Home > Advertorial > Cum să alegi vinul potrivit, în funcție de ocazie?
Cum să alegi vinul potrivit, în funcție de ocazie?
.
Nu trebuie să cauți mult un pretext pentru a savura un pahar de vin, pentru că aceasta este o băutură potrivită în nenumărate ocazii.
Fie că iei prânzul sau cina, te relaxezi la sfârșit de săptămână, stai cu prietenele la o șuetă sau participi la un eveniment important, nimeni nu se va uita cruciș la tine dacă te va vedea cu un pahar de vin în mână.
Riști totuși să stârnești astfel de reacții dacă în pahar vei avea vinul nepotrivit pentru o anumită ocazie, iar dacă se întâmplă să fii gazdă și să faci o astfel de alegere greșită, riști să-ți strici reputația în fața musafirilor.
Nu îți dorim o astfel de experiență, așa că am scris acest material cu sfaturi importante despre alegerea vinului potrivit pentru diverse ocazii.
Vinurile bune sunt un companion perfect pentru felurile de mâncare servite la prânz și cină, indiferent că este vorba de mesele zilnice sau de o masă festivă. La o masă cu mai multe feluri de mâncare, se vor servi întotdeauna și mai multe tipuri de vin.
Ca regulă generală, vinurile albe se servesc alături de mâncăruri cu carne sau sosuri albe, în timp ce la felurile cu carne roșie și sosuri grele se bea vin roșu. Cu cât mâncarea este mai ușoară, cu atât vinul trebuie să fie mai slab, în timp ce mâncărurile grase cer întotdeauna un vin taninos.
Nu e deloc recomandat să „agăți” o sticlă de vin la întâmplare din supermarket și să o ambalezi într-o punguliță frumos colorată, pentru a oferi un cadou care vrei să fie apreciat.
Vinurile de masă sau cele foarte populare și intens consumate nu sunt cele mai potrivite pentru a fi oferite cadou, întrucât poți fi sigură că nu vei face nicio surpriză persoanei care urmează să le primească.
Cu totul altfel vor sta lucrurile dacă vei căuta un vin rar sau o sticlă de vin de colecție, pe care nu îl poți bea cu orice ocazie.
O bună impresie ar face și un vin foarte vechi, îmbuteliat într-o sticlă prăfuită, scoasă din cramă după mulți ani.
Cum alegi un vin „de cursă lungă”?
Vinurile „de cursă lungă” sunt acele soiuri care pot fi consumate la ocazii mai puțin convenționale, cum ar fi un picnic, o seară petrecută până târziu la terasă, o petrecere cu prietenii sau orice alt eveniment de natură să te deconecteze.
De obicei, la astfel de ocazii se bea mai mult decât la evenimentele cu ștaif, pentru că participanții își permit să depășească o anumită limită de consum, simțindu-se între prieteni.
Din acest motiv, se aleg vinuri mai slabe, pe care invitații să le poată „duce” timp de ore bune fără a se ameți foarte serios. Aceasta nu înseamnă însă că poți face rabat de la calitate în favoarea cantității, pentru că un vin prost le va tăia tot cheful invitaților.
Vinurile albe și cele rosé sunt cele mai potrivite pentru astfel de ocazii, iar înainte a le servi, nu uita să le ții câteva ore la rece.
Ce vinuri sunt potrivite la ocazii speciale?
Nu există zi de naștere, revelion, nuntă, aniversare sau alt eveniment festiv fără o cupă de șampanie ciocnită la momentul ce mai important al serii. Denumirea este folosită generic pentru toate vinurile spumante, însă adevărata șampanie este produsă doar în Franța, din anumite soiuri de struguri și după o metodă proprie, brevetată în regiunea Champagne.
Dacă evenimentul este unul cu o semnificație deosebită, merită să faci un efort financiar ceva mai mare pentru a celebra cu șampanie autentică. Nu uita totuși că există multe vinuri spumante care se ridică la același nivel calitativ, așa că nu te poți plânge că nu ai de unde alege o băutură cu bule pentru un eveniment festiv.
Acum, gata cu teoria, pentru că vrem să-ți lăsăm timp suficient și pentru partea practică, mai ales că și noi simțim nevoia unui pahar de vin după ce am dezbătut atât subiectul!