Bacteriile au căpătat o reputație proastă, însă din motive întemeiate. Acestea sunt responsabile de numeroase afecțiuni grave, printre care pneumonia, meningita, faringita streptococică și toxiinfecția alimentară. Acestea sunt bacteriile rele. Însă, există și unele bune.
Corpul uman găzduiește peste 100 de trilioane de bacterii bune, multe dintre ele aflându-se în intestin. Acestea nu doar că nu ne afectează organismul, ci sunt esențiale pentru a avea o bună stare de sănătate.
Bacteriile bune ajută corpul să digere alimentele și să absoarbă nutrienți. De asemenea, produc mai multe vitamine în tractul intestinal, printre care acid folic, niacină și vitaminele B6 și B12. Aceste bacterii se dezvoltă în organism și au funcție de protecție. Însă, uneori, se poate produce un dezechilibru al bacteriilor din organism. De pildă, când luăm antibiotice pentru tratarea unei infecții cauzate de o bacterie rea, putem ucide și unele dintre bacteriile bune.
Probioticele, bacteriile bune din intestin
Probioticele sunt bacterii vii, care există în mod natural în intestin, îmbunătățind digestia și oferind protecție împotriva bacteriilor dăunătoare. Suplimentele probiotice reprezintă o modalitate eficientă de a adăuga bacterii bune organismului.
Ideea că anumite tipuri de bacterii ne pot îmbunătăți sănătatea există încă de la începutul secolului XX, când biologul Élie Metchnikoff a propus consumul de bacterii similare cu cele care se află în organism. Ulterior, a început comercializarea probioticelor, care conțin aceste bacterii. Probioticele sunt disponibile în diferite forme, printre care pastile, supozitoare și creme. De asemenea, există probiotice copiișiprobiotice adulti.
Tipuri de probiotice
Multe tipuri de bacterii, care au diferite beneficii asupra organismului, sunt clasificate ca probiotice. Majoritate provin din două grupuri.
Lactobacillus – sunt peste 50 de specii diferite în această grupă, care se găsesc cel mai frecvent în sistemele digestiv, urinar și genital. Aceste probiotice protejează organismul împotriva infecțiilor și a bolilor, îmbunătățesc digestia și ameliorează simptomele de diaree. În alimentație se găsesc în iaurt, chefir, lapte de capră, precum și în produsele din soia fermentată (tempeh, miso).
Bifidobacterium – sunt peste 30 de tulpini diferite și alcătuiesc majoritatea bacteriilor bune din intestin. Aceste bacterii, care încep să colonizeze sistemul gastro-intestinal la scurt timp după naștere, contribuie la reducerea pierderilor de vitamine și minerale, la îmbunătățirea absorbției și la stimularea sistemului alimentar. Se găsesc în laptele vegetal.
Beneficiile probioticelor
Probioticele ajută la prevenirea și tratarea mai multor afecțiuni, printre care diareea infecțioasă (provocată de virusuri ori bacterii), sindromul colonului iritabil, colita ulcerativă și boala Crohn, infecțiile vaginale și ale tractului urinar, precum și eczemele (mai ales în cazul copiilor). De asemenea, probioticele ajută sistemul digestiv să funcționeze corect și întăresc sistemul imunitar, reduc efectele adverse ale antibioticelor asupra organismului și previn apariția cariilor.
Pentru cei mai mulți oameni sănătoși, probioticele nu provoacă efecte adverse. Aceste bacterii sunt considerate sigure și sunt recomandate în tratarea anumitor afecțiuni. Însă, este indicat ca suplimentele probiotice să fie luate la recomandare medicului.
În cazul persoanelor care au un sistem imunitar slăbit (din cauza chimioterapiei, de exemplu), a femeilor însărcinate sau care alăptează ori a bolnavilor cronici, consumul probioticelor poate avea efecte adverse.
În concluzie, probioticele, acele bacterii bune din corp, ajută sistemul imunitar să lupte împotriva infecțiilor și sunt benefice în tratarea anumitor boli. Probioticele se găsesc atât în alimente, cât și în suplimente, dar consumul lor este recomandat în urma unui control medical.