Încălzirea băii este un aspect care nu trebuie ignorat, de aceea, existența unui calorifer în acest spațiu este obligatorie. Baia are însă niște particularități aparte față de celelalte încăperi, așa că alegerea caloriferului se face după criterii ușor diferite.
Materialul de față este un mic ghid de selecție pentru calorifere și radiatoare de baie, cu toate criteriile de care trebuie să ții cont.
Volumul termic al încăperii
Un calorifer trebuie să fie suficient de puternic pentru a face față dimensiunilor încăperii. De aceea, primul pas în alegerea unui calorifer este calcularea volumului termic al băii, care se face foarte după o formulă pe cate ți-o vom explica imediat.
Mai întâi, se calculează volumul în metri cubi al încăperii, înmulțind lungimea, cu lățimea și înălțimea. Apoi, dacă baia are doi pereți exteriori, se va lua în calcul un coeficient de 70 de kilocalorii pe metru cub; în cazul unui singur perete exterior, valoarea acestui coeficient va fi de 44. Se mai ia în considerare coeficientul de 1,163 ce reprezintă raportul dintre kilocalorii și kilowatti, iar la final se face un calcul simplu. Mai precis se înmulțește volumul încăperii cu acel coeficient (de 70 sau 44 de kilocalorii pe metru cub) și cu 1,163. Rezultatul va indica volumul termic al încăperii, în funcție de care va fi aleasă puterea caloriferului.
Materialul
Din acest punct de vedere, ai la dispoziție trei opțiuni principale, după cum urmează:
- Calorifere din fontă
Fonta este un material rezistent care menține foarte mult timp căldura, de aceea caloriferele din acest aliaj au o durată de viață îndelungată și sunt foarte eficiente. Pe de altă parte, sunt foarte grele, așa că nu pot fi montate decât pe pereți rezistenți, și în niciun caz pe cei artificiali din rigips. Lasă de dorit și pe latura estetică având un aspect învechit, ce nu se potrivește cu băile moderne.
- Calorifere din oțel
Se încălzesc rapid și rezistă chiar și la temperaturi de peste 100 de grade C, iar în comparație cu cele din fontă, sunt mult mai ușoare. Astfel, sunt și mai ușor de manevrat și montat, punctând și la capitolul estetic.
- Calorifere din aluminiu
Sunt cele mai ușoare din gamă așa că pot fi montate pe orice fel de perete. În privința căldurii, sunt la fel de eficiente ca și cele din oțel sau fontă, însă se răcesc mult mai repede. De asemenea, sunt și foarte sensibile la lovituri sau alte șocuri, în urma cărora se pot deforma sau sparge ușor.
Dispunerea
În acest caz, două sunt variantele pe care le ai la dispoziție, diferența fiind dată de modul de poziționare a caloriferului.
- Calorifere orizontale
Cele mai multe calorifere fac parte din această categorie, fiind cel mai des întâlnite în multe locuințe. Se potrivesc perfect sub ferestre sau pe un perete mai mare, însă ocupă destul de mult loc. De aceea, sunt recomandate în cazul băilor mai spațioase, în special al celor cu ferestre mari.
- Calorifere verticale
Aceasta este o versiune mai nouă, adaptată perfect pentru băile mici. Dispunerea pe verticală te ajută să câștigi mai mult spațiu, un alt avantaj fiind acela că elemenții caloriferului pot fi folosiți și ca suport sau uscător pentru prosoape.
Designul
Caloriferul trebuie să se potrivească perfect și cu stilul de amenajare a băii, astfel că se impune să alegi un model cu un design adecvat. Spre exemplu, caloriferele din fontă se potrivesc în băile amenajate în stil vintage sau clasic, în timp ce variantele din oțel și aluminiu se încadrează perfect în băile moderne, minimaliste sau în stil scandinav.
Ținând cont de aceste criterii, vei putea să îți alegi cu ușurință modelul de calorifer cel mai potrivit pentru baia locuinței tale.
Sursa foto: unsplash.com
Ultima modificare ianuarie 31, 2022 9:52 am