Nașterea unui copil este probabil unul dintre cele mai frumoase lucruri care se pot întâmpla în viață. După ce află că sunt însărcinate, majoritatea femeilor încearcă să facă tot ceea ce este posibil pentru a aduce pe lume un copil sănătos și a avea grijă și de propria persoană. Cu toate acestea, multe femei uită să se îngrijească, mai ales în primele luni după naștere. Însă, acest aspect este esențial pentru a-și recăpăta atât forma fizică, tonusul, cât și starea psihică și emoțională, influențate de activitatea hormonală din timpul sarcinii și de după.
Alăptarea
Organizația Mondială a Sănătății recomandă, dacă este posibil, alăptarea exclusivă a bebelușului până la șase luni și continuarea în paralel cu diversificarea cât mai mult timp. Laptele matern este un aliment complet și, fără îndoială, cel mai bun pentru copii. Așadar, cunoașterea metodelor corecte de stocare a acestuia permite mamei să nu înlocuiască alăptarea cu laptele formulă o perioadă cât mai lungă și să poată din când în când să ia o pauză pentru a se ocupa de propria persoană. Există trei tipuri de pompe de muls – electrice, cu baterii și manuale – și diferențele dintre ele constau în cât de repede este extras laptele din sân și puterea de aspirare. O pompa de san electrica Avent va face procesul mult mai rapid decât una manuală.
Laptele se stochează în recipiente sterilizate, din sticlă sau plastic, cu capace etanșe, sau în pungi speciale. De preferat este stocarea în recipiente a cantității exacte de lapte pe care o bea bebelușul. Timpul de păstrare a laptelui variază în funcție de temperatura la care este depozitat. De exemplu, la temperatura camerei și într-un loc răcoros, se poate menține șase ore, la frigider, 24 de ore, iar la congelator, trei săptămâni sau mai mult.
Alimentația
Pentru a reveni la o greutate normală după naștere, trebuie să adopți o dietă corectă. Vei avea nevoie de proteine pentru a repara țesuturile, de lipide pentru energie, de carbohidrați pentru tonus și de fibre pentru a îmbunătăți tranzitul intestinal, săruri minerale și oligoelemente. Pe scurt, o alimentație sănătoasă care să conțină elementele esențiale ce te vor ajuta să depășești starea de oboseală. Mesele ar trebui să includă fructe și legume, produse cu amidon, carne, pește și produse lactate în fiecare zi. Durează aproximativ șase luni pentru a-ți recâștiga greutatea de dinainte de naștere și aproximativ un an pentru ca dimensiunea taliei să se reducă.
Somnul și odihna
Intensitatea și durata oboselii severe – în medie, câteva săptămâni – de după naștere variază de la o femeie la alta, în funcție de mai mulți factori: durata travaliului, tipul nașterii și complicațiile care pot apărea după, nivelul durerilor, sprijinul familial și social, adaptarea la întreruperile frecvente ale somnului și modul în care este percepută întreaga experiență. Este important să prioritizezi sarcinile pe care le ai de făcut și să pui somnul și odihna pe primele locuri. Nu încerca să faci toate treburile casnice după ce ai ajuns acasă. Dedică primele săptămâni bebelușului și apoi poți să începi treptat să îți reiei activitățile cotidiene. Fă bebelușului o baie înainte de ultima masă de la sfârșitul serii, pentru a-l ajuta să doarmă mai mult în prima parte a nopții.
Activitatea fizică
În primul rând, este important de menționat că dorința de a relua activitatea fizică imediat după naștere poate avea consecințe negative asupra corpului. Prin urmare, este foarte important să îți acorzi timp pentru a te recupera după naștere și să ții cont de recomandările medicului. În funcție de starea fizică și de conformație, corpul se recuperează mai mult sau mai puțin rapid după o sarcină, dar, cel mai adesea, este necesar să aștepți cel puțin două luni și refacerea completă a zonei perineale înainte de a relua o activitate sportivă. Dacă ți s-a făcut operație cezariană sau o epiziotomie, va trebui să ai puțin mai multă răbdare. Pentru a relua activitatea fizică, alege un sport ușor, precum gimnastica sau înotul. Activitățile prea energice, precum alergarea sau săriturile, trebuie evitate. Începe cu mersul pe jos, de exemplu, aceasta putând fi și o oportunitate de a plimba bebelușul. Treptat, vei putea crește ritmul, intensitatea și durata exercițiilor fizice.
Frumusețea
Continuă să folosești crema antivergeturi chiar și după naștere. Aceasta nu va face ca vergeturile să dispară, ci le va estompa. În plus, simplul act de a-ți masa abdomenul, coapsele și șoldurile te va ajuta să-ți revii fizic. Hidratează sânii, exceptând mameloanele, dacă alăptezi, pentru a împiedica lăsarea țesuturilor. Zonele de pigmentare – mască de sarcină, linia maro de pe abdomen – care sunt de origine hormonală vor persista câteva luni. Folosește o cremă de protecție înainte de a te expune la soare.
Perioada de după naștere poate fi extrem de dificilă și de delicată pentru o proaspătă mamă. Însă, lucrul cel mai important pe care trebuie să îl reții este acela că, dacă te simți bine cu tine însăți, vei putea profita la maximum de primele luni alături de bebelușul tău.
Sursa foto: Unsplash
(P) Material publicitar realizat alături de Philips