În funcție de etapele diferite ale vieții, nevoile noastre financiare se transformă constant. Odată ajunși la maturitate, apar noi cheltuieli pe care trebuie să le acoperim sau chiar situații neprevăzute care ne-ar putea lua prin surprindere. De aceea este important să economisim bani din timp, însă întrebarea rămâne: câți?
Nevoile financiare în funcție de vârstă
Nevoile tinerilor (16-25 ani)
Este clar că un tânăr care abia și-a început parcursul pe piața muncii va economisi diferit față de un adult care are deja o familie și trebuie să o întrețină. Presupunând că ai început să lucrezi part-time de la 16 ani pentru a strânge câțiva bani de buzunar, în scurt timp vei simți deja nevoia de a te dezvolta profesional și a avansa într-un anumit domeniu, susținut cel mai probabil de urmarea unor cursuri universitare. Iată o scurtă listă cu posibilele nevoi ale unui tânăr angajat:
- Bani de buzunar pentru distracție, ieșit cu prietenii, plimbări, etc.
- Bani pentru mâncare
- Bani pentru hobby-uri personale (citit, practicarea unui sport, etc.)
- Bani pentru plata chiriei și facturilor
- Bani pentru carburant (în caz că deții un autovehicul)
- Bani pentru plata taxelor în învățământul superior
Dacă vorbim despre chirii, prețul acestora este de obicei în euro. Poți folosi un convertor valutar online pentru a vedea exact suma pe care o datorezi lunar, la care se adaugă costurile pentru întreținere și facturile. Dacă locuiești singur/ă într-o garsonieră sau împarți un apartament cu cineva, costurile sunt de obicei mai scăzute, în funcție, desigur, și de orașul în care locuiești.
Având în vedere că ești în continuă evoluție pe plan profesional, știi deja că nimeni nu începe de sus. Este foarte important să îți administrezi corespunzător veniturile lunare făcând o listă a priorităților. Dacă nu locuiești în chirie și poate stai încă împreună cu părinții tăi, calculul devine mai simplu. Cert este că ai oricum nevoie de un fond de economii pentru diverse situații ce ar putea apărea.
Încearcă să pui lunar deoparte o sumă de bani din veniturile tale. Ideal ar fi undeva la 10-20%. Îți vei mulțumi mai târziu, chiar dacă inițial pare dificil să îți menții cheltuielile sub control.
Nevoile adulților cu experiență (25+ ani)
Tot în ideea în care viața ta a avut un parcurs de tipul clasic și ai început să lucrezi fie în timpul facultății, fie după absolvirea ei, s-ar putea ca, mai repede decât te aștepți, să începi să-ți pui probleme ”de oameni mari”. Dacă până la un moment dat ți-ai dorit doar să te distrezi și să se bucuri de libertate, acum perspectiva ta asupra vieții s-ar putea extinde.
Iată posibilele nevoi financiare ale persoanelor de peste 25 de ani:
- Bani pentru obținerea unui credit pentru casă/mașină
- Bani pentru întreținerea casei, renovări, etc.
- Bani pentru excursii în afara țării (ex. city-break-uri)
- Bani pentru îngrijirea unui nou-născut
- Bani pentru nevoile școlare ale copiilor
- Bani pentru pensia privată, asigurarea privată de sănătate, asigurarea de viață, etc.
Viața nu este o experiență liniară, însă multe destine se aseamănă. După o anumită vârstă începi să îți faci griji pentru planurile pe termen lung, așa că este necesar să fii pregătit/ă. Fondul de economii urmează să crească direct proporțional cu veniturile tale, astfel încât poți ajunge să economisești lunar poate chiar 30% din venituri.
Orice parcurs ai urma în viață, economiile făcute din timp te pot scăpa de multe situații neplăcute. Indiferent că plănuiești să cumperi o casă, o mașină sau să întâmpini cu bucurie primul tău copil, fondul de economii este esențial pentru menținerea stabilității financiare.
Sursa foto: pixabay.com
Ultima modificare septembrie 23, 2021 6:22 pm