Better sleeping: 5 pași simpli pentru un somn mai odihnitor

.

New year, new you? Dacă nu ți-ai setat încă obiectivele pentru noul an, uite o idee: propune-ți să te odihnești cu adevărat. Adică nu doar să dormi – ci să obții cu adevărat acea odihnă care să te reîncarce. Nu e suficient să dormi 8 ore pe noapte – trebuie să ai parte de 8 ore de somn pline, în care să atingi toate stadiile somnului. Așadar, ca să îți faci cadou un somn mai bun, ți-am pregătit 5 sfaturi pentru un somn cu adevărat odihnitor. 

  1. Setează-ți un program de somn

Setează-ți fix 8 ore pentru somn: nici mai mult, dar nici mai puțin. Nu vei avea nevoie de mai mult de 8 ore de somn pe noapte ca să fii odihnit – dimpotrivă, dacă dormi prea mult s-ar putea să te simți și mai obosit. Și mai important de atât este să îți faci efectiv o rutină: mergi mereu la somn la aceeași oră și păstrează-ți alarma la fel, chiar și în weekenduri. 

Renunță la telefon și la orice lumină albastră cu cel puțin 30 de minute înainte să pui capul pe perna ortopedica – iar dacă nu adormi în 20 de minute, Mayo Clinic sugerează să ieși din dormitor și să faci ceva relaxant pentru câteva minute: citește ceva sau pune-ți zgomote albe de fond. 

  1. Acordă atenție alimentației

Nu merge la culcare dacă ți-e foame sau, dimpotrivă, dacă te simți prea-plin. De fapt, evită să mănânci mese grele cu câteva ore înainte de somn, ca să nu ai parte de niciun disconfort. Nicotina, cafeina și alcoolul ar trebui și ele evitate – efectul lor îți influențează calitatea somnului și pot cauza insomnii.

  1. Creează atmosfera potrivită

Creează-ți o cameră ideală pentru somn: dormitorul tău trebuie să fie conturat strict pentru somn, nu ca birou sau sală de cinema. Conturează un spațiu răcoros, întunecat și cât mai silențios – folosește draperii întunecate, pline, care să te inducă într-o atmosferă de somn. 

Iar înainte de culcare rezervă-ți timp pentru activități relaxante precum citit sau o baie cu spumă. Lasă televizorul pentru alt moment al zilei – seara, lumina albastră a electronicelor îți vor afecta somnul și te vei trezi mai obosit decât atunci când te-ai culcat.

  1. Spațiul potrivit

Atent corelat cu subpunctul anterior, spațiul potrivit face efectiv referire la locul în care dormi: patul tău. Atunci când amenajezi dormitorul, tinzi să acorzi atenție tuturor elementelor de decor, însă lași salteaua, perna și lenjeria la final. Doar nu contează atât de mult, nu? 

Ei bine, află că patul în care dormi îți poate influența extrem de mult calitatea somnului: trebuie să investești într-un pat premium, de calitate. Salteaua pe care o ai trebuie să fie calitativă, pentru că îți va reduce durerile de spate cu până la 28%, conform Healthline. Un topper va fi extrem de util dacă nu vrei neapărat o saltea premium – mai ales dacă alegi un topper care se adaptează nevoilor tale în funcție de sezon. 

Perna trebuie să fie și ea una de calitate, antimicrobiană, care să îi ofere spatelui și gâtului tău poziția optimă pentru o postură sănătoasă. 

  1. Sport, dar nu înainte de culcare

Sportul e unul dintre cele mai bune moduri prin care îți poți îmbunătăți calitatea somnului. Totuși, studiile arată că adulții care fac antrenamente seara adorm cu 40 de minute mai târziu decât ar trebui – sportul reduce anxietatea și asigură un somn odihnitor dacă este efectuat cu cel puțin 3 ore înainte de culcare, astfel încât creierul tău nu va fi stimulat în orele de somn. 

În final, nu uita că somnul nu e opțional – ci joacă un rol cheie în sănătatea ta. Lipsa somnului crește riscul de obezitate, dar și că adultul care doarme 8 ore pe noapte are un risc scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare. Deci, somnul nu e nicidecum un lux – încearcă să faci din somn o prioritate cu adevărat, pentru a-ți îmbunătăți activitățile de peste zi.

Ultima modificare ianuarie 13, 2022 6:08 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale