Uită-te în jur: pereții, patul, poate chiar biroul – simți cum spațiul te stresează? Locurile în care petrecem foarte mult timp au un impact uriaș asupra mindset-ului nostru. De aceea, odată cu pandemia de Covid-19, am început să acordăm mai multă atenție spațiilor noastre – le-am făcut mai calme, mai organizate și eficiente.
Cu alte cuvinte, am creat spații în care ne-am dorit cu adevărat să ne aflăm. Această tendință se numește „comfort decorating” și se referă la conturarea spațiilor în care să ne simțim bine atunci când în jur totul pare că se prăbușește. Într-un proiect de design interior apartament, comfort decorating se referă la amenajarea cu bucurie în minte: păstrăm ce ne face fericiți și aruncăm orice altceva. Iar specialiștii consideră că acest trend nu va dispărea prea curând.
Mai curat și „la locul lui”
Primul pilon din strategia de comfort decorating se referă la organizare și curățenie: într-un spațiu organizat, mintea ta se simte la fel – un spațiu curat, în care toate lucrurile sunt la locul lor, te face să te simți…la locul tău.
De aceea în cele ce urmează ne va pasiona din ce în ce mai mult organizarea obiectelor din casele noastre: vom alege soluții smart de depozitare, dulapuri cu rafturi interschimbabile, mobilier flexibil, care să fie compartimentat după necesitățile noastre. Învățăm, totodată, să beneficiem și de spațiul vertical pe care pereții noștri ni-l pun la dispoziție. Suntem mai deschiși ca niciodată către „a arunca” – știi acel pulover pe care nu l-ai purtat timp de trei ani?
Acum știi că nu îl vei purta nici în acest sezon și te vei despărți de el. Toată această organizare este reconfortată pentru noi dintr-un motiv evident: ne oferă claritate, iar spațiul nu ne mai încarcă negativ.
Dacă până acum alegeam „varianta sigură” – adică optam, de cele mai multe ori, pentru culori neutre, de acum încolo suntem mai deschiși la experiemente. Ne-am dat seama despre cât de importantă este mecanica cromatică: culorile ne exaltează, ne fac mai eficienți, ne reconfortează; sau, dimpotrivă, ne fac agitați și epuizați.
De aceea casele noastre sunt, de acum încolo, amprentate de culori care ne fac să ne simțim bine. Și, în sfârșit, nu ne mai este frică să experimentăm cu o gamă cromatică îndrăzneață. Același lucru este valabil și cu decorațiunile – nu mai optăm pentru decorațiuni fade, clasice, sigure; dimpotrivă, alegem totul personalizat, indiferent de cât de bold, îndrăzneț, atipic pare.
Mai sustenabil, mai intim
Până acum, întâlneam adesea un design interior case extrem de rafinat, și totuși rece, sobru – această direcție dispare din preferințele noastre. Rafinamentul rămâne, desigur, un aspect la fel de vital în amenajările noastre, însă este detronat de confort – sub semnul confortului, avem parte de stare de bine.
Optăm acum pentru conturarea spațiilor intime și familiare – calde, pline de elemente personalizate, cu elemente care să exprime acel „coziness” danez – texturi pe care le poți simți moi la atingere. Culori naturale și materiale organice. Iar acest aspect face trecerea către o altă coordonată de care ținem cont în casele noastre: sustenabilitatea. Vom elimina recipientele din plastic în favoarea celor din sticlă și ne axăm, în sfârșit, pe teoria „mai puțin, dar mai bun”. Și pentru noi, și pentru mediu.
Comfort decorating este trendul în design interior de care aveam nevoie; pentru prima dată după foarte mult timp, felul în care arată un spațiu determină felul în care ne simțim – iar dorințele noastre nu mai sunt aceleași. Spațiul trebuie să ne îmbrățișeze – să ne potențeze creativitatea și inspirația, să ne calmeze, să ne reconforteze. Să ne păstreze, practic, mai sus de linia de plutire.