Ce trebuie să știi despre concediul parental- condiții de acordare, perioadă și aspecte legale ale suspendării contractului de muncă

Apariția unui copil schimbă în totalitate viața părinților, atât în ceea ce privește dinamica socială cât și în ceea ce privește aspectele ce țin de locul de muncă. Legislația din țara noastră permite părintelui care optează pentru concediul parental să rămână acasă pentru o perioadă de până la 2 ani, sau 3 ani în cazul copilului cu handicap sau reîntoarcerea în câmpul muncii mai devreme, beneficiind de un stimulent de inserție. 

Ce trebuie să știi despre concediul parental?

1. Concediul parental presupune suspendarea contractului de muncă

Deși nu este un concediu în adevăratul sens al cuvântului, concediul parental este o perioadă dedicată creșterii copilului nou-născut, care din punct de vedere legal presupune suspendarea contractului de muncă în tot acest timp. Suspendarea contractului nu înseamnă însă și încheierea acestuia, ci doar o pauză, care durează de la momentul nașterii și până la împlinirea a doi ani a copiilor. Există mai multe aspecte care definesc un concediu paternal, iar despre  acestea poți citi mai multe pe pluxee.ro. În această perioadă părintele care beneficiază de concediu parental poate primi o indemnizație în valoare de 85% din valoarea mediei salariului net încasat în ultimele 12 luni premergătoare nașterii copilului. Desigur, acest lucru presupune ca angajatul să fi cotizat în aceste luni pentru asigurările de sănătate, așadar să aibă un contract de muncă pe baza căruia să îi fie calculată indemnizația. Indemnizația este plătită de către stat, în vreme ce perioada de 126 de zile de concediu de lăuzie este plătită de către angajator, care va primi ulterior de la stat sumele achitate în acest sens.

2. Concediul parental poate fi întrerupt de întoarcerea la serviciu a părintelui

O dată ce intri în concediul parental acesta nu poate avea pauză sau întreruperi, însă se poate încheia mai devreme de cei doi ani pe care îi permite legislația românească. Mai exact, poți stopa concediul de creștere a copilului atunci când este nevoie să te întorci la serviciu, dar nu mai devreme de încheierea perioadei de concediu de lăuzie. În funcție de numărul de zile de concediu de lăuzie de care mai dispui după naștere, vei putea calcula și reîntoarcerea la serviciu, situație în care poți beneficia de stimulentul de inserție.

Stimulentul de inserție reprezintă un beneficiu financiar pe care statul îl oferă părinților care se întorc mai devreme la serviciu, situație în care indemnizația aferentă concediului de creștere a copilului se oprește. Este nevoie ca părintele să își facă astfel un calcul, bazat pe această predicție, pentru a ști dacă este mai convenabil să rămână în concediul de creștere a copilului pentru doi ani, beneficiind de o indemnizație lunară conform nivelului de cotizare, sau dacă opțiunea unui salariu plus stimulent de inserție este o măsură mai potrivită, cel puțin din punct de vedere financiar.

3. Concediul de creștere a copilului este un drept în aproape toate statele lumii

Spre deosebire de alte perioade temporale, în prezent se pune din ce în ce mai mult accentul pe nevoia copilului de a beneficia de prezența unui părinte mai ales în primii doi ani de viață. În vreme ce în România concediul de creștere a copilului se întinde până la doi ani, există unele state (SUA, spre exemplu) unde această perioadă este foarte scurtă, de numai câteva luni, în principal datorită faptului că acolo există alt sistem de politici sociale. Totuși, aproape în toate statele există o perioadă inalienabilă pe care părintele o poate petrece acasă lângă copil, urmând ca ulterior să se reîntoarcă la serviciu.

Sursă foto: unsplash.com

Ultima modificare octombrie 25, 2024 4:18 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale