Astenia de primăvară: cum se manifestă și cum poate fi prevenită

.

Temperaturile cresc, natura înflorește și, după o iarnă friguroasă cu zile scurte, cei mai mulți dintre noi se bucură când primele zile de primăvară își fac simțită prezența. Cu toate acestea, există persoane care se simt neobișnuit de amețiți, lenți și obosiți în această perioadă când natura se trezește la viață. Acest fenomen de slăbire a organismului poartă numele de astenie de primăvară.

Cu toate că nu este o tulburare medicală sau psihologică, astenia de primăvară poate provoca probleme de sănătate importante. Printre factorii care cauzează această stare se numără trecerea la ora de vară, alergiile și schimbările hormonale. Stările pe care le provoacă pot contribui, la rândul lor, la creșterea nivelului de stres și la apariția unor probleme de concentrare. De aceea, este important să fii mai îngăduitor cu tine în această perioadă, să nu îți încarci programul mai mult decât este necesar și să profiți de beneficiile suplimentelor pentru memorie asupra organismului, pentru a sprijini creșterea capacității de concentrare, a capacității de învățare și a vitezei de analiză a informațiilor.

Principalele simptome ale asteniei de primăvară

Când vine vorba despre manifestările asteniei de primăvară, acestea pot fi atât fizice, cât și psihice. Uneori, simptomele pot fi asociate cu alte afecțiuni, iar ele sunt diferite de la o persoană la alta. Însă, printre cele mai comune manifestări se numără epuizarea fizică, disconfortul fizic, amețelile, febra, palpitațiile, spasmele, crampele musculare și durerile de cap.

În ceea ce privește simptomele psihice, printre cele mai frecvente sunt stările de tristețe fără o cauză specifică, depresia, confunzia generală, precum și pierderea interesului pentru participarea la activități care anterior erau apreciate.

Tratamentul pentru astenia de primăvară

Deși nu există un tratament propriu-zis pentru combaterea asteniei de primăvară, sunt câteva modalități prin care această stare de disconfort poate fi prevenită. Starea de oboseală și tristețea pot fi fi amplificate dacă sistemul imunitar este slăbit, fie din cauza unei alimentații necorespunzătoare, fie din pricina unor factori precum vârsta (copiii și vârstnicii pot avea o imunitate mai scăzută), poluarea și viciile (alcoolul și fumatul scad imunitatea)  De aceea, este recomandat să iei în calcul beneficiile suplimentelor pentru imunitate în prevenirea asteniei de primăvară.

Totodată, pentru combaterea acestei probleme sezoniere, este recomandat să urmezi o dietă echilibrată, bogată în vitamine, minerale și acizi grași. Fructele și legumele n-ar trebui să lipsească din alimentația zilnică, întrucât aceste îi pot oferi organismului mai multă energie.

Totodată, în zilele însorite, deși te simți obosit și nu îți dorești decât să stai în pat, este important să iei parte la activități distractive, care să te ajute să depășești stările melancolice. Fie că petreci o după-amiază cu prietenii în parc ori străbați poteci de munte cu bicicleta, fie că mergi la film, la teatru sau la un concert, este important să te implici în activități care să îți distragă atenția de la stările neplăcute pe care le ai.

Totodată, odihna este foarte importantă pentru a avea energie întreaga zi. Specialiștii recomandă ca adulții să doarmă cel puțin opt ore în fiecare noapte, pentru a ajuta organismul să se refacă după o zi obositoare.

Așadar, nu lăsa stările de tristețe și oboseală, frecvente în timpul tranziției de la anotimpul rece la cel cald, să îți afecteze activitatea zilnică și pregătește-ți din timp organismul să facă față melancoliei de primăvară, printr-un stil de viață sănătos.

Sursă foto: Unsplash

Ultima modificare ianuarie 31, 2022 12:21 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale