Home > Advertorial > 7 modalități prin care poți calma disconfortul asociat sindromului de intestin iritabil
7 modalități prin care poți calma disconfortul asociat sindromului de intestin iritabil
.
Sindromul de intestin iritabil (sindromul de colon iritabil) afectează aproximativ 10% din populația UE și afectează semnificativ viața de zi cu zi prin simptome precum crampe abdominale, balonare și alternarea constipației cu diareea. Deși nu există un leac pentru această afecțiune, anumite strategii pot ajuta la calmarea disconfortului creat. Iată ce măsuri poți lua.
Ia masa la ore regulate
Pentru persoanele care suferă de sindromul de intestin iritabil, obiceiurile alimentare joacă un rol vital pentru a ține sub control simptomele. Sărirea peste mese, porțiile mari care alternează cu cele mici și orele neregulate de masă pot afecta funcțiile intestinale. Prin urmare, apare disconfortul, inclusiv crampe, balonare și scaune la ore neregulate.
De asemenea, optarea pentru mese mici și dese poate fi benefică. O astfel de abordare ajută la reglarea funcționării sistemului digestiv, previne supraîncărcarea pe fondul meselor bogate și dezechilibrele asociate perioadelor lungi fără mâncare. Prin menținerea unei alimentații regulate, organismul eficientizează digestia, iar astfel se atenuează din simptome.
În plus, dacă ai episoade frecvente de crampe sau balonare, poți lua antispastice colon iritabil, care ajută la relaxarea musculaturii intestinale și reduc din senzația de disconfort abdominal.
Aplică o compresă caldă
Dacă te confrunți cu disconfort pe fondul sindromului de intestin iritabil, aplicarea unei comprese calde pe abdomen poate ajuta la calmare.
Căldura compresei ajută la relaxarea mușchilor din zona abdominală, care pot fi tensionați și care contribuie la apariția crampelor. În plus, aplicarea căldurii crește fluxul sanguin pe zona dureroasă, fapt care duce la o și mai mare relaxare musculară. Ca alternativă poți folosi și o pernă cu apă caldă.
Este important să te asiguri că sursa de căldură nu este fierbinte, pentru a evita arsurile. Aplică perioade scurte de timp, 10-20 de minute.
Consumă mai multe fibre
Fibrele joacă un rol ambivalent pentru a ține sub control simptomele sindromului de intestin iritabil. Pe de-o parte, fibrele pot atenua constipația, o problemă comună pentru persoanele care au colonul sensibil, prin facilitarea tranzitului intestinal.
Cu toate acestea, prea multe fibre sau creșterea bruscă a aportului poate exacerba balonarea și gazele intestinale, alte simptome comune pentru sindromul de intestin iritabil.
Pentru a reduce probabilitatea intensificării simptomelor, este indicat să optezi pentru alimente cu fibre solubile (fulgi de ovăz, fasole, cartofi dulci, pere, caise). Acestea se dizolvă în apă și formează o substanță gelatinoasă la nivelul intestinului. De asemenea, este indicat să crești aportul de fibre cu 2-3 grame pe zi pentru a permite sistemului digestiv să se adapteze.
Redu stresul
Stresul prelungit afectează negativ sindromul de intestin iritabil. Expunerea continuă la stres poate exacerba simptomele sindromului de colon iritabil și astfel se creează un cerc vicios pentru bolnavi.
Deoarece există o legătură între intestin și creier, în momentul expunerii la stres, se pot declanșa sau agrava simptomele digestive. Din acest motiv, în perioadele stresante este indicat să folosești tehnici de relaxare pentru o stare mentală mai bună.
Activități precum yoga, meditația sau exercițiile de respirație pot calma sistemul nervos și reduce intensitatea simptomelor.
Bea ceai de plante
Unele ceaiuri pot ajuta la calmare. Ceaiul de mentă, de exemplu, este folosit în mod tradițional pentru a relaxa mușchii intestinali, fapt care contribuie la atenuarea spasmelor. Mai apoi, ceaiul de mușețel are proprietăți calmante, reduce inflamația și promovează relaxarea.
Mișcă-te
Activitatea fizică regulată ajută la calmarea disconfortului cauzat de sindromul de intestin iritabil. Chiar și activitatea fizică ușoară (plimbările, mersul pe bicicletă, înotul) ajută la reglarea funcțiilor intestinale.
În plus, mișcarea contribuie la stare bună de spirit, ceea ce aduce beneficii indirecte prin atenuarea stresului, un factor de risc în sindromul de colon iritabil.
Redu consumul alimentelor care provoacă disconfort
Un alt mod de a ține sub control sindromul de intestin iritabil este să limitezi sau să eviți cu totul alimentele care cauzează disconfort sau agravează simptomele. Iată care sunt principalii factori declanșatori:
Alimentele picante – pot irita tractul digestiv și afecta mișcările intestinale, cauzând disconfort.
Cofeina – prezentă în cafea, ceai (verde, negru, alb) sau băuturi energizante, aceasta poate suprastimula intestinul.
Alcoolul – afectează echilibrul bacterian din intestin, cauzează deshidratare și este un factor de risc în constipație.
Lactate (mai ales cele cu lactoză) – conținutul ridicat de grăsimi poate afecta intestinul și cauza crampe și balonare. De asemenea, lactatele conțin zaharuri greu de absorbit la nivel intestinal. Acestea fermentează și cauzează gaze intestinale și balonare.
Îndulcitori artificiali (sorbitol, aspartam etc.) – sunt greu tolerați de intestin și pot intensifica simptome precum balonare, gaze intestinale și diaree.
Deși sindromul de intestin iritabil este o afecțiune complexă, acționarea pe mai multe planuri ajută la atenuarea disconfortului. Combinarea schimbărilor alimentare cu tehnicile de reducere a stresului, activitatea fizică moderată, medicația fără sau cu rețetă medicală sunt cele mai importante măsuri pe care le poți lua pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții.