Home > Advertorial > Beneficiile gatitului acasă: Sanatate, Economie și Conexiune
Beneficiile gatitului acasă: Sanatate, Economie și Conexiune
.
“A manca este o necesitate, dar a manca inteligent este o arta François de la Rochefoucauld”. Ne apropiem cu pași repezi de sărbătorile creștine, în care, pentru câteva zile lăsăm la o parte agitația vieții, stres și termene limita și ne îndreptăm atenția asupra valorilor familiei. Poate ți-ai propus de multe ori să gătești mai mult acasă și să mănânci mai puțin în oraș. Acum este un moment potrivit să iei în considerare acest gând, pentru că îl vom analizăm împreună.
În ultimii ani, obiceiurile alimentare ale oamenilor s-au schimbat semnificativ, creșterea interesului pentru sănătate și sustenabilitate dezvoltă o tendință spre diete sănătoase, personalizate, iar gătitul acasă oferă control asupra ingredientelor.
STATISTICI ȘI TENDINȚE ACTUALE LEGATE DE OBICEIURI CULINARE
Conform unui studiu realizat la nivel global, 70% dintre persoanele intervievate în 2024 au declarat ca gătesc acasă de cel puțin 4-5 ori pe săptămână.
De asemenea, în perioada pandemiei, obiceiul de a găti acasă a crescut exponențial, peste 60% din familii declarând că au început sa găteasca mai frecvent, iar 75% afirmă că doresc sa păstreze acest obicei.
Tinerii din generația Z (18-24 de ani) sunt motivati în special de pofte (79%) în timp ce milenialii, consumatorii între 30-45 de ani, optează pentru alimente care asigură un aport de energie (35%)
Potrivit unui raport Euromonitor, în România 58% dintre familii au integrat gătitul acasă ca o modalitate de a economisi și de a mânca sănătos. Așa cum am promis, vom descoperi împreună de ce gătitul acasă îți poate îmbunătăți viața în moduri surprinzătoare
CREȘTEREA INTERESULUI PENTRU SĂNĂTATE ȘI SUSTENABILITATE
O tendință majoră este adoptarea unor diete sănătoase și personalizate pentru nevoile membrilor familiei, iar gătitul acasă oferă un control total în alegerea ingredientelor.
În Europa, 43% dintre consumatori au declarat că preferă să gătească acasă pentru a evita alimentele procesate.
Conform Nielsen, 49% dintre gospodării prioritizează utilizarea ingredientelor organice și sustenabile.
Interesul pentru reducerea risipei alimentare a dus la crearea unor comunități care promovează utilizarea responsabilă a resurselor alimentare.
Control asupra ingredientelor – gătitul acasă îți permite sa alegi alimente proaspete și sa eviti aditivii alimentari. Ai posibilitatea sa faci alegeri sănătoase evitand excesul de zahăr, reducand sarea și evitând grăsimile prăjite.
Adaptarea la nevoile personale – atunci când gătești acasă devii mai mai conștient și mai responsabil în privința alegerilor alimentare pe care le faci. Astfel vei învața mai multe despre efectele alimentelor asupra sănătății și vei putea lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la anumite diete speciale (vegan, fără gluten, fără zahăr)
O NOUĂ GENERAȚIE DE BUCĂTARI PROFESIONIȘTI ȘI AMATORI promovează economia financiară a gătitului acasă. Milenialii sunt printre cei mai activi în bucătărie.
Un raport YouGov din 2024 arată ca 67% dintre mileniali considera gătitul acasă o modalitate de relaxare și exprimare personală.
S-a creat o cultură a vacanțelor în care în afară de vizitarea diverselor obiective turistice se pune accent pe descoperiri culinare. Este un interes tot mai mare pentru documentare în care antropologi sau bucătari celebri călătoresc în lume pentru a dezvălui cum și ce mănâncă alte popoare și impactul acestor diete asupra sănătății sau a longevității.
Creșterea interesului pentru retete internationale și inovatoare este sustinuta de platformele de social media precum Instagram si TikTok. Videoclipurile scurte cu retete rapide și atractive au milioane de vizualizari.
BENEFICII SOCIALE ȘI EMOȚIONALE
Conexiune cu familia – se poate transforma într-o activitate comună între membrii familiei, unii implicați, alții în asistență, se creează un mediu propice comunicării și de consolidare a relațiilor.
Stimularea creativității – gătitul, înainte de a fi relaxant – când deja ți-ai format abilități – în primă fază te stimulează, să fii creativ, să improvizezi, să devii tot mai experimentat.
Reducerea stresului – pentru a găti o mâncare reușită, oricât de simplă ar fi, lasă orice alte gânduri deoparte, relaxează-te și concentrează-te asupra ingredientelor și asupra procesului. Făcând asta, vei mari șansele de succes.
ÎNTOARCEREA LA TRADIȚII CULINARE
În România, o parte din populație își redescopera traditiile culinare. Conform unui sondaj realizat de INSSE, 78% dintre familii gătesc rețete tradiționale românești cel puțin o dată pe săptămână.
Alimentele preparate în casă sunt văzute ca un simbol al autenticității și al legăturii cu rădăcinile de familie.
IMPACT ASUPRA MEDIULUI
Gătitul acasă mai are un avantaj incontestabil, este sustenabil și prietenos cu mediul înconjurător.
Reducerea ambalajelor – o familie este direct motivată să-și educe viitoarea generație în direcția sustenabilității, pentru ca părinții se gândesc la responsabilitatea de a lăsa un mediu viabil generației următoare. Importanța sortării ambalajelor se învață din copilărie. De asemenea, într-o familie te administrezi cu un consum mai redus de produse ambalate.
Susținerea producătorilor locali – are un impact imediat pe termen scurt, în beneficiul familiei, prin accesul la alimente proaspete, de sezon. Astfel evităm alimentele cu conservanți de stabilizare așa cum se găsesc în supermarket. De asemenea, are și un impact pe termen lung pentru dezvoltarea agriculturii în zona și încurajarea producătorilor locali să continue să ofere produse de cea mai bună calitate.
Consider că gătitul acasă va câștiga tot mai mulți adepți din rândul tinerei generații, nu este doar un curent la modă, este o necesitate. Și în timp, prin dobândirea de abilități poate deveni o pasiune și un mod minunat de a petrece o parte din timpul liber alături de cei dragi. Vrei să începi cât mai curând? Începe cu o “curățenie generală” a organismului, prin programul detox Clean 9. Continuă cu aprovizionarea și pregătirea casei pentru a intra într-o nouă eră, a stilului de viață sănătos, nu doar pentru o perioadă ci pentru tot restul vieții!