În viața fiecărei persoane vine un moment când dorește cu ardoare să își construiască casa visurilor.
Însă, o serie de factori pot interveni pentru a dezechilibra fluxul natural al dorințelor ce apar frecvent, aceștia definindu-se prin lipsa unui buget necesar și multitudinea de idei care niciodată nu se pliază pe funcționalitatea și specificul locuinței.
Acasă este cel mai intim loc în care putem să ne simțim în largul nostru. Acest motiv ne determină constant să facem schimbări în design, deoarece monotonia ne poate costa starea de bine, fapt ce concluzionează ideea de a descoperi mereu un nou potențial în căminul pe care-l deținem.
Nu este simplu să faci schimbări majore, dar nu mereu este necesar să abordăm la un nivel radicat situația, ci doar să ajustăm vizual o încăpere sau mai multe, în funcție de preferințe și posibilități.
Atât pentru cei care sunt în etapa de redecorare a locuinței la nivel general, cât și pentru acele persoane care caută inspirație și idei practice de a rearmoniza locuința, aici sunt răspunsurile la multe întrebări referitoare la design interior. De unde începem?
Este bine să facem primul pas către un punct de interes
Pentru a echilibra vizual decorul unei încăperi avem nevoie de două puncte centrale de interes care să contureze specificul perimetrului, care să atragă atenția și, totodată, să producă efectul fabulos pe care ni-l dorim. Scopul unui punct central este de a aerisi spațiul.
Oferim dimensiune unei camere prin reliefarea punctului central. Spre exemplu, în cadrul unui dormitor, punctul central va fi definit de pat, motiv pentru care este esențial să mizăm pe o lenjerie de pat cu imprimeuri deosebite. Acest considerent va uni toate celelalte elemente, conturând un ambient primitor și cald.
Proporțiile
Totul este minunat când luăm în calcul ce elemente de decor vor produce echilibru vizual în locuință. Este necesar să observăm legătura dintre peiesele decorative pentru a nu arăta disproporționate. Elementele mari se instalează în încăperi cu dimensiuni pe măsură, nu în camere mici.
Contrast
Contrastul își îsușește rolul de element surpriză al camerei. Pentru a fi într-un echilibru vizibil, contrastele pot fi determinate elegant de accesorii cu diverse accente de culoare, precum și forme care flatează fiecare colțișor al încăperii.
Ritmul
Acest aspect înfățișează repetabilitatea unor elemente de decor. Spre exemplu, dacă lenjeria de pat deține o anumită culoare cu o serie de imprimeuri, vom regăsi acest specific și în perdele sau canapea.
Armonie
Armonia este fundamentată de un joc complex de nuanțe, texturi, forme care se potrivesc perfect. Aceasta este rezultatul echilibrului dintre contrast și elemente de decor și, bineînțeles, a ritmului. Chiar dacă venim cu tonuri diferite din același spectru cromatic este important să menținem o linie a diferenței prin care armonia își revarsă cele mai formidabile forme.
Armonia se conturează pentru a descoase din proprietari stările anxioase, stresul și temerile. Este inimaginabil cât impact poate avea armonia din design-ul interior asupra psihicului uman.
Odată asimilate aceste idei generale care consolidează fundamentul unui design interior remarcabil, este timpul să trecem la descrierea celor mai pronunțate stiluri de design interior în copania cărora vom plasa idei și sfaturi utile pentru a contura forma unui viitor pas în reamenajare.
Cum putem contura fiecare stil de design în parte?
Stilul contemporan
Începând cu acesta, vom puncta principalele trăsături care-l scot în evidență. În acest spectru regăsim, de regulă: simplitate, rafinament, subtilitate.
Trăind într-un mediu solicitant, în contexte tumultoase și preponderent pline de activități ce necesită timp pentru a fi efectuate, stilul contemporan debordează prin funcționalitate, lucruri practice, spații deschise ce nu prezintă intenția de încărcat, mobilier sculptural și linii relaxante.
Nevoia de mai puțin și util predomină în zilele noastre, deci stilul contemporan ne propune idei cuprinzătoare pentru un stil de viață mereu „băgat în priză”.
Stilul contemporan aduce mai aproape de inimile noastre ideea de claritate, geometrie, mobilier în linii curate și forme ce impresionează prin contur. Iar când vorbim despre corpuri de iluminat, totoul îmbină ideea unui confort absolut. Forme interesante, ca de exemplu o aplică în formă de triunghi în culori puternice și accente metalice.
Culorile trec printr-un filtru de minimalism, optându-se pentru toată gama de culori neutre, încă cu o serie de combinații strălucitoare ce prezintă un farmec aparte. Pentru pardoseală, alegerile se întind către nuanțe ce derivă din negru, iar materialele utilizate cel mai des sunt lemnul, gresia sau vinylul.
Accesoriile sunt piese de rezistență care întregesc întregul decor, motiv pentru care se pune foarte mult accent pe lenjerii de pat din materiale luxoase, care să sporească ideea de confort absolut.
De asemenea, materialele utilizate pentru definirea acestui stil sunt: lâna, pielea, bumbacul, iuta, mătasea, sticla, lemnul, metalul. Toate acestea reușesc să aducă sentimentul de acasă, o liniște aparte, confort optim și funcționalitate profundă.
Stilul modern
Acest stil este caracterizat de note subtile cu un grad ridicat de simplitate, texturile și linii se definesc prin claritate, cu alte cuvinte, fără exces, ci pur și simplu se regăsesc elemente care eliberează privirea.
Fibrele naturale și tonurile neutre predomină în acest stil. Pentru a fi siguri că ideile noastre prind viață atunci când tindem spre a cuprinde un astfel de stil, putem merge pe puncte cheie de efect. Spre exemplu, reprezentativ în acest capitol este pardoseala în tonuri închise, în special negru. Completarea vine, bineînțeles, din accentele unor culori vii.
După cum am menționat deja, echilibrul este vital pentru orice tip de design interior. De regulă, dacă ferestrele prezintă culori tari, restul decorului va cuprinde o abordare neutră pentru a puncta balansul dintre nuanțe. Interioarele se limitează la combinații tone-sur-tone, cu palete de brun, crem și alb pur. Pete puternice de culoare se regăsesc adesea pe covoare, lenjerii de pat sau obiecte de artă.
Uităm de accesorii? Bineînțeles că nu. Linia fină a acestui tip de design este subliniată de accesorii definite de detalii arhitecturale precum: tavane înalte, ferestre simple, forme geometrice. Se mizează pe elemente puține dar cu însemnătate. Cantitatea nu este un atu, ci mai cu precizie un impediment în a scoate adevăratul potențial al încăperii.
Texturile reprezentative acestui stil aduc în față rafinamentul pur, și anume: pielea, lâna, bumbacul, mătasea, de aceea persoanele care adoră acest stil își completează colecțiile de lenjerii de pat din materiale luxuriante dar simple, care aduc cu sine o notă de simplitate însă într-o formă deosebită.
Stilul clasic
De-a lungul timpului am observat cât de repede pot evolua lucrurile și care sunt nevoile de bază care ne determină să alegem un anumit stil în locuințele noastre. Stilul clasic este reprezentativ persoanelor care iubesc stabilitatea, optând de obicei pe amenajări unde predomină confortul.
Amenajările în stil clasic sunt calme, ordonate și previzibile, fiind excepționale pentru orice vârstă. Să dai greș cu un astfel de stil este imposibil. Indicat pentru cei care nu doresc schimbări anuale ale decorului în locuință, ambianța poate deveni cu ușurință una primitoare și liniștitoare atât pentru cei care locuiesc, cât și pentru oaspeți.
Este indicat să mizezi pe un astfel de stil când dorești ca predominant să existe elemente care se potrivesc între ele, chiar și când discutăm despre lenjerii de pat. Totul este mângâiat de un aspect liniștitor, margini fine, netede, mobilierul fiind din lemn, închis la culoare, de regulă așejat pe axe drepte.
Fundamental este când abordăm un astfel de stil, să punem preț pe perdele îmbogățite cu modele florale, draperii groase, dar și pe covoare decorative care propun o invitație la relaxare ori de câte ori le vizualizăm sau pășim pe ele.
Corpurile de iluminat denotă un stil clasic, pliabile și creatoare de ambient fiind unele aplici, iar materialele care predomină sunt: lemn, brocarts, mătase și catifea.
Stilul minimalist
Cuprinde o serie de idei ce tind a compune imaginea unui tot care servește liniștii interioare. Într-o lume în care predomină excesele și vâltoarea unor activități fără sfârșit, stilul minimalist propune o abordare clară, exprimându-se prin compoziții cu cât mai puține culori, forme și linii.
Acest stil este îndreptat către interioare cu aspect monocrom, spații cât mai largi, geomatrizarea formelor, înlocuirea mobilierului masiv cu forme simple, lipsite de complexitate. Se simte lipsa mochetelor și a covoarelor, în general a decorațiunilor, mizându-se în mare parte compunerea unui spațiu liber, care nu oferă senzația de presiune, sufocare. Mobilierul ia forma pereților, aceștia zidindu-se cu rafturi pentru a scuti amplasarea unui dulap. Iar pentru dormitoare, se optează pentru lenjerii de pat din bumbac în nuanțe neutre care se potrivesc oricărui gust dar și design.
Dacă vă întrebați care sunt corpurile de iluminat care predomină într-un asfel de decor, ei bine, acestea sunt lămpile foarte ușoare, metalice, cu abajur din hârtie.
Stilurile sunt doar o poartă de acces către adevărata prețiozitate a ideilor. Lenjeriile de pat propun o nouă imagine pentru dormitor. Spațiul din locuință poate defini un aspect de lux cu lenjerii din bumbac satinat. Putem completa perfect personalitatea atât timp cât acordăm puțină atenție detaliilor.
Uneori până și cele mai banale elemente de decor ale dormitorului precum husa pilota, fețe de pernă din bumbac ranforce pentru pat dublu sau pentru pat de o persoană, pot aduce un plus de prospețime, dar ceea ce aduce cu adevărat fascinație este atenția la detalii.
Cu orice tip de buget putem introduce în locuințele noastre rafinament și bun-gust, deoarece piața ne pune la dispoziție o gamă variată de produse, tocamai cu scopul de a mulțumi fiecare persoană în parte.