Ambulanța veterinară este un serviciu apărut de ani buni în România, impunându-se ca o necesitate, în condițiile în care tot mai multe familii dețin animale de companie. Din păcate, în ciuda atenției pe care le-o acordăm, necuvântătoarele se îmbolnăvesc sau suferă accidente care impun intervenția imediată a unui medic veterinar. Sunt situații în care nu putem ajunge cu ele la cabinet, fie pentru că este târziu, fie pentru că sunt într-o stare care nu le permite deplasarea. Atunci, singura soluție este ambulanța veterinară. Desigur, nimeni nu și-ar dori să aibă nevoie de un astfel de serviciu destinat urgențelor veterinare, însă, existența acestuia este importantă, pentru că poate fi decisivă pentru salvarea animalelor în anumite situații.
Medicii veterinari încurajează proprietarii de animale să apeleze la sprijinul lor, chiar dacă problemele de sănătate nu sunt foarte grave, indicând totodată și care sunt situațiile în care trebuie chemată ambulanța veterinară. Iată câteva dintre urgențele medicale care impun intervenția acestui serviciu!
Hemoragie puternică
O hemoragie severă este considerată urgență de gradul zero, impunându-se intervenție medicală imediată pentru oprirea sângerării. În astfel de situații, nu mai ai timp să mergi cu animalul la un cabinet veterinar–poate ești și prea agitat pentru a putea să conduci–așa că mai bine este să apelezi la ambulanța veterinară pentru acordarea primului ajutor de urgență.
Dificultăți de respirație
Se poate întâmpla ca animalul să înghită un obiect găsit prin curte sau să se înece, nedorit, cu un os. În astfel de situații, animalul este în pericol să se sufoce, pentru că nu mai poate respira cum trebuie și avem de-a face cu o altă urgență veterinară majoră. Eliberarea căilor respiratorii ale unui animal nu este o manevră la îndemâna oricui; mai bine, suni imediat la ambulanța veterinară decât să încerci să rezolvi singur situația.
În periplurile lor prin curte sau chiar și prin casă, animalele pot veni în contact cu anumite substanțe toxice pe care le ingeră. Cel mai adesea, intoxicațiile la animale sunt cauzate de ingestia de otravă pentru rozătoare, substanțe pentru curățat, pesticide, plante de apartament, antigel sau diferite medicamente. În astfel de situații, animalul are o stare generală proastă, poate avea diaree, vomă, este apatic, somnolent și abia iși mai poate ține echilibrul. Un astfel de caz necesită, de asemenea, o intervenție de urgență, iar un apel la ambulanța veterinară poate salva viața animalului.
Fracturi și traumatisme severe
Astfel de situații apar, de obicei, în urma unor accidente, iar evenimentele rutiere fac foarte multe victime. Dacă are norocul să scape cu viață după ce este lovit de o mașină sau un obiect greu, un animal se poate alege cu fracturi sau traumatisme puternice, care îi pun viața în pericol. În astfel de cazuri este recomandat ca animalul să nu fie mișcat, pentru că asta îi poate înrăutăți și mai mult situația, nemaivorbind de durerile pe care i le poți provoca, plus ca, tot din această cauză, poate deveni agresiv. Prin urmare, se impune o intervenție medicală la fața locului, veterinarii de pe ambulanță știind cum să procedeze pentru a acorda primele îngrijiri animalului și pentru a-l transporta în siguranță la cabinet.
Chiar dacă în perioada de gestație, viitoarea mămică nu a dat semne că ar avea probleme, acestea pot apărea în momentul declanșării fătării. În mod normal, femelele pot făta singure și își pot îngriji puii abia aduși pe lume, fără niciun fel de ajutor, dar pot exista și situații când trebuie să fie asistate. Medicii veterinari spun că atunci când o femelă se chinuie să fete mai mult de 4 ore, se poate vorbi de o urgență medicală. E clar că într-o astfel de situație, intervenția ambulanței sanitare este mai mult decât binevenită.
Nu în ultimul rând, poți să apelezi la ajutorul acestui serviciu atunci când animalul tău se află sub tratament, iar starea în care se află nu recomandă transportul la cabinet.