6 sfaturi pe care să le urmezi pentru a-ți dezvolta încrederea în tine

Încrederea în sine este mai mult decât o sintagmă la modă; este un concept autentic legat de tonusul mental, bunăstare și un mod pozitiv de a percepe lumea. 

Totodată, încrederea în sine nu este o trăsătură magică, ci mai degrabă o abilitate pe care oricine o poate cultiva. Obiceiurile zilnice pot modela modul în care o persoană se vede pe sine, iar această percepție poate determina în cele din urmă calitatea relațiilor sale, cariera sa și bunăstarea sa generală.

Iată câteva practici zilnice menite să-ți sporească încrederea în tine și să-ți arate drumul spre cea mai bună versiune a ta.

1. Stabilește-ți obiective mici, realizabile

Acest sfat funcționează deoarece împărțirea obiectivelor mari în etape mai mici, realizabile, oferă victorii constante. Această practică pregătește creierul pentru a se aștepta la succese în loc să se teamă de eșec.

În fiecare dimineață, stabilește două trei sarcini mici de îndeplinit în ziua respectivă. Alege sarcini realizabile, de exemplu, să faci ordine într-o anumită cameră, să trimiți un anumit e-mail important sau să ieși la jogging timp de 15 minute.

La sfârșitul zilei, sărbătorește-ți realizările, indiferent cât de mici pot părea. Victoriile mici se acumulează în timp și îți antrenează mintea să te vadă ca fiind capabil și plin de resurse.

2. Fii cel mai bun PR al tău

Dialogul tău interior are un impact puternic asupra acțiunilor și gândurilor tale. Dialogul în care domină critica și gândurile negative duce la o stimă de sine scăzută, în timp ce afirmațiile pozitive construiesc încrederea în propria persoană.

Observă tiparele de gânduri negative precum „Nu voi reuși niciodată” sau „Nu sunt suficient de bună” și înlocuiește-le cu alternative afirmative: „Învăț și mă dezvolt” sau „Pot face față provocărilor”. Este normal să ți se pară nefiresc la început, dar acest dialog setat pe gânduri pozitive va deveni mai ușor și mai autentic odată cu repetiția. 

Totodată, ajută-te și de limbajul corpului și de înfățișare pentru a transmite mesaje încrezătoare celor din jur. De multe ori, piesele vestimentare statement sau abundența accesoriilor, precum mai multe inele argint la o mână ori pandantivele supradimensionate, transmit mesaje de încredere în sine. 

3. Dezvoltă o rutină de mindfulness

Practicile de mindfulness te antrenează să fii prezent și mai conștient de trăirile tale. Pentru mulți, anxietatea, regretul și alte emoții negative sunt substanțial mai apăsătoare atunci când se concentrează asupra trecutului sau viitorului. Revenirea la momentul actual poate atenua negativitatea.

Dedică doar 5 minute pe zi pentru meditație. Încearcă o aplicație ghidată sau pur și simplu concentrează-te asupra respirației. Nu există o abordare corectă a meditației, însă este important să acorzi atenție gândurilor și să le lași să treacă fără a le atașa negativitate. 

4. Limitează consumul de social media și de știri

Comparațiile generează nesiguranță. Social media poate arăta doar frânturi de realitate, creând așteptări nerealiste care pot favoriza comparațiile dăunătoare. Reducerea timpului petrecut online protejează spațiul mental.

Dacă este dificil să renunți de tot la social media, încearcă atunci când stai pe rețelele sociale să urmărești figuri inspiraționale și conturi care îți oferă premise de dezvoltare personală. Există și aici o limită: stai departe de conținutul prea aspirațional care pare de neatins. Concentrează-te pe conturile motivaționale relevante pentru călătoria ta actuală.

5. Rezervă timp pentru activitate fizică

Toate obiceiurile sunt importante, dar mișcarea fizică este o caracteristică cheie a unei rutine sănătoase. Exercițiile fizice eliberează dopamină și endorfine, substanțe benefice care stimulează starea de spirit, motivația și încrederea.

Alege o activitate care îți place cu adevărat: dans, ciclism, yoga sau pur și simplu mersul pe jos rapid. Începe cu 10 până la 15 minute pe zi, mărește treptat durata, însă rămâi consecvent și urmărește-ți progresul pentru a vedea îmbunătățirile în timp. Consecvența bate intensitatea când vine vorba despre succesul pe termen lung. 

6. Stabilește conexiuni sănătoase

Creează-ți un cerc social alcătuit atât din persoane care te sprijină, cât și cele care pot fi un model pentru modul în care dorești să te dezvolți.

Limitează contactul cu cei care te critică sau îți subminează constant progresul și nu ezita să ceri ajutorul atunci când ai nevoie.

Încrederea în sine este, așadar, curajul de a te cunoaște, de a crede în tine și de a acționa pe baza convingerilor tale. Când învățăm să fim încrezători în noi, dezvoltăm un sentiment pozitiv despre noi și despre lume, care ne ghidează acțiunile în spiritul respectului de sine și al integrității.

Sursa foto: shutterstock.com

Ultima modificare ianuarie 23, 2025 2:47 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale