Ce Este Infecția Cu Virusul HPV Și Cum Se Poate Diagnostica?

Virusul Papiloma Uman (HPV) este cea mai comună cauză a cancerelor de col uterin, precum și a altor afecțiuni care cauzează neplăceri. Află mai multe despre cum se transmite HPV-ul, ce tulpini HPV prezintă un risc crescut, dar și cum poți preveni o infecție sau trata la nevoie.

Ce este virusul HPV?

Virusul Papiloma uman HPV desemnează mai mult de 100 de tipuri de virusuri. Dintre acestea, 40 sunt capabile să afecteze zonele genitale. Deși majoritatea infecțiilor cu HPV rămân asimptomatice și se vindecă fără nevoia de a interveni cu tratament, anumite cazuri pot determina probleme grave de sănătate precum cancer cervical.

HPV este una dintre cele mai comune boli cu transmitere sexuală, majoritatea persoanelor active sexual fiind afectate la un moment dat de-a lungul vieții.

Cum se transmite infecția cu HPV?

Infecția cu HPV este o boală cu transmitere sexuală, prin urmare se transmite prin contactul sexual vaginal, oral sau anal. Este important de știut că poți lua virusul și fără contact penetrativ ci doar prin contact direct genital.

De asemenea, virusul poate fi transmis cu ușurință și de persoanele asimptomatice, deoarece majoritatea celor infectați nu experimentează nicio manifestare fizică.

Deși majoritatea infecțiilor cu HPV se vindecă în interval de doi ani datorită răspunsului sistemului imunitar, există și infecții persistente care se pot transforma în leziuni precancerigene și chiar tipuri de cancer cervical. Prin urmare, este necesară o monitorizare permanentă.

Riscul de infecție cu HPV este mai crescut pentru cei care:

  • Își încep viața sexuală timpuriu.
  • Au multiplii parteneri sexuali.
  • Au un sistem imunitar slăbit.

Câte tipuri de HPV există?

Există peste 200 de tulpini diferite de HPV. Aceste tipuri pot fi clasificate în funcție de tipul de celule pe care le infectează și de gravitatea efectului pe care îl pot avea asupra sănătății.

Se disting astfel două mari tipuri de HPV:

Tulpini HPV cu risc scăzut

Acestea sunt cauzate de tulpini precum HPV 6 sau HP 11. Acestea cauzează afecțiuni benigne precum negi genitali și sunt rareori asociate cu complicații grave. Spre exemplu, tulpina HPV 6 este responsabilă de aproximativ 90% dintre cazurile de negi genitali, în timp ce tulpina HPV 11 poate cauza veruci pe laringe, precum și negi genitali.

Chiar dacă nu presupun un risc major asupra organismului, aceste tulpini cauzează disconfort fizic și emoțional.

Tulpini HPV cu risc crescut

Tulpinele HPV cu risc crescut pot cauza și favoriza dezvoltarea mai multor tipuri de cancere. Aceste tulpini cu risc ridicat includ:

  • Tulpina HPV 16: asociată cu cel mai crescut risc, aceasta este prezentă în aproximativ 47% din cazurile diagnosticate cu cancer cervical, precum și în cazul altor cancere.
  • Tulpina HPV 18: și această tulpină este prezentă în numeroase cazuri de cancer cervical.
  • Alte tulpini considerate ca având risc crescut sunt HPV 31, 33, 45, 52 și 58, acestea fiind asociate cu diverse tipuri de cancer.

Tulpinile cu risc crescut pot trece neobservate de sistemul imunitar, permițând astfel existența unor infecții cronice care să ducă la schimbări celulare majore în timp. Acest proces poate duce la transformarea celulelor în celule cancerigene.

În România, sunt diagnosticate anual peste 3300 de cazuri de cancer cervical, acest tip de cancer fiind cel mai comun în rândul persoanelor de sex feminin cu vârsta între 15 și 44 ani.

Virusul HPV la femei

Manifestarea HPV la femei poate varia semnificativ în funcție de tipul de tulpină implicată. Tulpinile cu risc scăzut vor duce preponderent la apariția verucilor cu localizare pe vulvă, vagin, cervix sau anus, însoțite de posibile iritații și senzații de disconfort.

La celălalt capăt al spectrului se regăsesc manifestările cauzate de tulpinile HPV cu risc crescut care, deși nu prezintă inițial simptome, duc în timp la schimbări celulare cancerigene. Infecțiile persistente cu acest tip de tulpini HPV, lăsate netratate, pot progresa către cancer cervical.

În România și în Europa de Est, prezența infecțiilor cu HPV în rândul femeilor este alarmant de crescută. Statisticile arată că aproximativ 21% din femeile din Europa de Est au infecții active cu HPV, iar ratele sunt și mai crescute în rândul femeilor tinere.

Spre exemplu, aproximativ 24% din femeile sub 25 de ani vor fi diagnosticate cu HPV. Aceste rate crescute trag un semnal de alarmă asupra importanței prevenției și vaccinării.

Virusul HPV în cazul femeilor însărcinate

Studiile indică faptul că transmiterea virusului HPV de la mamă la făt este destul de rară. Într-un studiu recent, doar 7% din nou-născuții cu mame cu HPV au fost testați pozitiv cu virusul la naștere. Chiar și în aceste cazuri, virusul a dispărut de la sine în primele 6 luni din viață.

Impactul infecțiilor cu HPV asupra sarcinii rămâne un subiect studiat. Unele studii sugerează că deși virusul nu cauzează complicații directe în sarcină, poate fi asociat cu o greutate scăzută la naștere sau chiar pierderea sarcinii în cazuri extreme.

Dovezile nu sunt încă concludente, fiind nevoie de mai multe studii pentru a înțelege pe deplin relațiile de cauzalitate dintre HPV și aceste complicații. Este esențial ca femeile însărcinate cu HPV să fie monitorizate îndeaproape.

Ca și manifestare directă a infecției HPVi în timpul sarcinii, femeile pot experimenta veruci în zona genitală. Aceste veruci pot cauza disconfort, fără a interveni însă cu nașterea, excepție făcând cazul în care sunt foarte mari. Tulpinile HPV cu risc crescut nu cauzează simptome în timpul sarcinii.

Virusul HPV la bărbați

Virusul HPV se manifestă la bărbați în principal prin apariția verucilor genitale și, în anumite cazuri, prin progresia către anumite tipuri de cancer. Chiar dacă majoritatea infecțiilor cu HPV rămân asimptomatice și se rezolvă fără tratament, pot apărea și simptome fizice precum verucile genitale.

Acestea sunt localizate de obicei pe penis, scrotum și în jurul anusului, având aspect de conopidă. În mod uzual verucile nu sunt dureroase, dar pot cauza mâncărimi și disconfort.

Tulpinile de HPV cu risc crescut (HPV 16 și HPV 18 de exemplu) se pot transforma în cancer anal, cancer orofaringian sau cancer penian. Schimbările precanceroase asociate cu aceste infecții nu au, de obicei, simptome vizibile, decât atunci când progresează spre stadii mai avansate.

Controalele medicale regulate sunt esențiale pentru detectarea precoce a anomaliilor care pot indica un risc crescut de cancer.

Ce tipuri de veruci produce virusul HPV?

Human papillomavirus poate cauza apariția mai multor tipuri de veruci, fiecare cu caracteristici distincte, localizări specifice și riscuri aferente. Este important să poți deosebi diversele tipuri de veruci pentru a reuși să obții ajutorul și tratamentul potrivit.

Cele mai comune tipuri de veruci sunt:

  • Veruci comune: cunoscute și drept veruci vulgare, acestea se prezintă sub forma unor umflături rugoase pe mâini, degete sau coate. De obicei sunt de dimensiuni mici și pot avea fie culoarea pielii sau o culoare gri presărată cu puncte negre (acestea sunt de fapt vase de sânge). Verucile comune nu cauzează probleme grave, însă pot fi dureroase dacă sunt localizate într-o zonă supusă presiunii. Sunt cauzate, în principal, de tulpinile HPV 2 și 4.
  • Veruci plantare: apar pe talpa piciorului și pot cauza disconfort pronunțat. Acestea sunt tari, rugoase și înconjurate de un strat îngroșat de piele. Cauzează durere în timpul mersului din cauza creșterii în piele. Verucile plantare sunt cauzate de tulpinile HPV 1, 2 și 4, dar nu numai. Uneori, pot apărea în grupuri, formând veruci mozaic.
  • Veruci plane: mai mici și mai netede decât alte tipuri, au un aspect plat și o culoare ce poate varia de la maro-gălbui la roz sau culoarea pielii. Acestea apar de obicei grupate pe față, gât, spatele mâinilor sua picioare. Sunt mai comune la copii și adolescenți și sunt cauzate de tulpinile HPV 3, 10 și 28. Verucile plane nu sunt periculoase, dar pot cauza un disconfort psihic.
  • Veruci genitale: acestea pot apărea atât în zona genitală cât și în cavitatea bucală. Pot fi mici și tari și pot avea aspect de conopidă datorită texturii rugoase. Au, de obicei, culoarea pielii sau o culoare gri-albă.Nu sunt dureroase, dar pot cauza disconfort, mâncărimi și sângerări. Sunt cauzate, în general, de tulpinile HPV 6 și HPV 11, care sunt considerare tulpini cu risc scăzut.

E important să recunoști diferitele tipuri de veruci pentru a înțelege și implicațiile unei infecții cu HPV. Dacă observi orice creștere inexplicabilă pe corpul tău, nu amâna și vizitează medicul specialist.

Cum se poate diagnostica infecția cu HPV?

Diagnosticul infecției cu HPV presupune mai multe metode de testare, care urmăresc, în primul rând, să identifice tulpinile cu risc crescut.

  • Test Papanicolau: acest test determină dacă există sau nu celule anormale în cervix, fiind metoda standard de screening. Testul este efectuat și recoltat de către medicul ginecolog.
  • Teste HPV ADN: aceste teste analizează proba recoltată din cervix pentru a detecta prezența tulpinilor HPV cu risc crescut, în special a tulpinilor HPV 16 și HPV 18. Și acest test este efectuat de către medicul ginecolog în timpul examinării și presupune colectarea unor celule epiteliale din cervix. Ulterior, proba este trimisă către laboratorul medical pentru analiză.
  • Human Papillomavirus (HPV) – ARNm E6/E7: indicator pentru dezvoltarea cancerului cervical (col uterin) şi poate fi utilizat ca marker predictiv pentru identificarea pacientelor care prezintă risc de a dezvolta leziuni displazice de grad înalt şi cancer.

Este important de menționat faptul că un test HPV pozitiv nu înseamnă neapărat că pacienta suferă de cancer. Un test HPV pozitiv indică mai degrabă gradul de risc pe care cineva îl are pentru a dezvolta cancer pe viitor.

Pe de altă parte, diagnosticul infecției cu HPV care cauzează veruci este mult mai simplu și direct, implicând o evaluare clinică. Medicii specialiști pot în mod normal identifica verucile genitale după aspect. Acestea sunt de obicei mici, de culoarea pielii sau rozalii și au un aspect de conopidă. Pot apărea în grupuri pe vulvă, vagin, cervix, penis, sau în jurul anusului. Acestea sunt ușor de observat chiar și de către pacienți.

Pe lângă examinarea fizică, medicul specialist poate recurge și la alte metode pentru a se asigura de diagnostic. Spre exemplu, poate utiliza o anumită soluție de acid acetic pe zona afectată pentru a evidenția verucile care nu sunt atât de vizibile. În cazul în care verucile au un aspect neobișnuit, se poate recomanda o biopsie pentru a elimina orice suspiciune de cancer sau de alte condiții grave.

Cum se poate trata infecția cu HPV?

Gestionarea și tratamentul pentru HPV depind foarte mult de natura infecției și de potențialele complicații. În prezent nu există un tratament pentru eliminarea infecției HPV, mai ales că majoritatea (90%) infecțiilor se rezolvă de la sine datorită sistemului imunitar. Cu toate acestea, dacă infecția HPV duce la simptome vizibile precum verucile genitale sau apariția unor schimbări celulare anormale la nivelul colului uterin, este posibil să fie nevoie de o intervenție medicală.

Spre exemplu, persoanele care au veruci genitale pot beneficia de îndepărtarea chirurgicală pentru a elimina disconfortul. Alte tratamente comune includ utilizarea unor medicamente topice care susțin sistemul imunitar pentru a elimina verucile sau care distrug țesutul verucilor. În ceea ce privește îndepărtarea verucilor, pacienții pot recurge la crioterapie, cauterizare sau eliminare chirurgicală.

Pacienții diagnosticați cu tulpini HPV cu risc crescut de a dezvolta cancer de col uterin, gestionarea se referă la monitorizarea și tratamentul oricăror schimbări precanceroase. Pacientele care au rezultate de celule anormale în urma testelor Papanicolau și se pot recomanda proceduri mai detaliate de examinare a colului uterin sau chiar intervenții de eliminare a țesutului afectat.

În ambele cazuri este important ca pacientele să fie în continuă legătură cu medicul specialist pentru a monitoriza constant evoluția infecției cu HPV. În acest sens, testele de screening și controalele periodice sunt esențiale.

Ce metode de prevenție pentru HPV există?

Prevenția este crucială pentru reducerea cazurilor de cancere și veruci cauzate de HPV. Cea mai eficientă metodă de prevenție rămâne vaccinarea. Aceasta protejează împotriva celor mai comune tulpini de HPV cu risc crescut, cât și împotriva tulpinilor responsabile de veruci.

Vaccinarea se recomandă de la vârsta pre-adolescenței (11-12 ani), dar pot beneficia de efectele ei pozitive și persoanele de până la 45 de ani. Administrarea vaccinului înainte de începerea vieții sexuale îi maximizează eficiența, deoarece oferă imunitate împotriva unor tulpini de virus diverse, neîntâlnite încă de persoana în cauză.

Studiile demonstrează că vaccinarea poate preveni 90% dintre cazurile de cancer cauzate de HPV. În țări cu rate mari de vaccinare (ex. Australia) s-a observat o scădere semnificativă în incidența cazurilor de veruci genitale și pre cancere cervicale. În SUA, de la introducerea vaccinului, infecțiile cu tulpinile de HPV care cauzează cancer și veruci au scăzut cu 88% în rândul adolescentelor.

În acest moment în România, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV se poate face în regim compensat:

  • 100% pentru fete şi băieţi cu vârsta între 11 și 18 ani (19 ani neîmpliniți) – pe baza unei reţete compensate* eliberată de medici de toate specialitățile, aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate.
  • 50% pentru femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani – pe baza unei reţete compensate* eliberată de medici de toate specialitățile, aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate.

Deși în ultimii ani se observă progrese majore în rândul numărului de persoane vaccinate (aproximativ 30% din fetele cu vârsta între 11 și 14 au primit cel puțin o doză de vaccin), mai este nevoie de eforturi pentru a obține imunitatea de turmă și a impacta semnificativ sănătatea publică.

Unde îți poți face analizele pentru HPV?

În cadrul laboratoarelor Bioclinica procesăm analizele asociate cu virusul HPV. Prelevarea probelor se face de către medicul ginecolog, care trimite ulterior probe către laboratoarele noastre pentru a obține rezultatele.

Cu peste 160 de puncte de recoltare în toată țara, Bioclinica este o rețea de laboratoare de analize medicale cu o istorie lungă și de încredere. Discută cu medicul tău ginecolog pentru a vedea unde sunt procesate analizele tale.

Ultima modificare noiembrie 19, 2024 5:34 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale