Home > Advertorial > Află de la specialiști în ortodonție de ce e important controlul periodic la copii, chiar dacă aparent au dantura sănătoasă
Află de la specialiști în ortodonție de ce e important controlul periodic la copii, chiar dacă aparent au dantura sănătoasă
.
Specialiștii în sănătate orală recomandă ca primele controale stomatologice la copii să înceapă la vârsta de 3 ani. Mergi periodic cu cel mic la dentist, pentru că de acum i se dezvoltă dentiția și i se formează maxilarele. Medicul va ști ce să verifice și ce măsuri să ia pentru a corecta orice anomalie care poate deveni mai târziu o problemă complicată, costisitoare și dureroasă.
Ce este ortodonția interceptivă?
Ortodonția interceptivă este acea disciplină a stomatologiei care se ocupă cu remedierea deficiențelor dentiției și maxilarelor la copii cu vârste între 3 și 7 ani, dar și ulterior, întrucât anomaliile dento-maxilare rămase necorectate se agravează în timp, iar problemele se înmulțesc.
Dr. MSc. Nicoleta Morariu, fondatoarea și CEO-ul Clarisse Dental, o clinică specializată inclusiv în ortodonție și pedodonție, spune că dacă dinții temporari (de lapte) nu sunt poziționați corect, la fel vor fi și dinții finali, care vor fi responsabili toată viața de funcționalitatea și aspectul danturii, de forma maxilarelor și a întregului chip. Dinții temporari înghesuiți și cei pierduți prematur fac ca dinții finali să crească în locuri nepotrivite.
Poziția incorectă a maxilarelor și dinților poate afecta creșterea copilului
În urma sutelor de cazuri tratate, Dr. MSc. Morariu afirmă că de multe ori părinții nu observă când apar anomalii în creșterea dinților copiilor. Un aspect care poate fi remarcat este cel în care linia mediană interincisivă a dinților superiori nu corespunde cu cea a dinților inferiori. În aceste cazuri are loc o deplasare în lateral a mandibulei care poate provoca tulburări de creștere, inclusiv în dezvoltarea sistemului osos.
Suprapunerea arcadelor dentare, numită ocluzie, este un aspect esențial al sănătății orale, dar are și un impact semnificativ asupra sănătății generale a unei persoane. În funcție de cât de corect este dezvoltată, putem vorbi despre 3 clase ale ocluziei:
clasa I de ocluzie – normală, se întâlnește la aproximativ 40% din copii;
clasa a II-a de ocluzie – incorectă (mandibula este retrasă față de nivelul maxilarului), situație întâlnită la 50% dintre copii;
clasa a III-a de ocluzie – deficitară (mandibula este prea în față în raport cu maxilarul) la aproximativ 10% dintre copii.
La Clarisse Dental copiii cu ocluzii de clasele a II-a și a III-a primesc tratamentul care garantează ajungerea ocluziei la clasa I în cel mai ușor și rapid mod posibil pentru ei, iar maxilarele, dinții și întregul organism li se pot dezvolta armonios.
Tratamentele ortodontice la copii
Dr. MSc. Morariu subliniază că tratamentul ortodontic la copii trebuie să urmărească alinierea maxilarelor și dinților pe toate cele 3 planuri: sagital, transversal și vertical. În general părinții nu pot evalua dacă dezvoltarea danturii se face corect pe plan vertical, ci eventual observă în plan transversal dacă dinții sunt înghesuiți. Un deficit în plan vertical este diminuarea înălțimii ocluziei, care poate provoca disfuncții ale articulației temporomandibulare (cea datorită căreia putem deschide gura).
Copiii între 3 și 6 ani este bine să fie aduși cu regularitate la control pentru ca medicul specialist să observe din timp eventualele probleme și să le corecteze din fazele incipiente.
Aparatele dentare (ortodontice)
La vârsta de 6 ani încep să crească molarii, a căror poziție este determinantă pentru calitatea ocluziei. Începând cu această vârstă se pot face diverse tratamente.
Cel mai adesea dinții sunt îndreptați cu ajutorul unor aparate ortodontice. Fondatoarea clinicii Clarisse atrage atenția că în astfel de situații apar greșeli care pot afecta dantura copiilor:
Aparatul dentar lăsat neajustat pe termen lung poate bloca dezvoltarea naturală a dinților pe cele 3 planuri. Părinții trebuie să meargă cu copiii la controale periodice pe durata tratamentului cu aparat dentar, mai ales că după vârsta de 6 ani e perioada de creștere maximă.
Părinții cred că copilul nu va purta aparat dentar și tind să refuze acest tratament. Dar micii pacienți sunt dispuși să-l poarte: ei văd astfel de aparate la copii mai mari și li se par „trendy“.
Părinții cred că aparatul îi împiedică pe copii să mănânce. Da, poate că le este mai greu să mestece anumite alimente, dar li se pot oferi alternative care nu provoacă disconfort.
Tratamente stomatologice de prevenție pentru copii
Specialiștii de la Clarisse Dental au grijă ca tratamentele profilactice pentru copii să fie nedureroase. Iată câteva dintre cele de bază:
– Prevenirea cariilor prin sigilarea șanțurilor și fosetelor la dinții temporari după 4 ani;
– Întărirea smalțului dinților prin proceduri deigienizare dentară și fluorizare;
– Prevenirea gingivitei și a altor probleme dentare.
În plus, medicii de aici se ocupă de toate intervențiile necesare copiilor pentru a avea o dantură sănătoasă acum și în viitor, cum ar fi tratarea cariilor, extracția dințișorilor care se clatină ș.a.m.d.
Asigură-i copilului tău serviciile specialiștilor de renume internațional de la Clarisse
Fondatoarea clinicii, Dr. MSc. Nicoleta Morariu, este specializată în ocluzologie, ortodonție funcțională, parodontologie, implantologie și protetică dentară la centre universitare de prim rang din Paris, Londra, Berlin și Viena și are 29 de ani de experiență clinică.
Din echipa internațională a clinicii face parte Dr. MSc. Diana Badreddin, profesor la Vienna School of Interdisciplinary Dentistry (VieSID). Specializată în ortodonție, analiză condilografică și tratarea disfuncțiilor cranio-faciale, Dr. MSc. Badreddin este instructor clinic la Clarisse, unde contribuie la perfecționarea medicilor ortodonți.