Vrei să ai un stil de viață mai sănătos, să renunți la fast-food și băuturile carbogazoase și indulcite? Ceaiul verde poate fi o bună soluție! Medicii, dar și reclamele TV și radio tot atrag atenția asupra faptului că trebuie să consumăm circa 2 litri de lichide pe zi. Astfel, dacă vrei să faci o schimbare benefică pentru sănătatea ta, optează să suplimentezi aportul de apă cu ceai verde.
De ce ceaiul verde este o bună opțiune?
Ceaiul verde, consumat neîndulcit, din frunze de cea mai bună calitate, este cea mai bună sursă de antioxidanți naturali. Spre exemplu, sortimentul de ceai verde de la Vedda poate fi un bun înlocuitor pentru cafea, deci te poți bucura de mai multă energie fără riscuri.
În general, ceaiul verde conține o cantitate mai mică de cofeină, comparativ cu cafeaua (aproximativ 95 miligrame per ceașcă), dar și cu ceaiul negru, care conține aproximativ 50 de miligrame. Cu alte cuvinte, la o ceașcă de 230 de mililitri, cantitatea de cofeină conținută de ceaiul verde este de doar 35 de miligrame.
De cealaltă parte, ceaiul verde este și bogat în polifenoli, substanțe despre care se cunoaște că au efecte antiinflamatorii și chiar anticancerigene. EGCG este cel mai activ polifenol și principalul responsabil pentru efectele benefice ale ceaiului verde.
Ce conține ceaiul verde?
Despre ceaiul verde se cunoaște că nu conține colesterol, grăsimi saturate, trans sau monosaturate și, cel mai important, nu conține nici zaharuri, deci este o bună opțiune în cazul persoanelor care vor să slăbească.
Față de alte ceaiuri, ceaiul verde are foarte puține calorii – circa 2 calorii la 100 de mililitri de ceai, dar și următoarele vitamine și minerale:
- Potasiu – în proporție de 27 de mg.;
- Magneziu – circa 2 mg.;
- Sodiu – 2 mg.;
- Calciu – 3 mg.;
- Fier – 2 mg.;
- Mangan – 31 mg.;
- Vitamina C – 6 mg.;
- Vitamina B2 – 0.5 mg.;
- Vitamina B6: 0,1 mg;
- Acid folic – 16 mg;
- Carbohidrați – 2 grame;
- Proteine: 2 grame.
În acest articol continuăm efectele benefice ale ceaiului verde cu:
Memorie îmbunătățită
Cine nu-și dorește să aibă o memorie mai bună? Dar știai că, de fapt, cofeina conținută de ceaiul verde creează o substanță inhibitoare, adenozina, care crește secreția de dopamină și norepinefrina, astfel încât să ai funcții cerebrale mult îmbunătățite?
DIncolo de asta, și memoria este mai bună, iar starea de spirit este mult mai energică. Pe lângă cofeină, ceaiul verde contine și aminoacidul L-teanină, despre care medicii susțin că are efecte puternice antidepresive.
Ceaiul verde omoară ciupercile, bacteriile și virusurile
S-a dovedit științific faptul că polifenolii din ceaiul verde te ajută să lupți cu bacteriile și virusurile, în special cel gripal. Alte studii menționează că polifenolii din acest tip de ceai oferă și rezultate pozitive asupra afecțiunilor orale, contribuind la apărarea împotriva tartrului, a cariilor, a bacteriilor care cauzează respirația neplăcută, precum și a cancerului oral.
Scade colesterolul, riscul de diabet și boli de inimă
Studiile au relevat faptul că bautorii de ceaiuri au cu 31% mai puține șanse să sufere de boli cardiovasculare și cu 45% mai puține șanse să dezvolte diabetul de tip II. Consumat zilnic, ceaiul verde ajută la echilibrarea colesterolului total, LDL colesterolului și a trigliceridelor. În ceea ce privește diabetul, ceaiul verde crește sensibilitatea organismului la insulină și stimulează producția naturală a acestuia.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/3hRRT4qztzs
Ultima modificare decembrie 20, 2022 5:32 pm