Respiraţia cu gura deschisă, suptul degetului, bruxismul, dormitul cu mâna sub fata sau muscatul obiectelor dure de către copii – sunt doar câteva dintre situaţiile care pot duce la apariţia unor afecţiuni dentare timpurii. De multe ori părinţii consideră anumite obiceiuri ca fiind perfect normale, mai ales dacă acestea nu lipsesc şi din viaţa altor copii.
Totuşi, fiecare copil este diferit. Iar cei mai sensibili pot experimenta uneori o serie de afecţiuni ortodontice care se agravează în lipsa unor controale periodice profilactice la o clinică dentară specializată. În colaborare cu cel mai bun medic stomatolog se pot găsi soluţii din timp pentru a evita dificultatea cu care se rezolvă problemele dentare ce ar putea afecta ulterior copiii pe parcursul întregii lor vieţi.
Cum aflu dacă copilul meu are dinţii strâmbi?
Creşterea neconformă a dinţilor este uşor de remarcat de către oricine prin analiza acestora vizuală. Desigur, prin intermediul unei radiografii se poate stabili cu şi mai multă precizie cât de gravă este situaţia şi cum se poate interveni. De aceea, se şi recomandă consultul încă din primii ani de viaţă şi de la apariţia primilor dinţişori sau începând cu vârsta de aproximativ 2 ani la un dentist pediatru, tocmai pentru a preveni neplăcerile mai mari.
Anumite probleme se pot forma încă din perioada în care copiii merg de-a buşilea, fără ca părinţii să poată sesiza acest lucru uşor. Aşadar, medicul dentist pediatru este persoana cea mai în măsură să stabilească dacă un copil are dinţii strâmbi şi ce este de făcut în continuare.
Ce soluţii poate propune cel mai bun stomatolog în cadrul unul tratament ortodontic la copiii cu dinţii strâmbi?
La primul control, un dentist pediatru va analiza cavitatea copilului şi va stabili care sunt următorii paşi în cazul în care observă anumite deficienţe. Ulterior va pune întrebări privind istoricul medical pentru a stabili cât mai precis cauzele şi soluţiile problemei.
În cele mai multe cazuri, problemele ortodontice se pot rezolva prin purtarea unui aparat dentar construit special pentru nevoile pacientului şi pentru care se va prelua o amprentă realizată ca urmare a unei muşcături într-un compus medical dedicat. Că amprenta să fie cât mai corectă, se poate face inclusiv o curăţare a dinţilor, cum este curăţarea profesională a dinţilor la DR. Foth (PZR bei Dr Foth in germana), intervenţie excelentă pentru a îndepărta toate posibilele impurităţi acumulate la nivelul cavităţii orale.
Până la aplicarea aparatului dentar e posibil să mai fie necesară o vizită în cadrul căreia părinţii şi copiii vor lua la cunoştinţă pas cu pas despre cum va decurge montajul aparatului, ce e permis şi interzis pe durata purtării aparatului. Iar la intervale regulate de timp, Specialistii recomanda respectarea vizitelor periodice sugerate de medic, pentru anumite intervenţii şi verificări, pentru că medicul să se asigure că lucrurile decurg conform planului iniţial.
Montajul aparatului dentar nu e un proces dureros, iar încrederea pe care o transmite specialistul este foarte importantă pentru că cel mic să nu părăsească clinica dentară speriat, cu diferite frici şi să reuşească să-şi desfăşoare tabieturile precum în mod obişnuit, chiar dacă vor fi necesare anumite schimbări în stilul său de viaţă. Cu calm şi dedicare inclusiv din partea părinţilor, copiii pot realiza o legătură frumoasă cu dentistul pediatru şi să înveţe să aprecieze igiena şi sănătatea dentară.
Sursa poza: canva.com
Ultima modificare decembrie 30, 2022 6:10 pm