aveți la cunoștință toate comisioanele și taxele adiționale ce pot fi percepute, în orice fel de situație, iar dacă considerați că acestea sunt abuzive ori pot îngreuna rambursarea împrumutului dumneavoastră, evitați semnarea contractului de credit.

Puteți beneficia de credite cu garanții imobiliare ce presupun zero comisioane, astfel că, aveți încă de la un început un avantaj financiar important și flexibilitate în ceea ce privește relația cu viitorul dumneavoastră creditor.

Trebuie să fiți în permanentă în control total în ceea ce privește creditul dumneavoastră, iar acest lucru se poate întâmplă doar în condițiile în care cunoașteți cu precizie toate detaliile cu privire la acesta.

  1. Modalitățile de rambursare

Modalitățile de rambursare sunt ultimul, dar nu cel din urmă aspect care poate favoriza apariția fenomenului cunoscut sub denumirea de „incapacitate de plata”.

Desigur, este de la sine înțeles cât de important este să putem rambursa creditul accesat, într-o formă avantajoasă și sigură, astfel încât să nu întâmpinăm dificultăți financiare majore.

Ei bine, trebuie să știți că o mare parte din creditori nu prezintă un caracter flexibil în ceea ce privește rambursarea unui împrumut. Indiferent dacă vorbim de un credit cu garanții imobiliare, de nevoi personale, ipotecar sau de orice alt fel, o mare parte din instituțiile creditoare acceptă o singură modalitate de restituire a sumei accesate, fără a oferi posibilitatea unei rambursări flexibile ori care să fie cu adevărat avantajoasă pentru debitori.

Pentru a va asigura că evitați incapacitatea de plata cauzată de inflexibilitatea instituțiilor creditoare, în ceea ce privește modalitățile de rambursare, este indicat să alegeți un împrumut care să prezinte multiple modalități de restituire a sumei accesate.

De exemplu, dacă va doriți o refinanțare credit garanție imobiliară, aveți posibilitatea de a accesa un împrumut avantajos, care să prezinte 4 modalități avantajoase de finanțare, după cum urmează:

  • Rambursarea unui număr de rate lunare egale, care includ atât principalul (creditul propriu-zis), cât și dobânda calculată pe baza soldului rămas al creditului, începând cu luna imediat următoare acordării împrumutului.
  • Achitarea lunară a unor rate egale care includ doar dobânda calculată pe soldul creditului, urmând că principalul să fie rambursat integral sub formă unei rate unice la scadență finală a contractului.
  • Rambursarea unui număr de rate lunare egale, alcătuite exclusiv din dobânda aplicată soldului împrumutului, urmate de rate lunare compuse din principal (credit) și dobânda, calculate pentru o perioada determinată din durata totală a creditului.
  • Posibilitatea rambursării anticipate, fie parțială, fie totală, prin depunerea sumei necesare în contul Rapid Credit, fără a fi necesară o cerere scrisă și fără perceperea vreunui comision. În cazul rambursării anticipate parțiale, valoarea ratei lunare se va reduce, mențînând însă perioada de creditare stabilită inițial.

În concluzie, majorarea ratei lunare și incapacitatea de plata sunt situații deja foarte bine cunoscute de către debitori sau potențialii solicitanți, însă există totuși câteva măsuri pe care le putem avea în verde pentru a evita aceste fenomene ce ne pot pune în pericol echilibrul financiar. Pentru a evita majorarea dobânzii și incapacitatea de plata, este esențial să acordați o atenție deosebită tuturor aspectelor legate de contractul de credit. Alegerea unui credit cu dobânda fixă, fără comisioane ascunse și cu modalități flexibile de rambursare, poate face diferența între o gestionare eficientă a finanțelor personale și dificultăți financiare majore.

Indiferent dacă intenționați să accesați un credit cu garanție imobiliară fără venituri, sau orice altă formă de finanțare, este important să luați decizii informate, să înțelegeți toți termenii și toate condițiile contractuale și să optați pentru soluții de finanțare care să corespundă cu adevărat nevoilor și capacității dumneavoastră de plata.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton