Cum putem preveni toxiinfecțiile alimentare

Toxiinfecțiile alimentare sunt infecții la nivelul sistemului digestiv care, în majoritatea cazurilor, sunt provocate de consumul unor băuturi sau alimente contaminate cu diverși agenți patogeni, cu virusuri sau paraziți sau cu toxine conținute de bacterii.

Majoritatea cazurilor de toxiinfecție alimentară se manifestă în forme nu foarte grave, iar simptomele pot dura de la câteva ore până la câteva zile. Sunt însă și cazuri mai grave, în care este necesară spitalizarea, pentru a preveni complicațiile pe termen lung. Formele grave de toxiinfecție alimentară pot provoca o mulțime de afecțiuni, precum sindrom hemolitic uremic (ce poate cauza insuficiență renală), artrită cronică sau leziuni ale creierului și sistemului nervos.

Este recomandat să mergem imediat la medic în cazul în care constatăm apariția unor simptome agresive, febră nejustificată, senzație de vomă, deshidratare, amețeli, diaree.

Care sunt cauzele toxiinfecțiilor alimentare

Toxiinfecțiile alimentare sunt cauzate de consumul de alimente contaminate și de o igienă precară a mâinilor care intră în contact cu bacterii și substanțe dăunătoare pentru organismul nostru.

Una dintre cele mai întâlnite cauze pentru apariția toxiinfecțiilor alimentare este prepararea necorespunzătoare a alimentelor, la temperaturi prea joase sau prea ridicate și păstrarea în condiții neigienice a mâncării.

Există numeroase toxine care pot duce la declanșarea toxiinfecțiilor alimentare. Unele dintre acestea sunt produse de bacterii, pe altele le găsim în diverse organisme, animale sau plante, pe care le ingerăm.

Bacteriile prezente în plante, fructe sau legume sunt de asemenea responsabile pentru botulism, o toxiinfecție alimentară severă, care se manifestă prin paralizia progresivă a mușchilor. Toxina botulinică se poate inactiva prin fierbere și încălzire, de aceea modalitatea corectă de preparare a alimentelor este importantă pentru a împiedica transmiterea toxinei în organismul uman.

Virusurile și germenii sunt cele mai frecvente cauze ale apariției toxiinfecției alimentare; există peste 30 de agenți patogeni care produc toxiinfecții alimentare, printre care se numără salmonella, campylobacter, staphylococcus aureus, toxoplasma gondii și norovirusul. Unele dintre aceste toxiinfecții alimentare cauzate de virusuri sunt foarte agresive, iar persoanele la care se declanșează această afecțiune necesită spitalizare și tratament special.

Există alimente susceptibile de contaminarea cu germeni care duc la apariția toxiinfecțiilor alimentare, însă, ca regulă generală, orice aliment poate fi contaminat în timpul preparării. Carnea crudă este foarte periculoasă și poate duce la apariția unei toxiinfecții alimentare, mai ales dacă intră în contact cu alte alimente. Alimentele asociate frecvent cu toxiinfecția alimentară sunt fructele și legumele proaspete, carnea crudă, fructele de mare, laptele pasteurizat sau ouăle nefierte. 

Cum previi toxiinfecțiile alimentare

Pentru a evita toxiinfecțiile alimentare, este important să ții cont de câteva reguli importante. Asigură-te că alimentele pe care le consumi (acasă sau la restaurant) provin din surse autorizate și sigure. Astfel, ai garanția unor produse care provin din unități autorizate, controlate sanitar-veterinar.

Evită să cumperi alimente din locuri unde acestea au fost puse la vânzare în condiții necorespunzătoare, la temperaturi ridicate, în soare, mai ales în cazul alimentelor foarte perisabile, precum pește, ouă, carne, produse lactate.

Este recomandat ca fructele și legumele să fie bine spălate înainte de a fi consumate și să fie păstrate la frigider. Acestea se păstrează separat de celelalte alimente, chiar și în frigider.

De asemenea, este important să verifici prospețimea alimentelor în momentul în care le cumperi și să le eviți pe cele care au o culoare ciudată, consistența modificată, miros neplăcut sau chiar mucegai.

Este foarte important să speli atât suprafețele pe care gătești, cât și mâinile, înainte de a pregăti mâncarea. Alimentele crude se separă de cele preparate și se folosesc tocătoare separate pentru legume și carne. Cea mai eficientă metodă de a distruge bacteriile este prepararea alimentelor la temperaturi ridicate și depozitarea acestora în mod corespunzător la frigider.

Alimentele de origine animală se introduc în frigider cât mai repede după cumpărare. Carnea, ouăle și produsele lactate se păstrează la temperaturi între 0 și 4 grade Celsius, iar carnea congelată, la aproximativ -20 de grade Celsius.

Toxiinfecțiile alimentare sunt afecțiuni neplăcute și, în anumite cazuri, pot cauza probleme grave de sănătate, ce necesită spitalizare și tratament medicamentos special. De aceea, este recomandat să urmezi cu atenție regulile de igienă personală și a alimentelor. În cazul în care simptomele persistă și nu reacționează la tratament, este recomandat să te prezinți la medic.

Sursa foto: Unsplash

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Bioclinica

Ultima modificare noiembrie 3, 2021 5:00 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale