Home > Advertorial > Aminoacizii: ce sunt și ce rol îndeplinesc în organism
Aminoacizii: ce sunt și ce rol îndeplinesc în organism
.
Aminoacizii sunt compuși organici ce contribuie la formarea proteinelor. Aceste biomolecule sunt implicate în multe funcții biologice și chimice în corpul uman și sunt necesare pentru creșterea și dezvoltarea noastră.
Află mai multe despre rolul aminoacizilor în funcționarea organismului uman.
Ce sunt aminoacizii
Aminoacizii sunt elemente esențiale organismului uman. Aceștia intră în componența proteinelor și susțin diferitele funcții ale corpului.
Fiecare proteină este formată din secvențe unice de aminoacizi. Modul în care aminoacizii se combină pentru a forma o proteină determină structura și funcția proteinei respective. Proteinele astfel formate pot avea rol de anticorpi, enzime, neurotransmițători.
Există 20 de aminoacizi diferiți, care se combină pentru a crea proteinele.
Dintre aceștia, organismul nostru poate sintetiza doar câțiva. Aceștia sunt numiți aminoacizi neesențiali. Printre aceștia se numără alanina, asparagina, arginina, aminoacidul, acidul glutamic, cisteina, glutamina, prolina, glicina, serina și tirozina.
În afară de aceștia, există alți nouă aminoacizi care nu pot fi sintetizați de organism. Aceștia sunt numiți aminoacizi esențiali și includ izoleucina, histidina, lizina, leucina, fenilalanina, triptofanul, metionina, treonina și valina.
Asimilarea aminoacizilor esențiali din alimente este cea mai bună modalitate de a oferi organismului nutrienții de care are nevoie. Când acest lucru nu este posibil, din diferite motive, putem lua în considerare corectarea deficiențelor din dietă cu ajutorul unor suplimente alimentare.
Proprietăți generale ale aminoacizilor
Cei douăzeci de aminoacizi sunt implicați în construcția proteinelor. Aminoacizii:
sunt substanțe solide cristaline;
au un punct de topire și de fierbere ridicat, (peste 250 grade Celsius);
unii dintre aminoacizi au gust dulce, alții amar;
majoritatea aminoacizilor sunt solubili în apă și insolubili în solvenți organici.
Aminoacizii esențiali
Nouă dintre acești aminoacizi, respectiv aminoacizii esențiali, trebuie să fie asimilați din alimente. Atunci când consumăm alimente ce conțin proteine, sistemul digestiv descompune proteinele în aminoacizi. Organismul combină apoi aminoacizii în diferite moduri pentru a îndeplini funcțiile organismului.
Funcțiile aminoacizilor esențiali:
Fenilalanina ajută la menținerea unui sistem nervos sănătos și a acuității mentale;
Valina acționează ca o componentă importantă pentru creșterea musculaturii;
Treonina ajută la îndeplinirea funcțiilor sistemului imunitar;
Triptofanul este implicat în producerea vitaminei B3 și a serotoninei. Acest hormon joacă un rol vital în menținerea apetitului, reglarea somnului și stimularea stării de spirit;
Izoleucina joacă un rol vital în formarea hemoglobinei, stimulând pancreasul să sintetizeze insulina și în transportul oxigenului de la plămâni către diferitele părți ale corpului;
Metionina contribuie la menținerea sănătății pielii și este utilă în controlul înmulțirii bacteriilor patogene;
Leucina este implicată în sinteza proteinelor și a hormonilor de creștere;
Lizina este necesară pentru formarea anticorpilor, hormonilor, enzimelor și pentru dezvoltarea și fixarea calciului în oase;
Histidina este implicată în multe procese enzimatice și în sinteza globulelor roșii și a globulelor albe.
Aminoacizii neesențiali
Un organism sănătos poate produce singur 11 aminoacizi, așa că, de obicei, nu sunt asimilați prin intermediul alimentelor.
Funcțiile aminoacizilor neesențiali:
Alanina ajută la eliminarea toxinelor și la formarea producției de glucoză și alți aminoacizi;
Cisteina acționează ca antioxidant și oferă rezistență organismului;
Glutamina favorizează funcționarea sănătoasă a creierului și este necesară pentru sinteza acizilor nucleici ADN și ARN;
Glicina ajută la formarea celulelor și joacă, de asemenea, un rol vital în vindecarea rănilor. Acționează ca un neurotransmițător;
Acidul glutamic acționează ca neurotransmițător și este implicat în principal în dezvoltarea și funcționarea creierului;
Arginina ajută la promovarea sintezei proteinelor și a hormonilor, la detoxifierea rinichilor, vindecarea rănilor;
Tirozina joacă un rol vital în producerea hormonilor tiroidieni, în sintetizarea melaninei, un pigment natural care se găsește în ochi, păr și piele;
Serina ajută la promovarea creșterii musculare și la sinteza proteinelor sistemului imunitar;
Asparagina este implicată în principal în transportul azotului în celulele corpului, în dezvoltarea sistemului nervos și în îmbunătățirea rezistenței organismului;
Acidul aspartic joacă un rol important în promovarea sintezei altor aminoacizi;
Prolina este implicată în principal în repararea țesuturilor, formarea colagenului, prevenirea îngroșării pereților arterelor și regenerarea pielii.
Surse de aminoacizi
Aminoacizii joacă un rol vital în îndeplinirea funcțiilor biologice, inclusiv:
construirea și repararea țesuturilor;
formarea și funcționarea enzimelor;
digestia alimentelor.
Alimentele bogate în aminoacizi sunt: broccoli, fasole, sfeclă roșie, dovleac, varză, nuci, fructe uscate, semințe de chia, ovăz, mazăre, morcovi, castraveți, legume cu frunze verzi, ceapă, soia, cereale integrale, leguminoase, arahide, linte.
Fructele bogate în aminoacizi sunt: merele, bananele, fructele de pădure, smochinele, strugurii, pepenii, portocalele, papaya, ananasul și rodiile.
Alte produse bogate în aminoacizi, de origine animală, sunt produsele lactate, ouăle, fructele de mare, puiul, carnea, carnea de porc etc.
Deficiența de aminoacizi
Aminoacizii ajută organismul să creeze mușchii, să inițieze procesele chimice, să transporte nutrienți sau să prevină bolile. Fiecare aminoacid are o funcție unică în organism, iar simptomele de epuizare variază.
Pot exista diferite tulburări patologice din cauza deficienței de aminoacizi, printre acestea: edem, anemie, insomnie, probleme digestive, depresie, hipoglicemie, pierderea poftei de mâncare, probleme ale pielii și părului, dureri de cap, slăbiciune, iritabilitate și oboseală.
Așadar, aminoacizii sunt elementele constitutive ale proteinelor, ce au un rol fundamental în procesele organismului, contribuind la funcționarea sănătoasă a acestuia.
Sursa foto:shutterstock.com
(P) Material publicitar realizat de Springfarma.ro