Ce este dermografismul și care sunt cauzele acestuia

.

Dermografismul sau dermatografismul este o afecțiune cutanată care constă în apariția unor urme pe piele declanșate de o simplă atingere sau de frecare/scărpinat. În majoritatea cazurilor, această boală este benignă și nu necesită intervenție medicală. În acest articol poți descoperi mai multe informații despre dermografism.

Ce este dermografismul?

Dermografismul mai este cunoscut și ca scriere pe piele. El este reprezentat de un răspuns exagerat al pielii la stimuli ușori, cum sunt simpla atingere, frecarea hainelor pe anumite zone sau scărpinatul. 

În cazul dermografismului, zona afectată se înroșește inițial, apoi se umflă exact pe zonele pe care a acționat factorul declanșator. La unele persoane, reacția apare imediat după atingere și persistă în jur de 30 minute. La altele, reacția poate fi întârziată, erupțiile caracteristice dermografismului declanșându-se după câteva ore și evoluând asemănător unei urticarii [1]. 

Care sunt cauzele dermografismului?

Cauzele exacte ale dermografismului nu au fost identificate încă. El afectează între 2 – 5% din populație, fiind considerat cea mai frecventă formă de urticarie fizică. Afectează, în general, copiii de vârstă mare și adulții tineri și este mai frecvent în perioada sarcinii, a menopauzei și la copiii care suferă de dermatită atopică [2].

Una dintre ipoteze este legată de o stimulare locală a secreției de histamină, care declanșează simptome pe zonele de piele afectate. 

Deși cauzele nu sunt încă elucidate, medicii enumeră, printre factorii declanșatori:

  • Stresul;
  • Un istoric personal de alergii;
  • Unele infecții;
  • Unele medicamente (penicilina);
  • Existența unor zone de frecare la nivelul pielii: frecarea cu așternuturile și îmbrăcămintea, sporturi de contact de tipul wrestlingului etc [3]. 

Cele mai recente studii au evidențiat o serie de posibili factori de risc pentru dermografism:

  • Pielea uscată;
  • Istoricul medical include diagnosticul de dermatită;
  • Vârsta: adulții tineri au un risc crescut;
  • O afecțiune tiroidiană;
  • O afecțiune cutanată sau o boală internă care declanșează prurit [1]. 

Cum poate fi prevenit dermografismul?

Pentru a reduce disconfortul asociat simptomelor dermografismului, poți încerca următoarele:

  • Evită iritarea pielii. Nu folosi săpunuri dure pentru piele, evită hainele aspre, care irită pielea, cum e lâna, abține-te de la a face băi sau dușuri fierbinți;
  • Nu te scărpina. Dacă suferi de dermografism sau de alte boli de piele care determină mâncărimi, evită să te scarpini, deoarece nu vei face decât să agravezi leziunile;
  • Hidratează bine pielea. Pielea uscată este cea mai frecventă cauză a pruritului, așadar folosește loțiuni și creme hidratante după fiecare baie [3]. 

Cum se diagnostichează dermografismul?

Diagnosticul dermografismului se bazează exclusiv pe anamneză și pe examenul clinic. Practic, medicul îți va pune întrebări legate de aspectul erupției și despre locul și momentul apariției și ce anume ar fi putut să o declanșeze, după care va executa un test simplu și deloc invaziv.

Cu o spatulă de unică folosință, medicul va apăsa pe pielea brațului sau antebrațului pentru a vedea dacă gestul determină apariția leziunii caracteristice [4]. 

Cum se tratează dermografismul?

Având în vedere faptul că discutăm despre o afecțiune benignă, fără nici un fel de implicații în afară de cele estetice, în general nu se recomandă nici un fel de tratament. De cele mai multe ori, simptomele dispar de la sine, într-un interval de timp suficient de scurt, astfel că majoritatea pacienților nici măcar nu se prezintă la medic pentru un diagnostic oficial [2].

În cazurile rare în care este vorba despre o formă de boală mai severă, sau dacă simptomele devin deranjante, medicul poate recomanda administrarea unui antihistaminic. Acesta se administrează doar la indicația specialistului [1]. 

Tratamente alternative pentru dermografism

Există și unele tratamente alternative, naturale, pentru ameliorarea simptomelor asociate dermografismului. Ele se aplică direct pe piele și, la unele persoane, au un efect calmant sau reușesc să reducă pragul de sensibilitate cutanată. Printre ele se numără:

  • Ovăzul, sub formă de băi sau cataplasme;
  • Uleiul de arbore de ceai;
  • Gelul de aloe vera;
  • Fiertura de tărâțe [1]. 

Deși nu există dovezi științifice clare care să susțină eficiența acestor remedii, experiența personală a pacienților pledează în favoarea testării lor. 

Dermografismul este o afecțiune cutanată relativ frecventă, benignă, al cărui principal impact are legătură mai degrabă cu aspectele sociale ale vieții, decât cu starea de sănătate. Dacă ai îndoieli legate de diagnostic, nu ezita să consulți medicul dermatolog. 

  1. https://www.healthline.com/health/dermatographia#treatment afisat la 10.06.2022
  2. https://emedicine.medscape.com/article/1050294-overview#a5 afișat la 10.06.2022
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dermatographia/symptoms-causes/syc-20371411 afișat la 10.06.2022
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK531496/ afisat la 10.06.2022.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton