În toate regiunile țării există diverse tradiții și obiceiuri care s-au păstrat din bătrâni și care încă se respectă, mai ales în zonele rurale. Iar aici vorbim și despre tradițiile de nuntă, la care ardelenii țin extrem de mult. Dacă urmează să îți organizezi nunta în zona Bistriței, trebuie să cunoști obiceiurile de acolo, astfel încât să ai parte de o nuntă perfectă, la care invitații să se simtă minunat. Tocmai de aceea îți venim în ajutor și îți prezentăm o parte din obiceiurile bistrițene, pe care le vei regăsi la toate nunțile din zonă.
Pețitul miresei
În zona Bistriței, încă mai există obiceiul pețitului! Înainte de nuntă, mirele merge în pețit la viitorii socri, pentru a cere mâna alesei sale. Tot atunci, acesta îi oferă viitoarei sale soții inelul de logodnă, oficializându-și astfel relația.
Vizita la nași
După logodnă, urmează alegerea nașilor. Mirele și mireasa merg acasă la cei pe care îi vor invita să le fie nași și le aduc daruri. Momentul este celebrat cu o sticlă de vin, iar tradiția spune că mirele și mireasa trebuie să îi respecte pe nași ca pe proprii părinți. În Ardeal există obiceiul ca nașii să fie rude cu mirele sau cu nașii de botez ai acestuia, însă, în anumite zone, această tradiție nu se mai respectă de ani de zile.
În anumite sate din Bistrița există chiar și obiceiul ca mirele și mireasa să aibă câte două perechi de nași la nuntă lor. Nașii plătesc lumânările, taxa la biserică, dar și toate accesoriile pe care mireasa le va purta în ziua nunții, inclusiv voalul. De asemenea, aceștia au de respectat și o serie de îndatoriri spirituale, pentru că trebuie să le fie alături mirilor atunci când au necazuri, să le ofere sfaturi și să îi călăuzează în drumul lor prin viață.
Invitațiile pentru oaspeți
În Ardeal, mirii anunță data nunții chiar la o zi după logodnă. Însă acum, în Bistrița, cuplurile trimit invitațiile de nuntă cu multe luni înainte de eveniment, astfel încât oaspeții să aibă timp să se pregătească. De obicei, invitațiile de nuntă trebuie să cuprindă numele mirelui și al miresei, numele nașilor, data evenimentului, locul unde va avea loc cununia religioasă, numele localului și ora la care va începe petrecerea.
Printre cele mai populare modele de invitații de nuntă se numără cele cu modele florale, dar și cele cu plicuri elegante. Este important ca textul de pe invitații să fie unul special, astfel încât să evidențieze emoția evenimentului.
Bradul împodobit
În seara dinaintea nunții, tinerii se strâng la casa mirelui unde împodobesc bradul de nuntă. Aceștia aduc panglici, ghirlande, zurgălăi, iar în vârful lui așază un colac rumenit sau un cozonac. Obiceiul se păstrează și astăzi, iar bradul se pune la intrare, în curtea mirelui, pentru ca în ziua nunții să fie adus la biserică de unul dintre cavalerii de onoare.
Pregătirea mirilor
În dimineața nunții, cavalerii de onoare merg acasă la mire, unde se ocupă de pregătirea acestuia. Îl bărbieresc, îl îmbracă și se cinstesc împreună. Acest obicei, denumit popular „bărbieritul mirelui” semnifică transformarea tânărului în bărbat. Tot la casa mirelui, vin și nașii, care îi servesc pe invitați cu prăjituri și pahare de vin. Apoi, urmează gătitul miresei, iar la casa acesteia este trimis buchetul, cumpărat de către mire.
Hora miresei
În curtea casei miresei se adună mai mulți invitați, iar aceștia se cinstesc împreună și dansează hora miresei. În unele sate din zona Bistriței se aduce și un colac rumenit, numit colacul miresei, care este pregătit de către soacră.
Petrecerea
La petrecerea de nuntă, mirele și mireasa își așteaptă toți invitații cu mărturii, pe care le așază pe fiecare masă, astfel încât oaspeții să plece acasă cu o amintire frumoasă. De obicei, mărturiile sunt cutii cu bomboane, borcănele cu miere sau dulceață, sau sticluțe cu alcool sau uleiuri parfumate. Acum se găsesc o mulțime de modele de mărturii și sticle de nuntă pentru Bistrița, în magazinul online Indigo, specializat în vânzarea de accesorii pentru evenimente.
Tot în cadrul petrecerii, mirele și mireasa beau vin din același pahar, pe care ulterior îl sparg, în fața invitaților. Se spune că cioburile semnifică alungarea ghinionului din viața lor.
De asemenea, în Bistrița, invitații care vor să aibă șansa de a dansa alături de mireasă, trebuie să plătească pentru asta, pe lângă darul de nuntă pe care îl oferă la final.
Acestea sunt doar o parte din tradițiile și obiceiurile de nuntă care s-au păstrat din bătrâni și care încă se practică la nunțile din Bistrița, mai ales în zonele rurale. Așa că dacă îți vei organiza nunta în Bistrița sau dacă vei participa la un astfel de eveniment acolo, ar fi bine să cunoști aceste tradiții populare.
Vezi cele mai intalnite traditii de nunta la romani!
Citeşte şi dansul mirilor – tot ce trebuie să știi!
Ultima modificare iulie 27, 2022 2:53 pm