Bebe la 1 an: ghid complet pentru părinți

Primul an din viața unui copil este o perioadă de transformări rapide și de descoperiri incredibile atât pentru micuț, cât și pentru părinți. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre ce poate să facă bebe la 1 an și care sunt aspectele cărora trebuie să le acorzi o atenție deosebită!

Dezvoltarea fizică și motorie a bebelușului la 1 an

Dezvoltarea copilului la 1 an este uimitoare. În medie, greutatea unui bebeluș la 12 luni poate varia între 7 și 12 kilograme, în timp ce înălțimea poate oscila între 69 și 80 de centimetri. Unii bebeluși își triplează chiar greutatea de la naștere, iar înălțimea lor crește cu până la 50% față de valoarea avută la naștere.

Un alt aspect important în dezvoltarea fizică a bebelușului vizează circumferința capului, care este adesea egală sau foarte apropiată de circumferința toracelui. În ceea ce privește dentiția, unii bebeluși pot avea un singur dinte de lapte, alții pot avea opt, iar alții niciunul. Dacă bebe nu are încă dinți, cel mai probabil urmează ca primul să erupă în lunile următoare.

Din punct de vedere al dezvoltării motorii, este posibil să poată să se ridice singur în picioare și să-și mențină echilibrul. Dacă nu a început încă să se ridice în picioare, se poate deplasa ținându-se de diverse obiecte din casă sau ajutat. Mersul încă îl poate obosi, în special pe distanțe mai mari. Este posibil să poată prinde obiecte cu mâinile în mod ferm, să „prindă ca un clește” și să poată construi un turn din două piese.

Comportamentul și limbajul la 1 an

La 12 luni, bebelușul demonstrează o înțelegere din ce în ce mai bună a lumii înconjurătoare și a interacțiunilor sociale. Capacitatea sa de a urma instrucțiuni simple și de a-și exprima nevoile este în continuă creștere. Poate, de exemplu, să înțeleagă și să reacționeze la cerințe verbale sau gestuale și va înțelege dacă i se spune să nu atingă un obiect sau să îl lase jos, cu toate că este posibil să nu reacționeze imediat. Își folosește în continuare simțurile pentru a explora lumea din jur, introducând în gură tot ce găsește și explorând diferite texturi, precum apa sau iarba.

Este tot mai independent, dar atașamentul față de părinte rămâne o parte esențială din dezvoltarea sa emoțională, iar adaptarea la o nouă persoană care îl îngrijește poate fi o provocare.

Somnul și alimentația la 1 an

La 12 luni, bebe doarme în medie 13-14 ore: aproximativ 10-11 ore de somn neîntrerupt în timpul nopții și restul în timpul zilei, adesea în momente de repaus după mese.

Când vine vorba de alimentația unui bebeluș de 1 an, diversitatea și echilibrul sunt esențiale. La această vârstă, un bebeluș poate mânca aproape aceleași alimente ca un adult, cu condiția ca acestea să fie sănătoase și bine preparate. Alimentele ar trebui să fie tăiate în bucăți mici sau pasate, pentru a fi ușor de mestecat și înghițit. Laptele matern sau formula pot fi încă o parte importantă a dietei copilului, fie ca gustare, fie la cerere. Se recomandă evitarea alimentele prăjite, prea grase, prea procesate, precum și a dulciurilor în exces.

Semne de alarmă și motive de îngrijorare

Este esențial pentru părinți să fie atenți la anumite semne de alarmă care ar putea indica anumite probleme de sănătate la bebelușul lor de un an. Unele dintre aceste simptome includ: o tuse productivă sau uscată persistentă, stări de vomă și diaree, constipație frecventă, febră care nu trece cu antitermice și împachetări, reacții întârziate, scaune care conțin fire de sânge sau au culoare roșie sau neagră, urină foarte închisă la culoare și urât mirositoare, precum și dureri acute la nivel abdominal. Dacă bebelușul tău prezintă oricare dintre aceste semne, este esențial să îl duci la medic pentru un control.

Alte recomandări

Conform schemei naționale de vaccinare, bebelușii la vârsta de un an ar trebui să primească vaccinul ROR. Acesta este un vaccin combinat care protejează împotriva a trei boli infecțioase majore: rujeola, rubeola și oreionul. Este, de asemenea, important ca bebelușul să fie evaluat de un pediatru la 1 an. În cadrul acestui control, medicul pediatru va examina nivelul de creștere și dezvoltare al copilului. 

Primul an de viață al unui bebeluș este marcat de o dezvoltare rapidă, atât fizică, cât și cognitivă. La vârsta de un an, majoritatea copiilor fac primii pași, încep să rostească primele cuvinte și explorează lumea din jur cu o curiozitate debordantă. Nu uita însă că fiecare copil se dezvoltă în ritmul său unic!  

Disclaimer: Acest articol are rol informativ și nu înlocuiește vizita la medic. Dacă ai îngrijorări sau nelămuriri privind dezvoltarea bebelușului tău, programează o consultație la medic!  

Sursa articol: https://www.medlife.ro/articole-medicale/copilul-la-1-an 

Sursa foto: shutterstock.com

Ultima modificare noiembrie 15, 2024 5:56 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale